Jak a kdy prořezat ovocné stromy?

host - 147.196 (?)
3.9.2009 7:49

Děkuji za radu. U peckovin je opravdu myšleno "v květu" nebo "v květnu"? I když asi peckoviny v této době kvetou, nevím, jestli nejde o překlep. Co se stane, kdybychom jabloně trochu prožezali již na podzim? Např. "maldé vlky", které rostou hojně vzhůru a výrazně zahušťují a zvyšují korunu stromu. Taky chceme ořezat spodní větve vysokých ořešáků - ty se prý mají řezat na jaře, až když začnou rašit a objeví se malé lístky - je to pravda? Děkuji

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 147.196 (?), 1.9.2009 18:25, zobrazeno: 19278x

Dostal jsem zahradu s dost zanedbanými stromy.  Mají strašně husté koruny (asi jsou to polokmeny). Hlavně jabloně. Asi z toho důvodu se na nic hojně vyskytuje sazovitost i strupovitost. Myslel jsem, že se mají stromy prořezávat na podzim, ale někde jsem četl, že naopak brzo na jaře. Může mi v tom někdo poradit? Taky je tam hodně kyselá půda (usuzuji podle spousty mechu v trávě), některé mají prasklé kmeny (asi mrazové desky). Stačí kmeny na zimu potřít hašeným (ve vodě rozpuštěným) vápnem, které se používá např. do malty? Nebo snad něco jiného? A chtělo by to povápnit i půdu kolem stromů nebo přidat i něco jiného?

host - 176.18 (?), 2.9.2009 0:11

Jabloně a hrušně se řežou v březnu, peckoviny v květu nebo po sklizni, ale nejpozději do konce srpna, jinak by rány v zimě namrzaly. Mech v trávě většinou způsobuje zastínění stromy a málo výživy (mechu stačí méně živin než trávě), nemusí to být kyselou půdou.            Lída

host - 147.196 (?), 3.9.2009 7:49

Děkuji za radu. U peckovin je opravdu myšleno "v květu" nebo "v květnu"? I když asi peckoviny v této době kvetou, nevím, jestli nejde o překlep. Co se stane, kdybychom jabloně trochu prožezali již na podzim? Např. "maldé vlky", které rostou hojně vzhůru a výrazně zahušťují a zvyšují korunu stromu. Taky chceme ořezat spodní větve vysokých ořešáků - ty se prý mají řezat na jaře, až když začnou rašit a objeví se malé lístky - je to pravda? Děkuji

host - 147.196 (?), 3.9.2009 7:51

Opravuji překlep: myšleno "mladé vlky"

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?), 3.9.2009 10:31

Když odřežete vlky a prořežete jabloně nyní, nic hrozného se jim asi nestane, ale v předjaří, kdy už nehrozí namrznutí řezných ploch, je to lepší.
   Na termín řezu větších větví ořešáku není jednotný názor.

host - 176.18 (?), 3.9.2009 12:58

U těch peckovin to je opravdu v době květu. Ořešák se dřív doporučoval řezat koncem srpna, teď je doporučovaný řez také po přejití hlavní mízy v období na jaře, když nové přírůstky mají délku 5-10cm.

host - 224.14 (?), 4.10.2009 21:47

co se týče ořešáku, dle mého je to jedno, protože ten má sílu..řežu kdykoliv běhěm roku(ne v zimním období) kdy mi nějaké větve překáží, nebo se mi zdá, že sou velké..

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 5.10.2009 18:44

Ořech je pravda zdatný strom, ale řez nesnáší bůhvijak dobře. Platí, čím méně, tím lépe. Martin

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz