Jake druhy vybrat?



host - 176.238 (?) 
13.5.2008 18:33, zobrazeno: 11605x

Dobry den. Se zahradou zacinam a rada bych se poradila jake druhy budou vhodne na nase misto - asi 450 m n.m. v Orlickych horach, navetrna strana, slunce habadej, půda jilovitejsi. Pro zacatek bych zkusila neco mene narocneho, mozneho pestovat bez chemie. Zatim jsem vybrala k sobe tyhle odrudy: Šampion, Rubín, Topaz, popr. Červeny Rubín nebo Zlatá Bohemia. Je to u nas realne? Byly by mozne i jine? Jen by nemely mit kysele plody. Rada bych mela take nejake letni jablko a to uz si vubec nevim rady. Slysela jsem, ze jsou takova, ktera se daji sklizet postupne a nemusi se otrhat najednou.

S pozdravem Z.H.

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 13.5.2008 22:07

Reáné to jistě je, reálné jsou i desítky dalších odrůd. Vyjma extrémních poloh lze u nás pěstovat jabloně téměř na celém území. Žádná školka nenabízí kompletní sortiment, takže bude záležet, co dostanete.

   
host - 81.206 (?), 13.5.2008 23:35

Osobně mám s Rubínem v této nadmořské výšce v těžké jílovité půdě problémy - zřejmě díky špatnému vyzrávání v krutějších zimách namrzá a vzápětí se objevuje rakovina. Zřejmě i Bohemia bude mít stejné problémy. Ve Vašich podmínkách navíc bude velmi důležitá podnož, na které budou odrůdy naroubovány. Zřejmě budou vhodnější vzrůstné podnože (A2 ap.), které se ale ve školkách špatně shánějí.

Mimochodem vybrala jste si odrůdy, které se svými vlastnostmi (ani chutí a skladovatelností) příliš neliší.

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 14.5.2008 8:57

S tou podobnou chutí je to zajímavý postřeh. Však jsou taky všechny odrůdy původem z jedné "stáje".
   S podobnou konzumní zralostí to až tak nevidím - pokud se sortiment doplní o letní sortu (třeba Ametyst, abychom zůstali věrni střížovické dílně), lze konzumovat jablka skoro celý rok.
   Problém rakoviny a namrzání je, pravda, tíživý. Víc než na nadm. výšce závisí, myslím, na půdě a spodní vodě, 450 m zase nejsou velehory. Rubíny z těchto poloh jsou často kvalitnější než od Znojma. Bujnější podnože jsou podmínkou, zpracování a vylehčení půdy pomůže.

         
host - 67.243 (?), 14.5.2008 22:50

Přiznávám, s tou skladovatelností jsem to trochu přestřelil, ale mám ve stejné nadmořské výšce v podstatě všechny tato odrůdy (Šampion, Bohemii, Rubín a Topaz) a dozrávají v pořadí, v jakém jsem je vyjmenoval. Mezi Rubínem a Bohemií běžný konzument skoro nepozná rozdíl. Výborné jablíčko, jeho skladovatelnost se ale snižuje úměrně zasažením strupovitostí. Zkusil bych ho nahradit Rubinolou, ale osobně s ní ještě nemám dost zkušeností, abych ji mohl doporučit. Šampion je u nás něco jako ranně zimní odrůda, velmi dobrá, zase až na tu strupovitost a Topaz nám zatím dozrál jen jednou (a moc nechutnal). Podle mého názoru není vhodný do vyšších poloh a asi bych se mu vyhnul (obecně - jakmile u odrůdy doba sklizně zasahuje do října, je ve vyšších polohách problematická).

450 m n. m nejsou žádné velehory, ale mám pocit, že na každých 100m výšky se jaro opožďuje asi o 10 dnů. No a na podzim zase o to dřív přijdou mrazy a jablíčka je třeba sklidit dříve, než pomrznou na stromech. Tím má jablíčko méně času na dozrání.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 15.5.2008 15:13

Máte pravdu v otáuzce chuti i pořadí konzumní zralosti. Celá ČM vrchovina se točí kolem této nadmořské výšky a podmínky jsou často diametrálně rozdílné - např. chráněný jižní svah x mrazová kotlina. 
 S Topazem mám podobné - taky rozporné zkušenosti - dokáže být nejlepším jablkem a další rok zcela zklamat. Do krajních poloh bych jej neradil. Sázka na Rubinolu či Jonalord je, dle mého, lepší.
   Jinak ale v (podobné poloze) všechny zimní jablka češu v říjnu, některé zbytky i v listopadu. Ranní mrazíky do 4 st jim nevadí, do korun vyšších stromů se ani nemusejí dostat. Někdy to holt nevyjde a nejaké zmrznou, kvůli tomu ale nebudu sklízet všechny nezralé.

               
host - 65.184 (?), 17.5.2008 12:25

Chtěl jsem napsat, že když má jablíčko konzumní zralost uvedenou v říjnu, ve vyšších podmínkách to vlastně znamená listopad a to už je někdy problém. Špatně jsem se vyjádřil.

                  
host - 65.184 (?), 18.5.2008 8:20

Opravuji se, chtěl jsem samozřejmě napsat sklizňovou zralost, ne konzumní

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 100.5 (?), 18.5.2008 9:23

Pro některé odrůdy, náročné na sumu teplot,  to skutečně platí - třeba Goldeny, Starkingy. Ty ve vyšších polohách opravdové sklizňové zralosti v některých letech abni nedosáhnou. Jiné, méně náročné, ale taky pozdní (Strýmky aj.), se češou v říjnu v podobnou dobu všude.

                     
host - 176.238 (?), 23.5.2008 20:48

Dobry den. S vdecnosti jsem si precetla vase prispevky a moc za ne dekuji panu Vyslouzilovi i hostum. O tom, ze jsem vybrala chutove podobne odrudy vim, vybirala jsem je opravdu jen podle chuti :-). O Rubinole vim, jen jsem puvodne chtela zkusit i nejake stare odrudy (tedy pokud jsem to dobre pochopila tak, ze z Rubinu vznikla Rubinola a pravdepodobne i mnoho dalsich). Ale z vasich reakci jsem usoudila, ze to nebude tak jednoznacne hledisko vyberu. Hlavne aby se u nas mely dobre a bylo taky co sklizet. Dekuji. Z.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika