Jak obstály jednotlivé odrůdy 18.5.?



host - 233.104 (?)
15.6.2012 9:16

U mňa(žilinsko) bez problémov 18.5. prežili všetky jablone aj hrušky.Keď som pracne urobil prebierku na zarodených stromoch, v nedeľu večer prišla búrka s krupobitím... nepoškodené zostali len plody vo vnútri koruny zelené a malé..takže sklamem celú rodinu aj stálych zákazníkov, neviem,či vôbec niečo vyberiem na výstavu v októbri

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 234.191 (?), 13.6.2012 22:22

Sirius navrúbľovaný do palmety Braeburn (na snímke) vytvoril pekný vrchol stromčeka a rodí ako strhaný. Netuším však, prečo na huste kvitnúcom Braeburnu ostalo iba pár plodov? Opeľovačov bolo na okolí dostatok.

Navrúbľovaný Sirius priniesol už druhú úrodu.
Navrúbľovaný Sirius priniesol už druhú úrodu.
                  
host - 233.104 (?), 15.6.2012 9:16

U mňa(žilinsko) bez problémov 18.5. prežili všetky jablone aj hrušky.Keď som pracne urobil prebierku na zarodených stromoch, v nedeľu večer prišla búrka s krupobitím... nepoškodené zostali len plody vo vnútri koruny zelené a malé..takže sklamem celú rodinu aj stálych zákazníkov, neviem,či vôbec niečo vyberiem na výstavu v októbri

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 234.191 (?), 15.6.2012 14:45

Ktovie, ako je teraz na tom známy univerzálny ovocinár Janko Majzel z Brodna pri Žiline? Jeho sortiment jabloní by mu mohli závidieř aj šľachtiteľské ústavy.

      
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 3.0 (?), 20.6.2012 22:40

Zdravím Vás! Pochvalu Antonovce jste psal se zaťatými zubycheeky . Rád Vás potěším Jonathány mi letos úplně vybouchly a to ty mrchy byly obsypané květy!!!  Za Angold bych se klidně zaručil, ale roste tvrdohlavě křivě. Orion je chuťově dobrý a pro milovníky žlutých jablek pěkný. Heliodor chuťově nesahá Orionu ani po pás. Melrose je vynikající chuťovka, ale je to jedna z nejlínějších odrůd a má smutné vybarvení.  Já bych radši doporučil jeho barevnou červenou mutaci z Francie Melruge - je karmínově celočervená a úrodnější!  Jinak je to vzhledově i chuťově celé Melrose. A máte úplnou pravdu, že kumulace tepla z betonového města ovlivňuje mikroklima okolí a to odost a je i prokázáno a to hlavně mezi vinaři, že i vodní hladina ovlivňuje místní mikroklima

     sadař vlada

   
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 41.2 (?), 19.6.2012 11:59

Potvrzuji Wimpiho zkušenost s Ametystem (českobudějovicko), je poměrně obsypaný plody. Ostatní odrůdy jsou na tom hůř, na prstech jedné ruky bych spočítala jablíčka na Rajce. 

   
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 3.0 (?), 20.6.2012 22:01

Zdravím Vas. Je vidět, že příroda má neustále to poslední slovo a pěkně nám hýbe rozumem. U nás na opavsku také byly mrazíky jak ty legální tak i ty poslední dobou červnové a to do -4 'C. Ořešáky se u nas sotva vzpamatovávají ze zimního poškození a na jaře a v červnu znovu dostaly šlehu. Ořechy mají u nas cenu pomalu zlata. Co jsem tak poslouchal dost pěstitelů přišlo znovu o úrodu rybízu. V zákrskách mi mráz okroužkoval plody, čtvrtkmeny to obstály bez poškození plodu. Letos je u nás silná úroda třešní a višní. Je s podivem, že i meruňky jsou letos obsypané a i švestky to zvládly a někteří mají i broskve dobře nasazené. Já jsem měl přes ty mazíky i citrusy venku a také to zvládly bez poškození a krásně zakvetly.U nas v sadu letos hlavně největší škody nadělal květopas a to až 80% květu zlikvidoval a to díky trvalým dešťúm nemohl být proveden postřik včas! Musím říci ,  že jsem poprvé v životě viděl takové poškození květopasem. Mě se zdá, že se začína potvrzovat  příslový  " Svět se v kravskou p...  obrací "  Mě to připadá, že je to asi vůle boží a k radosti milovníkum starých odrud si vysadit nějakou starou tutovku, která nas bude jistit . 200 let aklimatizace jim nikdo nezapře!!!  JE zde na vláknu krasný případ Antonovky a jejího potomka mimochodem vynikající odrudy Angoldu. Mimochodem bych chtěl říci, že Krasava je velice dobrá letní rezistentní odruda velice plodná a chuťově dobrá a mám za zlé, že ji p. O.Louda starší nepřihlásil.

     sadař vlada

      
host - 153.9 (?), 20.6.2012 23:14

Zdravím všechny, můj úříspěvek sem trochu nepatří, ale není ho kam jinam napsat. Co se týče odrůd jabloní po mrazech 18. 5. 2012, nepozoruji žádný rozdíl. Někde jsou stromy holé až na dvě - tři jablíčka, jinde zase díky lepší poloze (blízko města nebo velkých vodních ploch) je úroda dobrá až velmi vysoká. Jinou situaci pozoruji u hrušní. Na mé zahradě, kdě jabloně jsou čisté, u hrušní sem-tam nějaký plod zůstal. Ale jedna odrůda zůstala obsypaná, jako by nemrzlo. Schyluje se tedy na mé zahradě ke grotesce, kdy u dvou v podstatě prázdných stromů budu podpírat po dvou větvích, které jsou obsypané (probírat je za této situace nehodlám ;o). Rouby této odrůdy jsem dostal předloni od jednoho z účastníků zdejších diskuzí (kterého nebudu jmenovat, aby nebyl zahlcen žádostmi o rouby) a který ji nazval Červnová (neplést si s Červencovou). Tímto mu veřejně děkuji!

               
host - 178.235 (?), 29.6.2012 6:47

Červnová je plná shluků ovoce.Mám radost, splnila moje představy.Co se týče jablek: mráz v mrazové kotlině byl přízemní, vysokým stromům neublížil.Jsou přeplněné.Zato těžce poškodil vinný keře jinak odolné Isabelly.Škoda, že ji nemám na tažni vysokého vedení. AB

         
host - 153.9 (?), 29.6.2012 0:23

Takže dostal jsem se na zahradu, kde je opravdu vidět rozdíl mezi odrůdami jabloní po letošním pozdnějarním mraze 18. 5. Bohužel přesně nevím, jak jednotlivé odrůdy odkvetly (cca 30 odrůd), ale kvetly hojně všechny a jediná, která to přečkala bez jakékoli újmy, je Mio, které je obsypané až přespříliš a je třeba probírka. Další skupina (Selena, Rubinola, Goldstar, Akane,..) má založeno na takovou normální až mírně slabší úrodu i bez jakékoli probírky - tu právě udělal ten mráz. No a s ostatními je to slabé až bídné (včetně např. Produkty, která letos nedělá čest svému jménu a májen pár jablíček na stromě.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika