Jablko - plíseň?
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 208.61 (?) 1.2.2017 18:01, zobrazeno: 10786x
Dobrý den,
někdy se mi stane, že při rozkrojení jablka je v jádřinci cosi bílého. Předpokládám, že je to plíseň. Někdy je však jádřinec zcela v pořádku a jen "bubák" je černobílý (přirovnala bych to k porcovanému čaji - podobná barva). Jsou tato jablka poživatelná?
Předem děkuji :)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 160.164 (?), 1.2.2017 18:46
Inu jistě že to je plíseň. Poživatelná isto jsou, přestože se leckde tvrdí že tyto plody, ted myslím třeba se strupovitostí jsou stokrát toxictější než konvekčně stříkaná jablka. Na strupech se mají uchytit jiné houby a ty potom produkovat toxiny. No je to možné, ovšem neznám nikohom, kdo by vážně onemconěl po konzumaci strupatých plodů. To tvrzení o stokrát vyšší toxicitě je tedy asi na té úrovni jako informace, kterou šíří naši betonáři a regulátoři a sice že Orlík dokázal transformovat v roce 2002 desetitisíciletou vodu na 1000 letou. Působí to dojmem že dokázal desetkrát snížit průtok a to tady samo jde. Reálně všichni tuší že nebyl snížen o nic, ovšem stokrát opakovaná Lež se stává samozřejmě pravdou... To tvrzení o toxicitě ekologikcých jablek samozřejmě šíří tzv. pokrokoví ovocnáři... je to stejný jako úmyslná dehonestace starých, ušlechtilých odrůd. Ale abych odpověděl na vaši otázku, nebál bych se konzumce těchto plodů, asi bych je nekonzumoval denně, ale když nemám jiné, lepší jablko, proč ne? ZA život do sebe dostanenete mnohem více a horších s..ček...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 160.164 (?), 1.2.2017 19:34
Inu to by ale člověk musel ze svého života vyloučit konzumci lahodných Starkrimsonů, Glosterů, nebo i Boikova. Všechny tyto odrůdy maj po jisté době uskladnění většinou jádřinec plesnivý... U těch strupatých jablek, tak ty čerstvě odtržené toxiny nemají, ty se údajně vyvíjejí až po jisté době skladování, u jiných druhů mikrohub, které se na strupech vyskytují...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 208.61 (?), 1.2.2017 19:50
Jablko nikdy nechutná nějka jinak. Vždy je dobré, sladké. Nikdy není plíseň rozlezlá nikam jinam. Je jen pouze v tom bubáku a končí poslední černou částí z něho a vyskytuje se tak u 98% jablk z marketů a ze zeleniny
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.133 (?), 2.2.2017 7:23
Pane Fidlo a pane Hasmane, náš pohled na věc bude nejspíše jiný. Předpokládám, že tazatel(ka) bude nejspíše ve věku produkčním, což u nás už proběhlo (odhaduji u vás věk 50+). Takže ty různé toxiny jsou jen naší záležitostí - ukládají se do našich už dost kontaminovaných jater, svaloviny, tuku v těle. Už to s námi tolik nehne. U mladého člověka (na začátku rozmnožovacího cyklu) můžou napáchat tyhle látky mnohem více škod. A tohle nejspíše bude mladý člověk (Jablko nikdy nechutná nějka jinak. Vždy je dobré, sladké. Nikdy není plíseň rozlezlá nikam jinam. Je jen pouze v tom bubáku a končí poslední černou částí z něho a vyskytuje se tak u 98% jablk z marketů a ze zeleniny). Potíž je s tím, že houba se začíná množit výtrusy obyčejně až v době, kdy už dost hluboko okupuje prostor, který jí poskytuje výživu. Na to by odpověděl jen člověk znalý života těchto hub. A poznat jestli produkuje nějaké jedy? To, že je napadeno 98% jablek z marketu a ze zeleniny je blbost, Tak leda nějaké farmářské bio. Ať si tazatel nakoupí na trhu vzorky více odrůd a doma se do nich podívá, určitě budou ve velké většině bez jakékoliv plísně. No a jestli jsou všechna jablka dobrá a sladká, pak bude jedno, jestli jí Idared nebo Granny nebo Braeburn, hlavně když nemá plíseň u bubáka. Bohužel, to co jí děda a neublíží mu to, poškozuje u mladých i jejich budoucí potomstvo. Howgh.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.133 (?), 2.2.2017 7:47
Ovšem není bio jako bio a farmář jako farmář. Ctím ty, kteří nastoupili cestu poctivé a pečlivé práce vycházející ze zkušeností našich předků a z poznatků současných. A je dobře, že to nejsou jen pamětníci Února nebo prvního Sputniku. Bohužel jsou mezi nimi i "stržníci", kteří chtějí mít bez nákladů zisky a dík popularitě obou slov jim to jde. Pokud jsou výrobci a uskladňovatelé ovoce a zeleniny věcí o kterých jsou texty pana Hlavatého znalí, pečují o ně ve skládce jinak než ti, kteří to neberou v potaz. Oni i naši předkové dbali aby těch chorob měli ve skládce měli co nejméně. Bílili, větrali, sířili, sklepy a skládky dělali tam, kde to mělo smysl, kontrolovali... Bio z odborně vedeného sadu a zahrady je něco úplně jiného než bio ze stromů neošetřovaných ani řezem, z nevhodných odrůd, z porostů zeleniny na uskladnění zahoustlých, v době sklizně nevyzrálých, nebo sklízených po mrazících, uskladněných kde se dá. A jak to má mladý člověk odkojený internetem a protichůdnými nebo reklamou prošpikovanými informacemi na něm vyhodnotit, jak se k tomu postavit? Všude se nosí dravost a přezírání starých. Zkušenosti jsou buhužel nepřenosné a má je ta generace, která už je za zenitem manažrské i další výkonnosti.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 225.136 (?), 1.2.2017 20:01
No, není text čtvrtého obrázku tak trochu slátanina?
Cereálie je to samé jako obilovina. Jen slovo používané jako marketingový trik k vyšší ceně.
Jaké potraviny v seznamu vlastně chybí? Napadají mě jenom vejce, sůl, cukr a kořalka. A proč v méčných výrobcích mykotoxiny být mohou a ve vaječných ne. To je mi divné. Plísně snad mohou napadat všechny potraviny. JG
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|