Jabloně a jiné do vysokých poloh

host - 65.144 (?) 
6.2.2014 9:15

A v jake to bylo poloze, v 600 m.n.m? J.R.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 235.88 (?), 6.2.2014 9:53

V našej nižšej polohe mal orechový semenáč oveľa lepšie podmienky k rastu, napriek tomu neprekážal. Výhodou bol svahovitý terén. Keď prišli májoví Zmrzliaci, orechy v spodnej časti osady a pri štátnej ceste pod osadou boli zmrznuté na tabak. Môj orech v hornej časi osady nikedy poškodený nebol.

host - 65.144 (?), 6.2.2014 10:06

Ve vyssi poloze neni stin na zahrade prilis ci spise vubec zadouci, pokud se ma neco vypestovat, alespon podle mych zkusenosti. Chatku nemam, pred dum ci pobliz domu bych si oresak nevysadil. J.R.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 160.184 (?), 6.2.2014 13:41

Vašej argumentácii nerozumiem, ale chápem, že ak máte veľkú záhradu za domom, nebudete sadiť orech pred dom. Zvyčajne sa orechy vysádzali do dvora, na koniec záhrady, pri stodole apod. V mojom prípade som na malej záhradke spojil príjemné s užitočným. Vysadenie napr. vŕby či tuje pred chatku v ovocnej záhradke by bolo iba polovičným riešením. Napriek tomu sme mali na sever od chatky skalku s drevinami, skalničkami a cibuľovinami. Dokonce aj smrek presadený ako semenáčik až zo Sučian pri Martine. Spomínam na detstvo u babky a dedka na dedine na Znojemsku, ako bolo príjemne na dvore v chládku pod statným orechom. Pokiaľ vysadíte orech nahusto medzi jabloňami- neodhadnete rozmery budúcich korún, nepomôže Vám ani nízka nadmorská výška. Tieň je v takom prípade, všade nežiadúci. Nakoniec, aj naše záhradky v nízkej polohe na východnom svahu boli aj cez leto v poobedňajších hodinách v tieni.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 6.2.2014 13:59

Já jí naopak rozumím. Ve vyšší poloze si musíme sluníčko hýčkat a snažit se ho nachyatat co nejvíc. Je tu vzácné. Takže stín je i tu příjemný, ale tak pár dní ve dvou měsících roku. Kam nechodí slunce chodí mech, vlhkost a plíseň. A zatímco u Vás ve zlatém podzimním slunci dozrává réva, na Vysočině mrzne a je mlha.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 160.184 (?), 6.2.2014 14:04

Réva dozrieva aj na Vysočine- viď množstvo príspevkov od pestovateľov z Jihlavska a okolí. Hranica pestovania tejto teplomilnej plodiny sa posúva u nás až do Tatier.wink

host - 65.144 (?), 6.2.2014 14:20

Spomínam na detstvo u babky a dedka na dedine na Znojemsku, ako bolo príjemne na dvore v chládku pod statným orechom. - Na Jihlavsku je to jine a pred dum ani k domu bych si orech nevysadil, aby mi jej vitr nesrazil na dum. Nedivim se, ze moji argumentaci nerozumite, ale pak byste nemel udilet 'knizeci' rady do 600 m.n.m. J.R.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 160.184 (?), 6.2.2014 14:29

Neudielam nikomu kniežacie rady. Čo si z môjho názoru vytiahnete, záleží iba na Vás. Ako vidím, vždy iba to horšie. Môžem Vás ubezpečiť, že aj v našom meste a v priľahlých dedinách sa nájdu orechy pred domom. Zatiaľ som nepočul, že by sa niekomu zlomil. Kôstkoviny majú oveľa krehčie drevo.

host - 65.144 (?), 6.2.2014 14:45

Nechtel jsem se Vas dotknout. Oresak se do 600 m.n.m. proste moc nehodi, v dane poloze je chladno a vetrno. U nas v okoli ho skoro nikdo nepestuje. J.R.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 237.178 (?), 6.2.2014 16:23

Kto by riskoval pestovať plodinu, ktorej sa v širokom okolí nedarí. Keď však vyrazím autom štvrť či pol hodinky na východ od Senice, dostanem sa tiež do 600-metrovej výšky. A verte neverte, aj tam pestujú orechy, dule a dokonca marhule na slivkových podpníkoch. Pokiaľ sa dá nájsť v rámci regiónu priaznivá poloha, kde nehrozí namŕzanie v dreve, prečo si nevysadiť do záhrady aj orech? Jeho výhodou je slušná regeneračná schopnosť...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz