Jabloňová stěna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?)
14.4.2010 15:32

Pokud jde o jabloně, najdete-li na stromě letorost, který ještě není narašený (u nás zatím bez problémů) nebo jen malinko - červené pupeny, sem tam pučící, tak za kůru asi chytnou.
  U třešní bych to nezkoušel. I málo narašené výhony (zelené uzavřené pupeny) mají malou šanci. Je zajímavé, že lépe se ujímají třešňové rouby, které mírně narašily, přestože byly nařezány v prosinci, než čerstvě uřízlé stejně vypadající. U jabloní je tomu naopak. Nejrychleji raší naštěpované rouby nařezané těsně před rozpučením.
   Pokud rouby ještě nemají lístečky, je v podstatě jedno, za jak dlouho je naroubujete. Vydrží řadu dní. Mírně zavadlé je dobré na pár hodin před roubováním namočit.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 55.50 (?), 13.4.2010 16:31

Děkuji za odpověd, chci se ještě zeptat jaké druhy třesní nebo višní pěstujete v zahradní stěně a které jsou dobré?Krásný den.

áda1 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 21.122 (?), 13.4.2010 17:57

Višně ve stěně nepěstuji a ani jsem na to při cestách po Česku zatím nenarazil, s třešněmi Vás odkážu na diskuzi Třešeň do výše tří metrů, kde jsou jednak obrázky a dále seznam mnou pěstovaných odrůd, který bych doplnil pouze o odrůdu Amid a Sylvanu  . Třešně dávám od sebe 2 m. Věc chuti je věc individuální, zpočátku jsem se snažil o pokrytí všech třešňových týdnů vždy nějakou dozrávající odrůdou, což se více méně daří, mě osobně chutná Kordie, Těchlovan, Vilma, Vanda, Regina ale i Sam atd.  spíše se však snažím o pěstování těch odrůd, které "přežijí" i horší počasí, nehnijí, nepraskají a nepotřebují mnoho chemie ... a tak si postupně dělám selekci, to co mi nechutná nebo hnije kácím atd. a zkouším další... 

Lenka 22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 88.167 (?), 14.4.2010 12:59

Moc užitečná debata. Odpověděli jste mi i bez dotazu. Také mám nasaenou stěnu, kterou mi okousali zajíce. Některé stromky budu měnit a tak zmenším rozestupy mezi nimi a některé přeroubuji. Musím mít na roubování odpočaté rouby, nebo můžu odříznout teď větvičky ze stromu, který se mi líbí a rovnou je naroubovat? Vzhledem k tomu ž e s nimi musím cestovat, tak by byly tak 10- 12 h po odříznutí. Měla bych ve stěně podobně staré stromky. Odpoví mi někdo, nebo dat dotaz do rubriky roubování? Děkuji

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 14.4.2010 15:32

Pokud jde o jabloně, najdete-li na stromě letorost, který ještě není narašený (u nás zatím bez problémů) nebo jen malinko - červené pupeny, sem tam pučící, tak za kůru asi chytnou.
  U třešní bych to nezkoušel. I málo narašené výhony (zelené uzavřené pupeny) mají malou šanci. Je zajímavé, že lépe se ujímají třešňové rouby, které mírně narašily, přestože byly nařezány v prosinci, než čerstvě uřízlé stejně vypadající. U jabloní je tomu naopak. Nejrychleji raší naštěpované rouby nařezané těsně před rozpučením.
   Pokud rouby ještě nemají lístečky, je v podstatě jedno, za jak dlouho je naroubujete. Vydrží řadu dní. Mírně zavadlé je dobré na pár hodin před roubováním namočit.

áda1 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 21.122 (?), 14.4.2010 21:29

U nás sice již mírně narašené jsou, ale ještě včera jsem řezal rouby z nových odrůd ze Střížovic a za ty roky se mi nestalo, jak píše pan Vysloužil, že by se neujaly. Ještě dnes jsem objednával v Sempře podnože M9, a na roubování je dost času (chce to více tepla). Zkoušel jsem i ze stromu na podnož a také bez problémů, ale takto to funguje většinou jen u jabloní a snad i hrušní   

dubský - (5) - 218.135 (?), 15.4.2010 8:34

ještě k diskuzi. Byl jsem letos na schůzi zahrádkářů ve Světlé nad Sázavou a viděl jsem a jedl jsem uchovaná jablka přes zimu od p. Adamce. Těžko byste tomu na Vysočině uvěřili, co dokáže poctivý a zapálení přístup k věci. Jablka byla chuťově výborná a vzhledově jakbysmet :-)

Petr

host - 235.93 (?), 18.4.2010 22:48

Pane Adame.

Podle zevrubnosti a odbornosti VAší odpovědi vidím, jakou jste si s ní dal práci a já Vám moc a moc děkuji. Také Vám, paní "D" děkuji za milá slova. Já, pane Adame, zevrubně čtu Vaše glosy a tak jsem našel mezi řádky řešení svého problému. Píšete, že ve stěně vysazujete stromky na vzdálenost cca 125 cm. No a já to mám na 250 cm. Již vysazené jabloně jsou na podnožích J-TE-E. Tyto povedu ve vyšších patrech na celou šířku 250 cm a dosázím "zákrsky" na M9 a tyto povedu v nižších patrech také na šířku 250 cm. Je to poněkud kostrbaté, ale snad řešení. Nebo ne???

Přeji Vám všem hezké, slunečné dny.

Peter Šichtanec 

áda1 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 21.122 (?), 19.4.2010 23:36

Nevím, nevím - podnože JTE-E a M9 jsou prakticky srovnatelné co do budoucí výšky a růstu naštěpovaných odrůd  , dle dostupných ůdajů JTE-E koření lépe než M9, vyniká brzkým nástupem do plodnosti, mnohdy plodí již ve školce. V pokusech prováděných v Horní Bělé(500m)  se dokonce jevila jako úrodnější než M9. Přesto mi to nedalo, a šel jsem se podívat k sousedům za plot, kde pán pěstuje již možná 20 let ploché tvary vyvazované do drátu - zhruba 3-5 pater nad sebou a poslední je zhruba 170 cm vysoko  . U starších sromů je vliv apikální dominace docela markantní, stromy má od sebe dle odhadu 2,5- 3 m a prostor je poměrně značně zaplněn, první patro je tak v 50-60cm, podnož M9 a zatravněné okolí... Koukal jsem na Lipno na M26, které jsem mu přivezl zhruba před 4-5 roky a to již také ve 4 patrech slušně vyplňuje výše uvedenou plochu...   . Můj názor znáte -  spíše podnože JTE-G, která by Vám výškově vyhovovala - tak 1m od sebe. Odborníků větších než jsem já zde je jistě celá řada... a z podstatně další zkušeností. Pokud je již vysázeno - podnož JTE-E dal bych do plochy stáhnul první ramena co nejvíce dolů a pak byste se mohl dostat na Vámi požadovanou výšku a nic bych již nedosazoval, nebo "udělat "štíhlé vřeteno" na JTE- E dostat se na zhruba 2 m výšky do mezer přisadit další stromky, do 160 cm to zvládnete a paní "D"  požádat pod odborným vedením Vás jako instruktora  o pomoc a nebo skutečné sehnat stromky na JTE-G, kde byste to zřejmě zvádnul zcela sám-  připojuji pár obrázků na podnoži JTE-G(odrůdy Dima, Zita, Miodar, Mivibe- tedy letní) letos a v roce 08 v květu...   Další varianta - přesadit do mezer na 125 stávající stromky a na volné místo zkusit, něco na JTE-  G a uvidíte sám... Pokud jsem správně pochopil Vaši myšlenku...    

obr1
obr1
obr2
obr2
obr3
obr3
obr4
obr4
obr5
obr5
obr7
obr7

host - 235.93 (?), 20.4.2010 20:57

Děkuji za obrázky. Moc pěkné. Dám na vaši radu a dosázím stromky na JTE-G... a uvidíme. Jen nevím, zda to již nemám nechat na podzim. Sice jsme asi v pěti stech metrech, ale ve školkách už to asi raší. Ještě jednou, děkuji.

áda1 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 21.122 (?), 20.4.2010 21:13

Nechal bych to také na podzim, ale v těch 500 m pokud nejde o chráněnou polohu, by mohli být trochu problémy s růstem na JTE-G, přece jenom je to poměrně vysoko, zkusil bych nejprve jeden stromek a pak se uvidí...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz