Díky Rony, po střihu je stromek úplně jiný, může ještě mít dotaz? stromek 1:Co znamená udělat nový náhradní terminál? Pokud nejstrmější větev odkloním (jak jste psal), odkloním vlastně terminál..., jak mám udělat nový? To mám některou z dalších kosterních větví nějak vyvázat ke kolmosti?...možná to špatně chápu..
Stromek 2: Dodávám další fotky, ale kvalita je myslím ještě horší, buď tam mám sluníčko nebo zelené pozadí a stromek je tam dost nevýrazný... Stromek tvoří opravdu jen taková obrostlá vidlice:-(Asi bych ho střihla někde hodně hluboko, aby se vytvořili nové kosterní větve, ale kde? Moc děkuju:-)
Poradí mi prosím někdo jak ostříhat 2-leté jabloně? Na 1.obr. je Rubinola, na 2.a 3. Red Jonaprice. Red Jonaprice je hrozný, má jen 2 kosterní větve, žádný terminál, vůbec se nám nepodařilo vypěstovat korunku. Dá se to ještě zachránit nebo ji mám rovnou "vyškubnout"? Ani nevím jak ta odrůda chutná... Díky za každou radu. Eva
Proč vyškubnout, nač stahovat kalhoty, když brod je daleko? Jsou to mladé stromky, jako takové tvárné a mají budoucnost. Zkuste najít šikulu v sousedství, který vám rád poradí s řezem. Není ani v jejich vzrůstu časově náročný.
Všechno se dá napravit. U toho druhého stromku to chce lepší foto aby byla vidět koruna celá a hlavně nefotit proti světlu - slunci. U toho prvního se musí zamezit tvorbě předčasného druhého patra neboť stromek to už dává najevo. V dalším růstu by tyto větve předběhly nižšší a ty by zaostaly. Některou základní kosterní větev, tu nejstrmější by to chtělo odklonit, třeba palicí - rozpěrkou aby zpomalila. Konečky přijdou jemně přistříhnout a uděláme nový náhradní terminál a to nahoře odstraníme. Zkusím to udělat graficky ale později.
Díky Rony, po střihu je stromek úplně jiný, může ještě mít dotaz? stromek 1:Co znamená udělat nový náhradní terminál? Pokud nejstrmější větev odkloním (jak jste psal), odkloním vlastně terminál..., jak mám udělat nový? To mám některou z dalších kosterních větví nějak vyvázat ke kolmosti?...možná to špatně chápu..
Stromek 2: Dodávám další fotky, ale kvalita je myslím ještě horší, buď tam mám sluníčko nebo zelené pozadí a stromek je tam dost nevýrazný... Stromek tvoří opravdu jen taková obrostlá vidlice:-(Asi bych ho střihla někde hodně hluboko, aby se vytvořili nové kosterní větve, ale kde? Moc děkuju:-)
Existují asi 2 možnosti a obě špatné ale do budoucna může být z toho jaký - taký stromek. Tady byla udělaná největší chyba, že se po zasazení ponechal tzv. dvoják. To potom rostou 2 polovičaté koruny a navzájem si konkurující. Jedna ta silná větev měla jít pryč. Zkusím něco nastínit ale až někdy večer. Buď se přesune koruna stranou nebo se to zhodí a vypěstuje z toho prostředního slabého terminálu nová a vyváženější. Tak dopadají ty rady, že po vysazení se nemá řezat.
Problém mám jedině s připojením na tento záhradkářský server, protože nemůžu tolik minut čekat. Nevím z jakých důvodů je to tak pomalé, to do "Ameriky" jde neskonale rychleji. Nicméně k tomu stromku. Ten je pro tuto chvíli totálně "zkažen". To že reagoval tak jak je na obrázku může být způsobeno, že někdo ty silné větve vyhnul ven z koruny a proto zpomalení hlavní větve a následně ten slabší kolmý obrost. Můj návrh je takový, pečlivě odtsranit na větevný kroužek (a zavoskovat) to postranní - silné a z náhradního terminálu vypěstovat novou korunku. Stromek už má kořenový systém tak bude dobře přirůstat. Na tom slabém kolmém výhonu vyraší 4 až 5 postranných a ty budou tvořit základ koruny. Ten vodorovný obrost dole zatím ponechat aby byla nějaká listová plocha a odstraní se za rok nebo dva. Ten nebude mít snahu nějak sílit. Samozřejmě někdo může postupovat jinak ale uvidíme za rok, když dodáte foto.
Na všech obrázcích mi chybí jedna elementární věc - kůl. Tedy bych napřed zatloukl silný kůl a jednu polovinu stromku k němu na několika místech přivázal tak, aby se napřímila, tu druhou odříznul a ránu zatřel (nebo ponechal omezeně aktivní čípek - u peckoviny určiátě, jabloň by to měla zahojit). Vzniklou korunku bych probíral a zakracoval jen opatrně, odstranění půlky stromku vydá za dost hluboký řez.
Sice na napřimování pravé strany jsem také myslel ale je to dosti silná větev ale troufnul bych si na "jinou fintu". Nahoře pravé strany zakrátit do rovnováhy a dolů asi 1 až 2 cm od kolena bych do té tusté větvě udělal ostrým nožem V-zářez s úhlem asi do 10 - 15° do poloviny a až 2/3, větev přitáhl aby se to uzavřelo, pečlivě přivázal ke kůlu a nejlépe páskou zabandážoval nebo jen zavoskoval. Tá hladce udělaná rána by se velmi brzo zacelila a tok mízy tou neporušenou částí by byl pro začátek zcela dostatečný. Bez tohoto opatření velký náklon nejde srovnat bez nebezpečí zlomení.
Jak to střihl Rony, je naprosto správně. To je nekompromisní postup s cílem zapěstovat novou korunku.. Možná ale ještě existuje mírnější možnost, jak postupovat, kterou uvádím jako méně radikální alternativu. Tímto způsobem by byla ponechána základní část obou dominantních větví a preferován růst terminálu. Takto zastřižený stromek bude mít v průběhu vegetačního období tendenci k "vlčení" z obou silných větví. Podmínkou úspěchu proto bude pravidelná kontrola těchto vlků, ponechání vybraných vhodně rostoucích výhonů a průběžné odstraňování všech nevhodných, (jichž bude většina). Pěstitel by nesměl nechat tyto silné větvě růst a měl by je držet alespoň letošní sezónu na uzdě. Ponechané nové výhony je vhodné si připravit pro příští rok na zapěstování bočního obrostu a v případě jejich bujného růstu je omezit zastřižením (letní řez). V takovém případě dosud slabý terminál zesílí a postupně převezme dominatní úlohu. V příštích letech mohou, ale nemusí být odebrány spodní větvičky. Toť kýžená teorie.