Dutá koruna nebo na terminál?

host - 7.142 (?)
21.4.2010 17:37
Učedníkem je člověk celý život, což hezky vyjádřil ve svém epigramu KHB. Kotlovitou korunu dělám jen u broskví, jinak mám rád klasickou s terminálem. Myslím, že jde o to, příliš brzy nezaložit patro, kde nechávám jen tři větve a pak také rozvětvení hlavních kosterních větví dělat asi až po 50cm od terminálu (dřívější nechat odplodit a později zlikvidovat). Kotlovitá koruna u jabloní má mnoho zastánců. Dává ovoci více světla, strom je nižší, ale také rád pouští vlky a pro mne je ošklivý. Postupné ubírání hloubky řezu s lety od výsadby bych odhadoval např. u čtvrtkmenu na MM 106 asi do 6 let, ale rozhoduje vzrůstnost, plodnost, přirozený typ růstu stromu a další faktory. Už vícekrát tu bylo řečeno, že řez není všechno, je jen součástí agrotechniky a mělo by se spíše diskutovat o logickém posouzení stavu stromku, určení toho, co potřebuje, mimo jiné i co se týče řezu. Jinak vidlák se s úrodou snadno rozlomí, ale u třešňových sadů, kde se řezu příliš nevěnovali, je dost běžný. Ale kolik lidí, tolik zkušeností a v tomto tématu není nutné hledat jedinou kategorickou pravdu. Radouš.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 99.169 (?), 21.4.2010 13:37, zobrazeno: 7042x

Možná asi nejsem jediný kdo má v této problematice nejasno a pokud studuji techniku řezu pouze z knih, někdy mám pocit, že ne zcela jasně rozumím tomu co autor chce říci a následně to přenést na strom. Pokud jsem zatím dospěl k tomu jakým způsobem stromy řezat, tak broskev řežu na dutou korunu bez terminálu a ostatní stromy na 1 terminál. Na druhé straně mám na zahradě třešeň, kterou jsem koupil s barákem odhadem 30 - 40 let stará - má dva terminály, tj tak zvaný dvoják a dle mého názoru strom prosperuje dobře. Pouze jej trochu po sezoně prosvětlím a postupně ukrajuji postupně nejvyšší patra. Některé švestky či mirabelky jsem omylem také pěstoval na dutou korunu/ cca 5-7 let/ a plodí a nevypadají špatně... Ale je možné že by s jedním terminálním výhonem byly lepší. Jinak první 2-4 roky se snažím o řez který má logiku na následující typ koruny či počet hlavních větví a pak dále jedu podle logiky, že řežu suché, co se kříží, co jde kolmo nahoru či dovnitř koruny. Zkuste dát své zkušenosti a názory abychom se my učedníci mohli přiučit. Možná, že by nebyly i špatné fota, která by dokreslovala popisované zkušenosti.

Ivan

host - 7.142 (?), 21.4.2010 17:37
Učedníkem je člověk celý život, což hezky vyjádřil ve svém epigramu KHB. Kotlovitou korunu dělám jen u broskví, jinak mám rád klasickou s terminálem. Myslím, že jde o to, příliš brzy nezaložit patro, kde nechávám jen tři větve a pak také rozvětvení hlavních kosterních větví dělat asi až po 50cm od terminálu (dřívější nechat odplodit a později zlikvidovat). Kotlovitá koruna u jabloní má mnoho zastánců. Dává ovoci více světla, strom je nižší, ale také rád pouští vlky a pro mne je ošklivý. Postupné ubírání hloubky řezu s lety od výsadby bych odhadoval např. u čtvrtkmenu na MM 106 asi do 6 let, ale rozhoduje vzrůstnost, plodnost, přirozený typ růstu stromu a další faktory. Už vícekrát tu bylo řečeno, že řez není všechno, je jen součástí agrotechniky a mělo by se spíše diskutovat o logickém posouzení stavu stromku, určení toho, co potřebuje, mimo jiné i co se týče řezu. Jinak vidlák se s úrodou snadno rozlomí, ale u třešňových sadů, kde se řezu příliš nevěnovali, je dost běžný. Ale kolik lidí, tolik zkušeností a v tomto tématu není nutné hledat jedinou kategorickou pravdu. Radouš.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz