Kanadská reneta alias kmínová
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 226.194 (?), 29.11.2012 17:50, zobrazeno: 11789x
Zdravím všechny přispěvatele, kdo z vás zná odrůdu Kanadskou renetu, které se také pro její bizarní lenticely říkalo kmínová? V jedné knize jsem četl že byla považovaná za lahůdku. Ač na vzhledu moc atraktivní nebyla. Ze svého vím zatím jen, že dobře roste rovně a tvoří celkem pěkné korunky. V literatuře ji doporučují spíše do teplejších oblastí. Co vy na to, kdo ji doma máte?
Díky
Juraj Kafka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 192.253 (?), 29.11.2012 20:52
Pěstoval jsem ji asi 40 let jako vysokokmen, ale předloni jsem ji musel pro poškození a nemoci vykopat. Plodila v celku spolehlivě, při velkých násadách se musela protrhávat.Strom byl skutečně velmi pěkný, podnož semenáč.Plody při protrhání většinou stejně veliké, chutné, i když v současné době je řada odrůd daleko chutnějších. Ve sklepě kolem vánoc jablka už ztrácely chuť a vadly.-Jižní Morava, Tonda
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 78.10 (?), 30.11.2012 9:35
Zdravím Tě Juro, Kanadská reneta se opravdu hodí spíš do teplejších poloh, resp. do jižnějších oblastí. Své jedinečné jakosti dosahuje spíš ve vyšších, ale teplejších oblastech. vyžaduje vyšší vzdušnou vlhkust, intenzivnější sl. záření. Plody z takových poloh jsou opravdové chuťové lahůdky, těžko se dají srovnat s novými odrůdami, protože se jedná úplně o jinou chuť i konzistenci dužniny. Je to klasická reneta, kořenitá a hutnější dužnina... I vsoučasné době se dost pěstuje v italských alpských údolích, plody této odrůdy dosahují na trzích nejvyšších cen, společně s Pink Lady. Výborné jakosti dosahuje i na v teplejších oblastech slovenských Karpat, kde se dost pěstuje, častá je i v rumunském Banátu. Jeden strom jsem kdysi našel i tady u nás (Opavsko), chuť byla velmi dobrá, ale přece jen horší než ze zmíněných oblastí, přesto se ji chci zasadit. Do Tvých 550 metrů lehce pošmournějších Jižních Čech asi nebude nejvhodnější, ale nemyslím si že by tam nešla... Jen asi nebude mít onu výjimečnou jakost, kvůli které získala svou proslulost...
Ondra D.
|
|
 |
|
 |
 |
|
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář (152) - 98.31 (?), 18.12.2012 19:05
Ahoj Ondro
Kanadská reneta je ve všech starých ovocnářských knihách vychvalována do jabloňářských pěstitelských oblastí jako hlavní tržní odrúda od zákrsku až po VK na semenáči. Podařilo se mi zistit, že je renetový triploid a geneticky spadá do této skupiny s Grávštýnem a Rubínem a Booscopské. Má i stejné neduhy jako tyto odrůdy. Akorád ve vzhledu plodu je jejich černá ovce. V chuťových vlastnostech byla hodně vychvalována.Mě osobně renety moc nejedou, ale chtěl bych ji napřed ochutnat a vyzkoušet. V Uvalně jí prodávají poměrně ve velkém. Musím přiznat, že jsem potřeboval stromek na parkoviště na přistínění auta a tak jsem spojil estetiku s užitkem a koupil jsem si Kanaďanku na semenáči jako užitkovou okrasu a dominantu. Jsem zvědavý jak si povede a jak budou chutnat její barevně nevzhledné plody. Akorád by mě zajímalo jak je na to s citlivostí na nekrotickou rakovinu dřeva.
ahoj vlada
sadař vlada
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 40.208 (?), 22.10.2019 9:34
Ta "koženka" bude boskopské červené.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 97.51 (?), 22.10.2019 11:46
Můj průvodce říkal, že to budou Moraváci psát. Tohle jablko má jinou chuť a více zahloubenou kališní (bubákovou) jamku. V místě je přeroubováváno druhé století a odkud ho pradědeček sehnal už domácí nevědí. To je stejné jako u toho neurčeného. Ivan
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|