Kdy a čím hnojit
|
|
|
|
|
|
|
Kačer - (32) - 42.9 (?) 14.10.2013 20:52, zobrazeno: 85636x
Hezký večer, prosím o radu, jakým hnojivem a v jakém termínu hnojit ovocné stromky (jabloně, hruška, švestka, vše zákrsky.)? Nemám ani kravský ani koňský hnůj i kompostu zatím jen málo. Děkuji. Břeťa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 15.10.2013 9:11
Pokud ten cererit není Zahrádkář (jeho složení bylo konzultováno se Zahrádkářským svazem) ale je to cererit z Agra CS (pro ovocné stromy ne zrovna vhodný poměr živin), je lepší použít Yara Mila complex (hydrokomplex) od norského výrobce Yara. Má příznivější poměr makroprvků i obsah mikroprvků. Bohužel, prodává se jen v 1 kg krabičkách, nebo 25 kg pytlích. Já si vždy na několik let koupím ten pytel.
Jinak Agro Cs balí Hnojivo pro ovocné stromy do 5 kg pytlíků, poměr hlavních živin je zde příznivý, ale neobsahuje mikroprvky.
U produkční výsadby hnojím stromky hydrokomplexem v listopadu, před zmrznutím půdy. V té době u ovocných stromů nehrozí vyplavení N, ostatní živiny jsou v půdě málo pohyblivé. Je také možnost hnojit časně na jaře, ale P a K už jsou spíš pro příští sezonu.
Před výsadbou hnojím dolophos, nebo amofos + síran draselný a samozřejmě, kompost.
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.38 (?), 15.10.2013 15:33
Nenechte se oblbovat cereritem je to hloupost ovocné stromky na podzim hnojit draslem (síran draselný) můžete přihnojit i trávník na jaře už může být i ten Cererit
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kačer - (32) - 42.9 (?), 15.10.2013 21:01
děkuji za reakce. jestli jsem dobře pochopil, koupím síran draselný a cererit nechám na Březen. Díky. Břeťa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 15.10.2013 21:30
Pro přectavu, v mém případě mám větší množství velmi kvalitní hnojůvky, ale od poloviny léta už s ní nehnojím, a to ani pod letos přeplozené švestky.Jen jsem pod vytěžené stromy rozhodil dostatek síranu draselného, a superfosfát.Během topné sezony přihazuju pod stromy dřevěný popel.
Na jaře je možno i NPK, Cererit,a tu kvalitní hnojůvku.Na jaře, nebo na podzim je vhodné rozhodit i jemně mletý dolomitský vápenec, hlavně pod jabloně, ale i slivoně, meruňky.
Hlavně pozor u broskvoní,a hrušní na kdouloňových podnožích-nekamarádí se s vápnem.
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 16.10.2013 13:53
Hnojení cereritem v pozdním podzimu není žádná blbost. To může říci někdo, kdo nemá příliš povědomí o chování iontů jednotlivých živin v půdě. Navíc, když se cererit nebo NPK v listopadu zapraví do půdy, stává se někdy, že ho tam ještě v březnu najdete částečně nerozloželý.
Hnojení jednosložkovými draselnými hnojivy se na podzim, samozřejmě doporučuje.Ale je třeba vědět, kdy aplikovat a za jakým účelem. Např. hnojení síranem draselným někdy na konci října už v daném roce nepomůže k lepšímu vyzrání pletiv a tím k jejich případnému namrznutí Ten draslík se v půdě samozřejmě neztratí, ale strom ho využije až v průběhu následujícího roku a letech dalších.
Kdo nemá zkušenosti s hnojivy, dporučuji raději komplexní hnojiva. Např. přehnojení draslíkem u jabloní je horší, než když ho je mírný nedostatek, třeba blokace příjmu Ca, Mg. To však platí obecně. Přehnojení i dalšími živinami včetně těch stopových může působit spíš negativně, než přinést užitek.
Ještě informaci k zmiňovanému Hnojivu pro ovocné stromy.U distributora jsem dnes zjistil obsah živin NPK a Mg. Je to 9-6-16-6. Tedy hnojivo vhodné pro podzimní, či časnou jarní aplikaci. A kdo ví kolik, může na jaře, po vyrašení, aplikovat nějaký N. Třeba zálivkou močoviny, či síranu amonného, nebo rozhodit ledek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|