Foto M9 a MM106
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.120 (?), 24.5.2019 21:07
Najväčšou prednosťou M9 je takmer okamžitý nástup do rodivosti (foto 1 - Red Jonaprince na tomto podpníku, zasadený v okt.2017). Umožňuje tiež hustý spon výsadby a intenzívne pestovateľské tvary. Nutnosťou je (väčšinou) trvalá opora a dôslednejšie zavlažovanie, treba rátať s kratšou životnosťou stromu. MM106 nepotrebuje oporu a dobre odoláva aj periódam sucha. Strom na tomto podpníku zaberie v záhrade pochopiteľne viac miesta, ale tiež sa dajú realizovať rôzne pestovateľské tvary. Nástup do rodivosti ani tu netrvá dlho a tá je v nasledujúcich rokoch vysoká (foto 2,3 - Fuji na tomto podpníku, zasadené v r.2010, aktuálne -pred prebierkou). Udáva sa síce, že kvalita plodov (veľkosť a vyfarbenie) je najvyššia na M9, ale pri štandardnej starostlivosti o stromy na MM106 som žiadne takéto rozdiely nepozoroval. Tieto poznatky sa týkajú mojej lokality, sú oblasti kde je podpník M9 nepoužiteľný. IH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 23.151 (?), 24.5.2019 21:59
Uvádí se ještě, že jablka na M9 mají dřívější konzumní zralost, což je pro mne další nevýhoda.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Pierre - Stříbrný Zahrádkář (183) - 159.155 (?), 6.7.2019 8:30
p. Hlavatý, píšete, že tam kde nie su ideálne podmienky na zavlažovanie. Trochu ma to zaujalo, pretože mam 4 ročné stromy na mm106, a ked nepolejem v tých suchach, asi by vyschli. Viem, že su ešté mladé, no dúfam, že do budúcna sa to zlepší, stromy viac prekorenia, a budu viac samostatné.
Tohto roku dospievam k názoru, že do budúcnosti su lepšie stromy na semenáčoch. Cím dalej su väčšie horúčavy, dlhšie obdobia sucha. Kým stare stromy na semenácoch a plánkach to zvládaju aj bez opatery, tie slachtené podpníky s tým problém maju.
Dokonca po 3 týždnoch bez dažda a extremneho sucha, kde je všade vypálena tráva, pod veľkými stromami zeleň rastie.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|