Jake druhy vybrat?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.238 (?), 13.5.2008 18:33, zobrazeno: 11598x
Dobry den. Se zahradou zacinam a rada bych se poradila jake druhy budou vhodne na nase misto - asi 450 m n.m. v Orlickych horach, navetrna strana, slunce habadej, půda jilovitejsi. Pro zacatek bych zkusila neco mene narocneho, mozneho pestovat bez chemie. Zatim jsem vybrala k sobe tyhle odrudy: Šampion, Rubín, Topaz, popr. Červeny Rubín nebo Zlatá Bohemia. Je to u nas realne? Byly by mozne i jine? Jen by nemely mit kysele plody. Rada bych mela take nejake letni jablko a to uz si vubec nevim rady. Slysela jsem, ze jsou takova, ktera se daji sklizet postupne a nemusi se otrhat najednou.
S pozdravem Z.H.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.206 (?), 13.5.2008 23:35
Osobně mám s Rubínem v této nadmořské výšce v těžké jílovité půdě problémy - zřejmě díky špatnému vyzrávání v krutějších zimách namrzá a vzápětí se objevuje rakovina. Zřejmě i Bohemia bude mít stejné problémy. Ve Vašich podmínkách navíc bude velmi důležitá podnož, na které budou odrůdy naroubovány. Zřejmě budou vhodnější vzrůstné podnože (A2 ap.), které se ale ve školkách špatně shánějí.
Mimochodem vybrala jste si odrůdy, které se svými vlastnostmi (ani chutí a skladovatelností) příliš neliší.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 67.243 (?), 14.5.2008 22:50
Přiznávám, s tou skladovatelností jsem to trochu přestřelil, ale mám ve stejné nadmořské výšce v podstatě všechny tato odrůdy (Šampion, Bohemii, Rubín a Topaz) a dozrávají v pořadí, v jakém jsem je vyjmenoval. Mezi Rubínem a Bohemií běžný konzument skoro nepozná rozdíl. Výborné jablíčko, jeho skladovatelnost se ale snižuje úměrně zasažením strupovitostí. Zkusil bych ho nahradit Rubinolou, ale osobně s ní ještě nemám dost zkušeností, abych ji mohl doporučit. Šampion je u nás něco jako ranně zimní odrůda, velmi dobrá, zase až na tu strupovitost a Topaz nám zatím dozrál jen jednou (a moc nechutnal). Podle mého názoru není vhodný do vyšších poloh a asi bych se mu vyhnul (obecně - jakmile u odrůdy doba sklizně zasahuje do října, je ve vyšších polohách problematická).
450 m n. m nejsou žádné velehory, ale mám pocit, že na každých 100m výšky se jaro opožďuje asi o 10 dnů. No a na podzim zase o to dřív přijdou mrazy a jablíčka je třeba sklidit dříve, než pomrznou na stromech. Tím má jablíčko méně času na dozrání.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.184 (?), 17.5.2008 12:25
Chtěl jsem napsat, že když má jablíčko konzumní zralost uvedenou v říjnu, ve vyšších podmínkách to vlastně znamená listopad a to už je někdy problém. Špatně jsem se vyjádřil.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.184 (?), 18.5.2008 8:20
Opravuji se, chtěl jsem samozřejmě napsat sklizňovou zralost, ne konzumní
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.238 (?), 23.5.2008 20:48
Dobry den. S vdecnosti jsem si precetla vase prispevky a moc za ne dekuji panu Vyslouzilovi i hostum. O tom, ze jsem vybrala chutove podobne odrudy vim, vybirala jsem je opravdu jen podle chuti :-). O Rubinole vim, jen jsem puvodne chtela zkusit i nejake stare odrudy (tedy pokud jsem to dobre pochopila tak, ze z Rubinu vznikla Rubinola a pravdepodobne i mnoho dalsich). Ale z vasich reakci jsem usoudila, ze to nebude tak jednoznacne hledisko vyberu. Hlavne aby se u nas mely dobre a bylo taky co sklizet. Dekuji. Z.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|