Hořká pihovitost na Polce a Waltzu

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?)
5.10.2012 15:09

Kmeny stromů se natíraly vápnem hlavně jako ochrana proti zimnímu a předjarnímu sluníčku, které vyvolává praskliny v kůře, tzv. mrazové desky. Proti hořké pihovitosti to nepomůže.

Jak uvádí p. Vysloužil, jsou nutné opakované postřiky vápenatého hnojiva od výtvoření plodu velikosti lískového oříšku. Některé odrůdy hoř. pihovitostí trpí silně, zejména za mlada a po silném řezu.

Já jsem poslední postřik chloridem vápenatým u odrůd Goldstar, Starkresa, Melroze,Jonalord a Fragrance dělal v úterý 2.10. Budu je sklízet v polovině října.Zamezí se tím šíření pihovitosti i během skladování.

Takový Jonagold, Jonalord, Angold a další na tyto pozdní vápenaté postřiky také reagují daleko lepším vybarvováním. U zelenožlutého Sir Prize se dokonce vytvoří růžové líčko.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 109.108 (?), 13.9.2012 13:13, zobrazeno: 4653x

Na sloupovitých jabloních jsou nádherná jablka, ale některá jsou ďubkovaná a pod slupkou je dužnina v těchto místech hnědá.Co teď a co dále?Děkuji za odpověď.Markéta.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 13.9.2012 15:07

Teď už nic. Příští rok rostoucí plody postříkejte několikrát tekutým vápníkem.

host - 31.107 (?), 5.10.2012 14:11

Dobrý den, mám podobný problém s hořkou pihovatostí. Kdysi jsem slyšela, že na to platí nastříkat na podzim kmeny stromů vápnem. Jako dítě si pamatuju, že tak můj děda stříkal celý sad. Sloužilo to současně jako ochrana proti okusu zvěří. Potřebovala bych to udělat, ale netuším, jak "silný" roztok namíchat, abych jabloním ještě neublížila. Poradíte prosím?

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 5.10.2012 15:09

Kmeny stromů se natíraly vápnem hlavně jako ochrana proti zimnímu a předjarnímu sluníčku, které vyvolává praskliny v kůře, tzv. mrazové desky. Proti hořké pihovitosti to nepomůže.

Jak uvádí p. Vysloužil, jsou nutné opakované postřiky vápenatého hnojiva od výtvoření plodu velikosti lískového oříšku. Některé odrůdy hoř. pihovitostí trpí silně, zejména za mlada a po silném řezu.

Já jsem poslední postřik chloridem vápenatým u odrůd Goldstar, Starkresa, Melroze,Jonalord a Fragrance dělal v úterý 2.10. Budu je sklízet v polovině října.Zamezí se tím šíření pihovitosti i během skladování.

Takový Jonagold, Jonalord, Angold a další na tyto pozdní vápenaté postřiky také reagují daleko lepším vybarvováním. U zelenožlutého Sir Prize se dokonce vytvoří růžové líčko.

host - 54.2 (?), 6.10.2012 19:00

A jaký přípravek se Vám osvědčil?

Lukáš

host - 82.212 (?), 6.10.2012 20:17

Do konce července aplikuji Wuxal Kalcium, potom chlorid vápenatý, poslední ošetření dělám 14 dní před sklizní. Bohužel chlorid vápenatý se zatím neprodává pro malospotřebitele.

V minulosti jsem od konce července používal Wuxal Aminocal, nejmenší balení je však 1 litr, a tak jsem ho spotřebovával několik roků. W. Aminocal je suspenze chloridu vápenatého + Zn ve formě bílé skalice a není zrovna levný.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz