Gloster
|
|
|
|
 |
 |
|
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 61.187 (?) 12.9.2018 16:25
Snad mi příznivci odrůdy Gloster 69 prominou, ale u mne půjde tato odrůda "z kola ven". Na jaře jsem jí řekl jasně: " ty pudeš", ona to kupodivu pochopila a snaží se jak jen může, ale v krajním případě to vidím snad na jednu větev, ostatní přeroubuji. Mám dojem, že šlechtitelé udělali chybu když z tisíců semenáčků vybrali právě tento jeden. Chuť je nezajímavá a náchylnost ke strupovitostí enormní.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.52 (?), 12.9.2018 20:33
Jiří II: Nedivím sa Vášmu rozhodnutiu. Gloster som mal dlhé roky - nádherné veľké plody zaujímavého tvaru, krásne sfarbené. Aj chuť celkom ušla, rodivosť veľmi dobrá. Potiaľ klady. Zápory: veľká náchylnosť ku chrastavitosti (nielen listov, ale aj plodov), silný sklon ku sklovitosti dužiny, alebo naopak múčnatenie, občas aj praskanie plodov, kratšia skladovateľnosť. Najväčším neduhom tejto odrody je ale fuzáriová hniloba jadrovníka - hubová skládková choroba, prenikajúca do plodu cez kalich. Na pohľad zdravé plody sú zvnútra hnilé, znehodnotené. Veľký nedostatok, misku váh rozhodovania jednoznačne nakláňajúci k verdiktu "vykopať". Rozlúčil som sa s Glosterom pred vyše 10 rokmi a je to navždy. IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.244 (?), 10.2.2019 9:05
Gloster má, napokon ako každá odroda, svoje plusy aj mínusy. Medzi klady patrí určite veľmi pekný a atraktívny vzhľad, tak farebne ako aj tvarovo. Taktiež je to veľmi plodná odroda. Chuť nemožno objektivizovať, niekto na chuť Glosteru nedá dopustiť, niekomu pripadá (pod)priemerná. Medzi najväčšie mínusy patrí (vo väčšine lokalít) vysoká citlivosť na chrastavitosť a s tým spojená potreba intenzívnejšej fungicídnej ochrany. Za ešte väčší nedostatok Glosteru považujem jeho skládkové neduhy - plody v pivnici niekedy doslova praskali, často trpeli sklovitosťou dužiny. Za najväčšie mínus tejto odrody ale pokladám veľký sklon k fusariovej hnilobe jadrovníka, ktorá často znehodnocuje skladované plody. Pravdou je, že tieto skládkové nedostatky sa nevyskytovali každoročne, ale táto nevyspytateľnosť mu u mňa tiež body nepridávala. Gloster som v minulosti pestoval a bolo obdobie keď som ním bol nadšený. Toto nadšenie postupne vyprchávalo, ako prichádzali modernejšie odrody - odolnejšie chorobám a aj chutnejšie. Takže Gloster už nepestujem. Ak niekto túži po jablku s pretiahlym kalvilovito hranatým tvarom a špecifickou arómou, radšej nech - podľa mňa - siahne po originálnom Red Deliciouse, alebo jeho klonoch (Starking, Starkrimson, Red Chief, Red Cap a pod.). Ale toto je samozrejme len môj pohľad na Gloster, platí aj tu formulka 'proti gustu žiaden dišputát'. Napokon, Gloster je stále vo veľkom počte zastúpený na súťažných výstavách ovocia, čo svedčí o jeho hojnom pestovaní. IH (P.S.: na foto je odroda Jeromine, jeden z najnovších klonov Red Deliciousu).
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
PepaS - (30) - 219.216 (?), 11.2.2019 12:52
Dobrý den, zajímalo by mne jestli je tato odrůda taky náročná na teplotu
jako Red Delicious. Tj spíš do nižších poloh. Děkuji JS
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.238 (?), 11.2.2019 14:07
.Ale kedže túto odrodu tu veľa ľudí nepestuje,...
Tuto odrůdu pěstoval v nedávné minulosti skopro každý. V 80. letech patřila k velmi populárním novinkám. Má ráda teplejší polohy i když je trochu méně náročná než Red D. Většina pěstitelů ji opustila pro horší chuť, citlivost ke strupovitosti a jádřincové hnilobě.
|
|
 |
|
 |
 |
|
morvai - Stříbrný Zahrádkář (158) - 166.60 (?), 11.2.2019 16:27
Musím sa priznať že ja som o tej Jeromine, kým som ju navysadil vôbec nepočul, samozrejme nepochybujem ako tu uvádza Pán Vysloužil že bola pestovaná už dávnejšie.Do roku 2004 som síce robil 13 rokov v ovocinárstve a vinohradníctve, ale mal som vysadených len pár odrôd doma, kedže som to robil každý deň aj v práci nejako ma to neťahalo robiť to ešte aj doma.Až po roku 2004 ked som odišiel robiť do Madarska, my začali stromy veľmi chýbať, a potom som ich postupne začal vysádzať.Odvtedy už bývam na treťom mieste, ale všade som sa snažil vysádzať nejaké tie stromy, pri ktorých sa človek snažil odreagovať od každodenných problémov a samozrejme mám vždy radosť z toho ak sa my podarí vypestovať trocha kvalitnejšie plody.Ja dávam za sezonu 5 postrekov čo nie každý rok stačí, ale zas to nechcem preháňať s postrekmi, pamätám sa ked som robil ešte v ovocinárstve a aj ja sám som často postrekoval sady traktorom, tak sme dávali aj 25-30 postrekov za sezonu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|