Jabloň "melodie" - čím přeroubovat?
|
|
|
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 10.154 (?) 4.10.2012 18:13
Z praxe:
1. Dobře promyslete, kolik větví ponecháte a kolik přeroubujete. Ponechané větve u stromu 7 let starého netřeba zakracovat.
2. Zajistěte si potřebné množství roubů, já je odebírám z jabloní v prosinci - únoru a ukládám do vlhkého písku ve stínu venku.
3. Nové odrůdě věnujte vždy celou větev (u vás cca 5 - 7 letou), kterou zkraťte tak, že zbude cca 20 - 30 cm. Pokud jsou t.zv. tažné větévky, zatím je ponechte. Ihned roubujte připravené rouby. Vzhledem k rozdílné tlouštce větve a roubu roubuji v dubnu za kůru (t.zv. zlepšené roubování). Detaily roubování (začištění řezné plochy, zavázání roubu atd. ponechávám odborníkovi - jsou o tom celé knihy.
4. Roub (-y) ošetřujte jako nové korunky, při tom zohledněte dlouhé - krátké dřevo. Vlky ze starých větví a tažné větévky odstraňujte po dosažení ratolestí na roubech 20-30 cm.
Chutě se nemísí, mám na 1 starém stromě původní letní, Golden D. a Topaz - vše originál.
Zkoušejte si roubování sami, je to na sadaření to nejzajímavější. J.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yvetka - (1) - 123.5 (?), 19.9.2012 16:20, zobrazeno: 17879x
Dobrý den, uvažuji o přeroubování části jabloně "melodie" (vyšší polokmen).Jsme 420m.nm. Chtěla bych mít alespoň na části stromu sladší a chutnější jablka, mohly by být i podzimní. (mám jen ten jeden strom). Doporučte mi prosím odrůdy vhodné i z hlediska vzrůstově vyrovnané koruny stromu i stejného způsobu řezu jako původní odrůda.
Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.9 (?), 3.10.2012 21:34
Právě nedávno jsem si říkal, že kdybych měl jen jeden strom, dal bych na něj Rubinolu, která se dá jíst od utržení ze stromu až do února (z Vaší oblasti možná až března). Jenže jak se znám, každý strom má více větví a nakonec by to stejně skončilo více odrůdami...
Nicméně Rubinola roste trochu bujněji než Melodie. Ale pokud je původní strom už větší, potřebujete, aby nová odrůda tu starší dohnala a ne aby živořila ve stínu, takže by se to navzájem nevylučovalo. Ale doporučuji Vám obejít pár zahrádkářů a ochutnávat. Nikdo Vám nemůže říct, co Vám bude chutnat.
|
|
|
|
|
|
|
host - 123.5 (?), 4.10.2012 14:52
Děkuji moc za rady, také jsem uvažovala o rubinole, jen nevím jestli by nevadilo to, že rodí na dlouhém dřevě (melodie na krátkém) Na vlastní roubování se mi snad podaří sehnat odborníka, ale předběžně bych potřebovala vědět (mám strom 7 let starý) jestli se musí před roubováním všechny větve hodně ořezat, nebo jestli se můžou naroubovat jenom horní části některých větví a ostatní jenom mírně zkrátit. Také nevím, jestli se chuť naroubované odrůdy nesmísí s chutí původní odrůdy. Tohle se nemůžu nikde dočíst. Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 10.154 (?), 4.10.2012 18:13
Z praxe:
1. Dobře promyslete, kolik větví ponecháte a kolik přeroubujete. Ponechané větve u stromu 7 let starého netřeba zakracovat.
2. Zajistěte si potřebné množství roubů, já je odebírám z jabloní v prosinci - únoru a ukládám do vlhkého písku ve stínu venku.
3. Nové odrůdě věnujte vždy celou větev (u vás cca 5 - 7 letou), kterou zkraťte tak, že zbude cca 20 - 30 cm. Pokud jsou t.zv. tažné větévky, zatím je ponechte. Ihned roubujte připravené rouby. Vzhledem k rozdílné tlouštce větve a roubu roubuji v dubnu za kůru (t.zv. zlepšené roubování). Detaily roubování (začištění řezné plochy, zavázání roubu atd. ponechávám odborníkovi - jsou o tom celé knihy.
4. Roub (-y) ošetřujte jako nové korunky, při tom zohledněte dlouhé - krátké dřevo. Vlky ze starých větví a tažné větévky odstraňujte po dosažení ratolestí na roubech 20-30 cm.
Chutě se nemísí, mám na 1 starém stromě původní letní, Golden D. a Topaz - vše originál.
Zkoušejte si roubování sami, je to na sadaření to nejzajímavější. J.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 4.10.2012 19:19
Z praxe:
1. Ponechané větve vždy zkracuji. Nezkrácením by se přeroubované větve dostaly dovnitř koruny a podle zákona apikální dominance by zakrněly v růstu
2. Termín prosinec - únor je správný, ale u jabloní můžete rouby odebírat až do doby těsně před vyrašením. Ujmou se stejně dobře a nemusíte se starat o jejich uskladnění. U peckovin je situace jiná.
3. Samozřejmě - na jednu větev jedna odrůda. I když na uříznutou větev dáte víc roubů, v konečném výsledku zbude jeden jako prodloužení větve. V případech, že mám málo (jeden) roubů, použiju na ostatní místa na větvi rouby z matečného stromu (kvůli zahojení).
4. Tažný obrost na matečném stomu v roce roubování neodstraňuji. Pouze jej zakracuji, aby nepřerůstal výhony z roubů.
5. Souhlasím, chutě se nemísí, třebaže mnozí tvrdí opak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 123.5 (?), 5.10.2012 11:05
děkuji za podrobné a velmi užitečné informace, ještě bych ale potřebovala zjistit, jestli je jedno když roubuji odrůdu, která plodí na dlouhém dřevě na odrůdu, která plodí na krátkém dřevě. Jestli by pak nebyl složitý řez stromku. Možná se ptám hloupě, ale nerada bych něco pokazila, když mám jen ten jeden strom.
|
|
|
|
|
|
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 17.1 (?), 5.10.2012 18:45
Je to celkem jedno - výchovný řez provedete podobně jako na každém stromku a nové větve budou plodit po celé délce, ještě budete protrhávat. Řez u plodící jabloně se soustředí na průklest podle potřeby. Plodonoše poznáte už v listopadu a posoudíte, jak jsou pupeny rozmístěny a co odříznete.
Ještě poznámka k příspěvku p.Vysloužila - nebezpečí přehuštění koruny roubováním spodních větví zabráníte tak, že spodní větve ponecháte a roubovat budete horní větve. Tím na několik let zachováte část úrody na vašem 1 stromě. Apikální dominance požene vaše rouby k růstu. V případě potřeby (ohýbání starých větví k zemi a pod.) samozřejmě spodní větve též můžete zakrátit.
Ve velkých sadech se při přeroubování desítek stromů praktikuje unifikované seřezání všech větví do úhlu cca 100°, ale úroda je několik let nulová. To však není váš případ.
Zdravím - J.
|
|
|
|
|
|
|
host - 123.5 (?), 7.10.2012 14:38
Pane Jaroslave, ještě se musím zeptat jednou: Když mám strom o jednom terminálu a spodním patru se čtyřmi hlavními větvemi, tak to spodní patro mám celé nechat a roubovat jenom to, co je nad ním?
Zdravím a děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|