Karneval
|
|
|
|
|
|
|
host - 205.204 (?) 30.1.2017 19:19
Dakujem za odpoved, p. Hlavaty. Skutocne je ten Admiral sladke jablko? Vsade pisu o sladko-kyslej chuti. Jemna kyselinka je vitana, ale bol som v tom, ze to bude znamenat skor priklon k kyslosti nez sladkosti. Chutovym standardom je u mna dobre vyzrety chrumkavy Golden. Bohuzial v takomto stave vydrzi len max 2 tyzdne po zbere, potom rychlo strati chrumkavost. Neprekonatelne je v tomto pohlade vyzrete Fuji, ktore aj v mojom dost zlom sklade vydrzi chrumkave az do jari. Bohuzial, kym Golden sa tvaruje prakticky sam a je radost nan pozerat, doteraz sa mi nepodarilo prist na to ako pracovat s Fuji, ktore ma navyse aj v porovnani s Goldenom obrovsky sklon k alternacii. Este horsie je, ze posledne 3 roky - ked uz konecne dopestujem krasne vyfarbene Fuji, tak mi velky podiel z nich ponacinaju azijske lienky, takze sa nedaju skladovat. Asi ich laka ta presladenost vyzreteho Fuji, Granny smith sa este nikdy nedotkli. V blizkej dobe planujem zasadit odrodu Opál, pretoze to ma byt jeden z najsladsich rezistentov, dobre skladovatelny, diploidny a charakterom rastu podobny Goldenu. Mozno skusim aj ten admiral, kedze je kyslejsi aspon ho nebudu zrat lienky, no ten triploidny rast ani sklon k horkej pehovitosti mu nepridavaju body navyse.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.13 (?), 30.1.2017 22:05
Pre 205.204: Áno, Fuji je tak trochu oriešok čo sa týka tvarovania, rado rastie bujne a na dlhých silných výhonkoch nechce tvoriť plodonosný obrast. Ja to riešim dvojstupňovým sektorovým rezom (DSR)- aby som sa zbytočne neopakoval, na 1.fotke je môj príspevok o DSR na Fuji z minulosti, na 2.a 3.fotke ako to vyzerá v praxi. Ešte k tomu Admiralu, chuť je harmonická, ale prevažne sladká, s dĺžkou skladovania sladkosť potom dominuje čím ďalej tým viac. Ak máte radi chrumkavosť, tak Admiral si ju zachováva mimoriadne dlho. Na 4.fotke je Admiral (resp.jeho torzo) po konzumácii mnou 3.6.2016. Z fotky to samozrejme nevidno, ale to potvorské jablko malo ešte vtedy šťavu a bolo chrumkavé. U mňa Admiral pehovitosťou netrpí. Už sa opakujem (ospravedlňujem sa tým čo to po mne čítajú zas a zas), ale Admiral považujem za najvydarenejšieho "novošľachtenca" ktorého mám v záhrade, a to jednoznačne. IH
|
|
|
|
|
|
|
host - 205.204 (?), 30.1.2017 23:24
Vdaka za radu. Ten Vas Admiral mate na M9?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 205.204 (?), 31.1.2017 7:01
Pytal som sa kvoli skladovatelnosti, nakolko M9 ma na skladovatelnost neppriaznivy vplyv a konkretne pre admiral aj jeho slachtitelia odporucaju skor vyssie tvary a silnejsie podpniky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|