Pamatuji si na jednu odrůdu - křížence M.I. asi s Jonathanem - jmenovala se Holiday. Ty jablka byly v době zralosti chuťově naprosto bez konkurence. Odpustil bych jim i tu strupovitost. Bohužel, strom onemocněl proliferací a tak jsem jej rychle vykopal.
Před pár lety jsem viděl prodávat stromky v Nyse v Polsku, myslím, že se tam ještě pěstuje. U nás se naposledy šířila mutace M.I. R. spur typ E. V současnosti je, tuším, na trhu rezistentní forma Mac Intoshe s názvem Novomac.
Tato odrůda je velice citlivá na sklizňovou zralost. Doporučuji mírné podtržení (dřívější sklizeň) Pak by v běžném sklepě měla spolehlivě vydržet do ledna. Je to vzhledově i chuťově velice dobrá odrůda, ovšem ta náchylnost na strupovitost je strašná.
Samozřejmě, že pokud budu sklízet v první polovině září, že mi vydrží déle, jenže 70% produkce sníme hned po utržení. (od 20.8 do 10.10 max.) Zbytek do beden a za měsíc je to fuč. Během zrání sníme i kilo jabled denně.
Udržuju na zahradě jeden strom Intoše pro jeho jemnou chuť a vůni. Je to vánoční jablko. Bez několika postřiků proti strupovitosti a monilii se však udržet nedá. V dřívější době posloužil Intoš jako základ šlechtění někerých novějších odrůd, na př. Spartan a pod.
Pamatuji si na jednu odrůdu - křížence M.I. asi s Jonathanem - jmenovala se Holiday. Ty jablka byly v době zralosti chuťově naprosto bez konkurence. Odpustil bych jim i tu strupovitost. Bohužel, strom onemocněl proliferací a tak jsem jej rychle vykopal.
mám tuto jabloň na zahradě v Luhačovicích (okr. Zlín) - nádherné červené plody, hodně šťavnaté, chuťově obré. Sklizeň v září, vydrží do října. Jelikož se nikde nedá sehnat, tak jsem min. týden zavezl jednomu sadaři rouby na napěstování.
Jak je to s náročností odrůdy? "Zvládla" by 550m.n.m., větrnou oblast, kamenitá, sušší půda - navážka, jižní svah, relativně dost živin a jako podnož semenáč - spíš extenzivnější pěstování!? Samozřejmě aby neživořila, ale plodila.