host - 177.236 (?) 29.4.2011 22:11
Dobrý večer! Pokúsim sa reagovať na Váš názor aj na pritakanie p.Václava na Váš príspevok. Úvodom: nie som sympatizant zelených, aj keď ma hnevá ich nečinnosť či bezmocnosť napr. pri výrube zdravých starých hodnotných stromov (peniaze podnikateľov majú bohužiaľ väčšiu váhu ako rozum a zdravie obyvateľov mesta). Pokiaľ ide o zásah insekticídmi na technických plodinách ako prevencia mykóz, to pozná každý agronóm na družstve, ktorý nesedí iba v kancelárii, ale ida sa občas pozrieť aj do polí. Situácia s obalečom jablčným je ale trochu odlišná. To už by p.Václav "míchal jablka s bramborama." Ak by ste sa bál, že nakúsnutím červivého jablká si poškodíte zdravie účinkom aflatoxínov, potom Vám odporúčam jablone nepestovať. Kúpte si teda jablká v markete, ale rátajte s tým, že sa občas dohnačkujete, lebo sú ošetrené navyše aj fungicídmi proti skládkovým chorobám. Je otázne, či Vám tento fungicíd okrem hnačky rovnak nepoškodí pečeň ako ten predpokladaný aflatoxín v červivom jablku. Možno by bolo dobré, keby si p.profesor z Rakúska pohovoril napr. s hlavným hygienikom ČR. Bola by to zaujímavá, poučná a hlavne zábavná diskúsia. Viete napr. koľko občanov ČR zomrelo v posledných rokoch na listeriózu po požití potravín (šaláty, mliečne, mäsové výrobky) obsahujúcich pomnožené zárodky Listeria monocytogenes? "Život je jen náhoda..." spieva sa v starej piesni Jaroslava Ježka. Náhoda je aj to, že si napr. kúpite syr či šalát s listériami. O tom, že by sa niekto otrávil aflatoxínmi po konzumaci červivého jablka, to som naozaj zatiaľ nepočul. Prepáčte moju nevedomosť. Paľo
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|