Kdy stromky neřezat?

host - 25.2 (?)
12.7.2013 15:15

Sadař Vláďa. - Dost jste mne pobavil poznámkou, že se ovocné stromy neřežou na podzim. Nevím jak dlouho sadaření provozujete, a na jaké výměře. Nerozlišujete řez peckovin a jádrovin, neřešíte řez zimní a letní u jádrovin. Pokud jste tuto radu nemínil jako aprýl tak je vaše rada silně zavádějící.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Liv - (16) - 142.198 (?), 5.7.2013 12:32, zobrazeno: 7405x

Máme 2-4 leté třešně, višně, broskvoně, meruňky, hrušku, švestku a jabloň. Manžel je ´prosvětluje´ na podzim, na jaře před květem, teď už i v létě, aby ´měly stromky víc sil do plodů´. Prosím, můžete poradit, kdy rozhodně NEřezat? wink Bojím se, aby to stromkům spíš neublížilo...

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 16.243 (?), 5.7.2013 14:49

Peckoviny NEřezat v zimě, doporučuje se řezat v plné vegetaci, po sklizni. Výchovný řez po výsadbě je výjimkou - řeže se v předjaří. Třešně obvykle vyžadují minimum zásahů řezem.

Jádroviny řežu v předjaří (únor), někdo doporučuje březen-duben pro lepší hojení ran.

Ve vegetaci provádím zaštipování letorostů, pokud mi rostou tam, kam nechci. Zaštípnutí horních 2-4 lístků vede k dočasnému zastavení růstu a nasazení květných pupenů. Rovněž vylamování vlků provádím v červnu. Vhodné je i ohýbání vzhůru rostoucích letorostů do přibližně vodorovné polohy.

Vaše mladé stromky je třeba citlivě vést k dosažení pevné koruny, takže "prosvětlení" je na místě. J.

sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.228 (?), 11.7.2013 1:14

Zdravím

Vaš dotaz je hodně široký, ale upřesním to. Rozhodně nikdy ovocné stromy se neřežou na podzim. Je to pro ně provokace a znovu vyraší nedej - li bože zakvetou a je zle. Narašené a nevyzrálé výhony zmrznou a přichází se i o úrodu, která byla zničena v předčasném kvetení. Jadroviny se hlavně řežou v předjaří, peckoviny po sklizni a nebo se sklizeň provádí s pilkou v ruce např. vysokokmeny třešní, které tak snižujeme na přijatelnou velikost koruny. Trochu jiná kapitola jsou švestky. Rané odrudy se řežou po sklizni a pozdní, které zrají od září se řežou na jaře v době rašení. Letní řez není vubec na škodu kdy se hlavně odstraňují nebo zaštipují vlky. Letní řez se má provádět maximálně do pol. srpna a pak už stromky nechat vyzrát na zimu.

sadař vlada

Liv - (16) - 142.198 (?), 12.7.2013 13:52

Moc vám oběma děkuju za srozumitelné objasnění  enlightened

host - 25.2 (?), 12.7.2013 15:15

Sadař Vláďa. - Dost jste mne pobavil poznámkou, že se ovocné stromy neřežou na podzim. Nevím jak dlouho sadaření provozujete, a na jaké výměře. Nerozlišujete řez peckovin a jádrovin, neřešíte řez zimní a letní u jádrovin. Pokud jste tuto radu nemínil jako aprýl tak je vaše rada silně zavádějící.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?), 13.7.2013 13:20

Já tedy s tím, co napsal p. Vlada v podstatě souhlasím.  Máte-li čas, je určitě lepší řezat stromy v předjaří a za vegetace. Profesionálové řežou i na podzim, ale ne proto, že je to lepší, nýbrž mají v tu dobu čas a kapacity, zatímco v ideálních termínech by nestíhali.

host - 220.132 (?), 14.7.2013 22:16

jn, host 25.2 dobře pobavil :D pamatuju si že ještě když jsme věděli kulový o řezu tak jsme ostříhali mladou meruňku na podzim, že prý se to má.. no vyrašily jí větvičky a přes zimu pro jistotu zmrzla.. takže fakt s tím pozdně letním, nedej bože podzimním řezem opatrně, už i ten srpen může být v horších podmínkách rizikový

sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.206 (?), 24.7.2013 21:35

Zdravím

jen pro upřesnění. To co jsem napsal na tom trvám a já osobně jsem stihl od prosince do dubna ostříhat 15 ha jabloní v čk a v létě 1ha švestek. Čili vše co jsem měl stihnout. Mám na to svědky, že nekecám. Denně jsem ostříhal udržovacím řezem 30 stromů v jejich věku 40 let. Ovocnářství se věnuji už přes 20 let a rozhodně se v tomto oboru nevyplatí machrovat a podceňovat nebo nerespektovat technologické postupy.Přírodu musíte poslouchat a né jí nařizovat. Jinak to špatně dopadá.

sadař vlada

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Kolikovaci pripravek8.11.2024
Kolíkovaní nábytkových desek8.11.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup3.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika