Jablon do horších půdních podmínek



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?)
5.2.2008 17:26
Zkusit lze všechno, pravda. Použijete-li bujněji rostoucí ponože - taky jsem jejich příznivcem - připravte se na pozdější nástup do plodnosti. Z tohoto pohledu představuje pěstování  Goldenů, Jonathanů, Spartanů a Parmén na těchtopo dnožích, na severním svahu, 420 m vysoko , možná zbytečně velké riziko neúspěchu. Zejména při  dnešní nabídce  otužilých rezistentů.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 61.170 (?), 20.1.2008 19:48

Dobry den, chtel bych Vas tady na techto strankach pozadat o radu.
Chystam se vysadit, mensi sad na plose asi 11* 110 m. Misto se nachazi na mirnem severnim svahu Valasskych kopcu avsak velmi otevrene, celodenimu slunci. Chtel bych vysadit prevazne trnky jako je Wangenheimova, ale take i nejake letni a zimni jablone i nejakou hrusen. Muzete mi prosim vas poradit co by se tady k nam hodilo, do teto hodne kamenite krajiny.

dekuji Konarik

                     
Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 20.1.2008 21:40

Dobrý večer. Volba švestky (trnky) je dobrá. Co se týče svahu na sever i to může být výhoda hlavně na jaře, proto že tam tolik nekolísá teplota. Do kamenité půdy však musíte volit stromky na hluboko kořenících podnožích, aby si "dosáhly" na živiny a vodu. U modrých peckovin je to mirobalán a u jabloní a hrušní semenáče. Podnože jabloní do horších podmínek jsou semenáč Jaderničky moravské (J-TE-2 nebo J-KL-3). Jadernička je u vás doma. Dále je to švédská podnož A 2, ale v kombinaci s bujnější odrůdou, proto že v kamenité půdě A 2 roste jen středně. Neuvádíte jak je to vysoko, ale proto že tam bude asi větrno, volil bych letní rezistent Hana nebo Nela, zimní Rubín (není rezistent na strupovitost), který dobře plodí chutné plody, které moc nepadají a také Rubinola (r.). Jsou dobré zimní odr. např. Topaz, Goldstar, Melodie, Rajka, Angold. Hrušně jsou dobré odr. Boscova Lahvice, Konference(ta však slabě roste), Nela, Dicolor a další. Musíte je vysadit také na semenáči. Běžně je seženete. Hezký večer.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 80.39 (?), 21.1.2008 10:04

Údaj o mírném severním svahu na Valašsku s kamenitou půdou je velmi obecný. Důležitou roli hraji i další aspekty, nejen nadmořská výška, ale hlavně charakter zahrady a druh péče, který jí chcete v budoucnu věnovat. Je rozdíl, jestli hodláte navštívit sad 2x do roka kvůli sesbírání švestek do sudu a otřepání jablek do výkupu, nebo tam chcete trávit se zájmem veškeré volné chvíle. Podle toho zvolte  výšku stromů, spon výsadby, použité podnože i odrůdovou skladbu.

                     
host - 61.170 (?), 22.1.2008 22:51

Dobry vecer, dekuji za cenne rady, kterych neni nikdy dost. V sadareni nejsem prozatim nijak zbehly ale musim rici ze se s velkym zajmem staram o ovocnou zahradu na plose 3500 m2 kde je takova vsehochut, jablone Matcino Takzvane Kozuchy, Cistecke lahudkove, Sampion, Jadernicky, z hrusni Konference, Klapova, Myslim i ze James greev, trnky prevazne Durancie a i nejaka tresen. Da se i rici ze jsem tam kazdou moznou volnou chvili a sleduju prirustky. Chtel bych mit na zahrade ovoce na primou konzumaci ale take nejake na uskladneni, ale jak to u nas na Valassku chodi i nejake ty trnky na slivovici.

Planovana nova zahrada je asi ve vysce 420 m.n.m.

Dekuju Vam za Rady, vazim si vasich zkusenosti.

S pozdravem Konarik

                     
host - 1.251 (?), 5.2.2008 16:45
Dobrý den, Valašsko je blízko, o nějakou desítku kilometrů jižněji než tady a geologicky tam bude nejspíš stejná půda jako tady, to je pískovec a jílovec a těžká hlubší jílovitá půda. Pokud je ten mírný severní svah dost otevřený, doporučil bych i starší odrůdy, které se tady v diskuzích odsuzují kvůli strupovitosti. Golden Delicius, Parména zlatá zimní, mně kvalitně roste i Spartan, Śampión, Jonathan, Idaret, James Grieve. Jen musí být naroubovány na vzrůstných odolných podnožích.
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 5.2.2008 17:26
Zkusit lze všechno, pravda. Použijete-li bujněji rostoucí ponože - taky jsem jejich příznivcem - připravte se na pozdější nástup do plodnosti. Z tohoto pohledu představuje pěstování  Goldenů, Jonathanů, Spartanů a Parmén na těchtopo dnožích, na severním svahu, 420 m vysoko , možná zbytečně velké riziko neúspěchu. Zejména při  dnešní nabídce  otužilých rezistentů.
                     
host - 175.250 (?), 5.2.2008 21:05
Souhlasím s tímto tvrzením o riziku a můžu z praxe potvrdit že "náročné" jabloně v  lokalitě V. Klobouky nelze s úspěchem pěstovat. Vyzkoušel jsem mnoho odrůd na jižním svahu a proto můžu dát  velmi stručné hodnocení některých odrůd.  Zvonkové- málo plodilo a některé plody jsou velmi  zkřivené nebo nedovivinutá půlka vlivem asi strupovitosti.  Šampión  dobře rodí i korunka dobrá ale trpěl rakovinou.  Spartan je velmi drobný. Delicius jenom  výjimečně  ve výjimečné roce. Jonatan je síce dobrý ale drobný. Idared příliš strupovitý. Z těch odrůd které můžu chválit  nějak koplexně tj. vzhled i chuť se mne  osvědčilo Matčino,  Bancroft Red,  Ontário a Rubinola, ta je nejlepší po všech stránkách.
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 6.2.2008 8:12

Ačkoli jsem hodně vzdálen od Valašských Klobúk (bohužel i  od jižního svahu), zkušenosti mám prakticky totožné. Možná s tím rozdílem, že mi řada odrůd chutná lépe než i dobře vyzrálé Ontario či Bancroft red.

                     
host - 175.250 (?), 6.2.2008 20:56

S tou chutí máte pravdu ale člověk je někdy rád, že něco dopěstuje vůbec a co se dá skladovat.

                     
host - 136.16 (?), 7.2.2008 11:02

Jestli je to s tou zemí tak špatné jak píše pan Jirka v prvním příspěvku tohoto řetězce,tak bych prolezl křoviska v okolí (tedy pokud jsme je ještě nestačili zabetonovat) a zkusil najít pláňata k přesazení.Když to roste v křoví bez péče,mohlo by to růst i v zahradě.Když se ujmou,naroubovat.Dříve se to jinak nedělalo.Zbytky sadů starých vysokokmenů roubovaných na pláňatech se ještě tu a tam dají najít.Problém možná nastane když se naroubují moderní odrůdy.Takže raději osvědčené odrůdy z okolí.Lepší hezké jablko staré odrůdy než broky z moderní.Hezký den přeje Pepík.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika