Jakou odrudu do nadmořské výšky 650 metru?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?)
31.1.2015 11:52

Je mi líto, ale mi se nebavíme o 420 m.n.m, ale o 650. (my se píše s tvrdým "y")

Tu výšku jsem uvedl pouze jako příklad, že tato hodnota nic neříká. Na jižních svazích ČM vysočiny - třeba na Třebíčsku je takováto poloha příznivá, V Kopřivné u Hanušovic diametrálně horší.

Klima nadmořské výšky ovlivňuje i vzdálenost od rovníku.

To je jistě pravda, ale podmínkách Česka a Slovenska to nehraje vůbec žádnou roli. Nejsevernější lokality Litoměřicka se nazývají Zahrada Čech.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 29.1.2015 14:46

Už s tím dejte pokoj.  Zase plamenná hádka ohledně nadmořské výšky. Konečně si uvědomte, že ten údaj sám o sobě nemá žádnou výpovědní hodnotu. Připomínám, že vinorodný svah Pálavy s hradem Děvičky (Dívčí hrady) je ve výšce 428m, zatímco vyloženě studené podhorské město Jeseník (Freiwaldau) leží stejně vysoko (430m).No a v úplně přesně takové  výšce (430m n.m)¨se nacházejí produkční sady Vanovice - Borotín.

kema83 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 200.142 (?), 29.1.2015 17:27

Ano pan Vsloužil má pravdu, jen slepě napsat nadmořskou výšku nic neznamená. Je rozdíl, jak uvádí např. svah Pálavy (Dívčí hrady) vysoký 428 mnm a opět použiju jeho příklad Jeseník 430 mnm, jelikož Pálava je úplně jiná (velmi teplá) oblast, kde většina nadmořské výšky se nachází do 200 mnm a tento svah sám o sobě neznamená, že tam bude zima, spíše naopak jeho jižní část bude velmi dobře osluněna a chránna od severu. V duhém případě však Jeseník se nachází v chladnější oblasti, kde svahy okolo města se vypínají i do výšky 900 mnm, takže ikdyž napsané vedle sebe výšky vypadají stejně, je to velký rozdíl.

sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.206 (?), 31.1.2015 2:28

Zdravím

Je mi líto, ale mi se nebavíme o 420 m.n.m, ale o 650. Je mi jasné. že v tropech porostou jabloně i v 2000 m.n.m.

Klima nadmořské výšky ovlivňuje i vzdálenost od rovníku. To mužu argumentovat i to, že ve 100 m.n.m ve Skodsku roste pouze tráva.

V rámci naší republiky je 550 a více pro ovocné stromy nejistá, ale né nereálná.

sadař vlada

host - 170.2 (?), 31.1.2015 8:32

K té nadmoťské výšce- kdysi se úspesne sadaril v Krkonoších i ve výškách kolem1000 metrô- najižních svazích. Jde to, jen se musí splnit mnoem více podmínek, než ve výškách pťíznivejších, semenná podnož je samozťejmľ podmínkou. Rovnež oslunené vzdušné stnovište. V takových výškách môže ovoce nabývat jiné, lahodnejší chuti. Prôsvitné letní je zde podzimní odrôdou delikátní chuti. Goldeny z alpských údolí, z výšek kolem 1000metrô považuju za snad nejlepší jablka vôbec, z oblastí kolem BOlzana (250 M) to je o tťídu nižší kvalita. Odruda hrusnľ Spinka dosahuje lepší chuti ve vyšších polohách. červený rybíz jakbysmet. Zásadní podmínka úspesného ovocnarení je zde zvladnutí rezu- tj. minimalizovat stresove faktory, rovnez omezit travni drnovou konkurenci. Když tohle zvládneme môžem e bavit o tom co se dá a co už ne...

Ing. Fidla

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 31.1.2015 11:52

Je mi líto, ale mi se nebavíme o 420 m.n.m, ale o 650. (my se píše s tvrdým "y")

Tu výšku jsem uvedl pouze jako příklad, že tato hodnota nic neříká. Na jižních svazích ČM vysočiny - třeba na Třebíčsku je takováto poloha příznivá, V Kopřivné u Hanušovic diametrálně horší.

Klima nadmořské výšky ovlivňuje i vzdálenost od rovníku.

To je jistě pravda, ale podmínkách Česka a Slovenska to nehraje vůbec žádnou roli. Nejsevernější lokality Litoměřicka se nazývají Zahrada Čech.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz