Jaká odrůda Vám teď chutná?

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 131.216 (?)
3.4.2009 22:45

Žádná

Já jablka nejím (je mi po nich zle) a manželka i dcera už jablko nechtějí ani vidět.

Letos budu ošetřovat jen Čistecké, protože na tuto odrůdu má babička manželky milé vzpomínky z mládí, zbytek půjde do moštu - ten se snad během roku neznechutí.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?), 3.4.2009 7:43, zobrazeno: 8754x

Podobně jako pan Boštička si myslím, že nejcenější jsou pravdivé osobní zkušenosti. Je duben, z běžných sklepů - nikoliv z klimatizovaných skladů - jaká odrůda Vám teď chutná? Doporučíte ji ostatním a proč? Všichni přece hledáme kvalitní pozdně zimní jablko, i když - tedˇ už snad jarní.

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?), 3.4.2009 9:09

Teď jsem jedl Rubinolu. Dobrá, sladká, ale už je trochu za zenitem.

Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 119.49 (?), 3.4.2009 9:50

V současné době mám ve sklepě tyto odrůdy:

Otava - dužnina velice tvrdá, šťavnatá, dá se říci týden od týdne lepší a lepší.Nevýhoda je mírně zavadlý povrch. Vyžadovala by ještě větší vlhkost při uskladnění.

Jonagold - King - jestliže se jí ihned ze sklepa chuť pořád na úrovni, na míse již brzy měkne dužnina.

Jonathan - Rode - letos pořád vynikající chuť, u této odrůdy má obrovský vliv na trvanlivost doba sklizně a podnož.

Najdared - Chuťově stejný jako v období vánoc.

Zvonkové - teprve nyní dostává nejlepší chuť.

Fuji - pokusně pár plodů, nelze zatím dělat závěry, ikdyž vzhled a chuť zatím nezměněna.

Sirius - rovněž několik plodů, chuťově velice dobré.

Granny Smith - trvanlivost velice dlouhá, chuťově určitě žádný zázrak, pěstováno víceméně z recese.

Topaz - záměrně tuto odrůdu dávám na konec. Chuťově stejná nedobrá. Opět tvrdím, že dostala více reklamy, než si zaslouží. Domnívám se, že na zahrádkách její pěstování půjde do značného útlumu.

Toto vydávám jako svůj názor na odrůdy, které mám v současné době ve sklepě. Není to všeobecná charakteristika jednotlivých odrůd. Mnozí se mnou určitě nemohou souhlasit, neboť momentální stav a chuť ovlivňuje mnoho faktorů o kterých jsme již hovořili.

Milan Boštička

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?), 3.4.2009 13:26

Děkuji pane Boštičko, jen doplňující dotaz - asi u Vás půjde o ovoce z podnoží M9? Trochu mne překvapuje, že ještě máte Jonagold, u nás se snědl do Vánoc, ovšem byly ho jen dvě bedýnky, takže jeho trvanlivost jsem nevyzkoušel, i když byl sklízený natřikrát.

Jinak Vaše zkušenosti jsou lepší než tři kila pomo-příruček.

Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 119.49 (?), 3.4.2009 21:10

Fuji, Granny ----------------------------- J - TE - H   ve stěně

Najdared, Sirius ----------------------- M 26 rovněž ve stěně

Zbytek MM 106 v nové výsadbě 2m od sebe v řadě.

Mutace Jonagoldů se značně liší v uchovatelnosti, rovněž na této odrůdě se značně projevuje použitá podnož.

Milan Boštička

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 61.6 (?), 3.4.2009 21:59

Prošel jsem se po sklepě:
Rubín, Bohemia - pořád se dají jíst, sice již povadlejší, ale chuť stále dobrá
Goldstar - letos asi nejlepší ze všech, barva bledě zelená, ale nevadne a chutná.
Jonalord - svěží, jen minimálně povadlý,
Otava - vadne víc než vloni, chuť dobrá, s náznakem lékořice
Rubinola, Topaz - snědly se dřív než skončila konzumní zralost, nelze hodnotit
Karmína - stále tvrdé plody, letost trochu prázdnější chuť
Dlouhou trvanlivostí a dobrou letos překvapila Rosana a zejména Delor, v tuto dobu končí.
Idared - stále tvrdý, ale chutí trochu řepa.
Podnož většinou semenáč, A2

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 131.216 (?), 3.4.2009 22:45

Žádná

Já jablka nejím (je mi po nich zle) a manželka i dcera už jablko nechtějí ani vidět.

Letos budu ošetřovat jen Čistecké, protože na tuto odrůdu má babička manželky milé vzpomínky z mládí, zbytek půjde do moštu - ten se snad během roku neznechutí.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 4.4.2009 20:53

Nyní mám ve sklepě ještě tyto odrůdy:

Jonagold - konzistence i chuť stále velmi dobrá - z posledního zákrsku na M4          

Goldstár -chuť i konzistence stále výborná

Rubinola - stále ještě dobrá, ale už je to trochu za hranou

Melroze - chuť i komnzistence stále výborná

Topaz - chuťově pouze dobrý, konzistence velmi dobrá

Zuzana- začíná měknout a ojejí chuti se raději nebudu vyjadřovat

Všechno štíhlá vřetena na J--TE--E příp. J-OH A.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz