Kidd´s orange
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.216 (?) 25.7.2011 21:44, zobrazeno: 80316x
Kidd´s orange je asi nejúspěšnější potomek Coxovy renety, který našel širší tržní uplatnění. Pro mě osobně je to jediná dostupná náhrada za C.renetu, doposud běžně sehnatelná, alespoň tady. Pěstuje ji například ve větším množství blízké JZD(bývalé), zabývající se mimo jiné i produkcí jablek. Moje Kidd´sy jsou sice větší, s lepší chutí, ale díky hmyzu je jich málo. Vždycky jsem se podivoval jak mohlo na Novém Zélandě toho Kidda napadnout zkřížit tak chuťově odlišné odrůdy jako je Red Delicious a Coxova reneta. Ale pro mě je Kidd´s lahůdka, takže smekám. Škoda, že si člověk takto běžně nemůže koupit třeba Bláhovo oranžové, tam se Coxovka otiskla asi nejvíce. Ale mně chutná i docela obyčejná německá Auralia. Já už jsem prostě takovej starej coxovkář a jiný to nebude.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 102.1 (?), 26.7.2011 8:50
Taky nedám na "Kida " dopustit Cením si jeho dobrých vlastností - pěkný vzhled, dlouhá doba konzumní zralosti, velmi dobrá chuť. Odpustím jí i nectnosti - jen průměrná plodnost, při větší násadě menší plody, méně šťavnaté a sem tam strupovitost
Kdysi byla kříženců Coxovky spousta. Hlavně v NDR se činili. Křížili hlavně Coxovku s Oldenburgovým. Některé skutečně nebyly špatné, Alkmene, Carola, Clivia a další. Společnou jejich tržní nevýhodou byly drobnější plody.
Dnes si s potomků Coxe krom Kidse, Auralie a Bláhovky držím ještě Ingrid Marii. Snad jediná jabloň, které se daří i ve vlhké jílovici.
Zapomněl bych na dva slavné tuzemské potomky Coxovy renety. Hvězda prvního již pohasla - Dukát, ta druhá ještě září - Desert.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.37 (?), 29.7.2011 0:09
"Dieťa pomaranča" som si v minulosti navrúbľoval do M9. Nezabúdnem na jeho aromatické plody so sympatickým tvarom a pevnou typicky goldenovskou dužinou. Bohužiaľ záhradku už nevlastním. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.37 (?), 30.7.2011 1:58
Samozrejme, bolo tu spomínané, z akých odrôd bola vykrížená. Netvrdil som, že je to dcéra Goldenu, ale dužina mi pripomína konzistenciu Golden Delicious. "Dieťa pomaranča" je iba môj pokus o humor. V prípade dvoch písmen "d" v pôvodnom názve odrody bude asi správnejší prekľad "Kiddov pomaranč". Paľo
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.56 (?), 18.8.2021 15:06
Prosím neposlal by jste mi větvička jabloně kids orange chtěla bych si ji naočkovat a dnes už ji nikdo nemá děkuji Faltová H
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|