Jablka s dlouhou skladovatelností
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 125.180 (?), 12.9.2017 9:23, zobrazeno: 9019x
Jako nejdéle skladovatelné jablko se mi zatím osvědčil Idared, který vydrží až do června. Chtěl bych zasadit ještě další odrůdu s tak dlouho kladovatelnistí. Znáte takové? Co třeba zvonkové?
Doporučili byste i dluho skladovatenou hrušeń?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.21 (?), 24.12.2017 13:10
Dve z trvanlivých odrôd - Braeburn a Shalimar - sú si výzorom dosť podobné. Na fotkách je Braeburn vľavo, Shalimar vpravo. Sú to odrody s "kovovým" imidžom, s krásne hladkou šupkou a mimoriadne tuhou konzistenciou. Braeburn je tvarovo viac kužeľovitý, Shalimar skôr elipsovitý. V sfarbení Braeburnu je viditeľné žíhanie, Shalimar má červeň viac "rozmytú", pásiky sú diskrétnejšie. Braeburn má početnejšie a výraznejšie lenticely, ich hustota stúpa smerom ku kališnej jamke. Shalimar má dužinu tuhšiu, ale Braeburn som nechal dlhšie na strome a navyše sa s ním len zoznamujem (prvoúroda), takže veľké závery robiť nechcem. Každopádne je konzistencia jeho dužiny menej tuhá ako som očakával, mohla by byť trochu šťavnatejšia. Chuť je ale výborná - už teraz - harmonická, s optimálnym balansom cukrov a kyseliniek. Čo sa týka chuti Shalimaru, to je dosť smutná kapitola - už som to viackrát písal - bohužiaľ len podpriemer. Čo je naozaj škoda, lebo inak táto odroda nemá chybu (z hľadiska odolnosti, výzoru plodov, dobrej tvarovateľnosti stromu aj dĺžky skladovania). Chutnému jablku pestovatelia odpustia mnohé nedostatky, ale výrazný chuťový handicap je faktor, ktorý podľa mňa spôsobí, že pestovanie Shalimaru skĺzne postupne do stratena. Ale treba to brať tak, že nie každá nová odroda sa musí vydariť. IH
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.208 (?), 12.9.2017 12:30
Dlouho mi vydrželo Melrose a Jonalord (už je nemám), teď chci zkusit Ligol, také by měl vydržet dlouho. Kdysi jsme mívali do jara zmiňovaný Idared a Ontario.. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.250 (?), 12.9.2017 12:54
Velmi dlouho vydrží ještě Ontário, Jonathan a Bancroft Red. Uvedené odrůdy jsem pěstoval ale někomu moc nechutnají (hlavně Ontario) ale jdou i horších podmínkách.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 113.117 (?), 12.9.2017 13:32
Ten Goldrush môže byť zaujímavý, je to kríženec Golden Delicious-u. Skúsenosť s ním nemám.
Samotný Goldrush sa už použil viackrát ako rodičovská odroda: napr. Bonita (Topaz x G.), Honey Bush (Topaz x G.), UEB 481 (genotyp UEB x G.), UEB 112 (Topaz a G.). IH
|
|
 |
|
 |
 |
|
Pavel_CZ - Stříbrný Zahrádkář (254) - 242.214 (?), 12.9.2017 18:14
V Americe je to jedno z nejoblibenejsich jablek, tak jsem ho 3 roky zpatky zasadil tez. Letos v listopadu cekam prvni urodu, tak jsem zvedavy. Akorat jsem moc neprotrhaval a strom vypada jak vanocni.
Tu Bonitu jsem sadil tez, prej je z krizeni Topazu a Pink Lady. Golden Delicious tam zrejme nebude
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |