Fuji - červené mutace
|
|
|
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.108 (?) 3.11.2016 19:48
To že Ste nepoznali rozdiel v chuti je logické, prekvapením by bol opak. Ide totiž o farebné mutácie, ktoré sú (pre väčšinu konzumentov) atraktívnejšie. Darmo, červená je červená. Najmä Evelina je oveľa atraktívnejšia než klasická Pinova. Pri Fuji je to ešte výraznejšie, klasické Fuji pôsobí svojím nevýrazným vzhľadom až takmer depresívne. O to väčšie prekvapenie pre konzumenta je, keď túto "popolušku" ochutná. Osobne silne pochybujem, že ak narežem vedľa seba kúsky Fuji Kiku 8, Fuji Rakuraku a Fuji Fubrax, že ich niekto podľa chuti rozozná. Je určite nie :-) IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 64.252 (?), 5.11.2016 9:38
V podstate ste mi potvrdili čo som si myslel, takže teraz mám 3 FUJI klony. Po tom čo mi klasickú Fuji odstránil zo záhrady nejaký hryzec som chcel radšej zasadiť niečo z novších klonov, žiaľ tu nikto neponúkal nič iné ako klasickú Fuji tak som poprosil známych či by mi niečo nepozreli pri svojich cestách v zahraničí. Len mi nejako zlyhala koordinácia a tak mi behom 1 mesiaca jeden priniesol z Moravy BeniShogun, druhý klon Fubrax Made in Italy a tretí z Rupublic Osterraich zase údajne klon ZhenAztec. Tak mi to od minuloročnej jari rastie na záhrade. Jablká pestujem len pre svoju potrebu takže mám každú jabloň inú odrodu, bolo mi to ľúto vyhodiť tak som ich zasadil.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
mino BA - Stříbrný Zahrádkář (150) - 92.186 (?), 5.10.2017 13:57
Fuji KIKU Fubrax, prvy z 10 plodov tejto sezony na trojrocnej M9.
mino BA
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1753) - 165.146 (?), 28.10.2017 11:46
Fuji Raku Raku - 2017 - štíhlé vřeteno
Slabá úroda zásluhou květnového mrazu, moji pěstitelské chybě nikoli však alternaci.Kvetla bohatě.Zaplachtoval jsem jižní stranu poloskleníčku igelitem v domění ochrany před mrazem.Výsledek horší pokud bych nic nezabezpečoval.Domnívám se, nedocházelo k proudění vzduchu a tím byl dopad mrazu větší.Přitom stačilo zapálit v chráněném prostoru tři kalíšky což jsem opoměl.Podobně dopadla vedle stojící Pink Lady.Zahrádkář se stále učí, musí však zvažovat komu naschlouchá.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 28.10.2017 13:37
Pane Polehlo, neberte to, co napíšu, osobně. Vašich snah si vážím a Vaše úsilí obdivuji. Ukazujete zahrádkářské veřejnosti, kde až mohou být limity pěstování jablek v ne zrovna ideálních polohách.
Teď ta má úvaha. Vypěstovat si vlastní ovoce je podstatou amatérského ovocnaření. Snaha, získat plody, které jsou v našich podmínkách vzácné, je snem každého zahrádkáře a úspěšný výsledek rozděluje pěstitelskou obec na ty průměrné a výjimečné. Proto se snažíme vypěstovat místní broskve, meruňky, víno, fíky, a to za cenu neúměrných nákladů, úsilí, času a s častými neúspěchy. Přesto to děláme dál, protože když se zadaří, potěšení a uznání je o to větší.
Ale vraťme se k našim jabloním. Jablko patří z nutričního hlediska mezi nejhodnotnější ovoce. Máme to štěstí, že žijeme v oblasti, v níž se jabloním velmi dobře daří. Troufám si říci, nejlépe ze všech ovocných druhů a s výjimkou hřebenů hor se dá pěstovat vlastně všude. A že jsou podnební a tedy pěstitelské podmínky u nás sakra rozdílné. Naši předkové to dobře věděli, proto vyšlechtili mnoho krajových odrůd, vyhovujících právě daným podmínkám. Takových, které dokázaly přinést optimální úrodu při minimálních nákladech. Bohužel, postmoderní doba všechno změnila. Místní marketová kultura způsobila, že průměrné plody jsou neprodejné a v zemi, kde se jabloním daří jako málokde jinde, jsou 3/4 jablek nabízených v obchodech z dovozu. Je to vítězství globalizace nad zdravým rozumem.
Nemám nic proti odrůdám jako Braeburn, Fuji, Pink Lady, Jonagold, Granny Smith, bezpochyby se najdou i u nás místa, kde se jim daří. Ale je jich žalostně málo. Přitom existuje tolik odrůd, které přinesou srovnatelné výsledy s mnohem menším úsilím - fyzickým i chemickým. Teď nerozlišuji odrůdy staré, nové, tuzemské a zahraniční. Nadšení průkopníci, jako p. Polehla ukazují, co vše dokážou znalosti, lidská vůle a um, klobouk dolů před nimi. Pro ty, co chtějí mít potěšení a užitek z vlastního zdravého ovoce se nabízí spousta možností.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|