Desert
|
|
|
|
 |
 |
|
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 61.187 (?) 3.8.2018 22:01
Zdravím Vás pane Hlavatý, to máte pravdu že jsem opatrný s novými odrůdami. Důvodem mojí opatrnosti jsou mnohá dřívější zklamání z toho, že jsem dlouhá léta nebyl schopen vypěstovat pěkná a chutná jablka, která jsem viděl a ochutnával jinde. A musím říct, že to nebylo vždy způsobeno jen nevhodnými odrůdami a místními půdními a klimatickými podmínkami, ale často také mými chybami. To se potom bortí plány do budoucna a vytrácí se motivace na pěstování. Snad jsem se nyní konečně dostal z nejhoršího a budu se jen těšit z vlastního ovoce.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.211 (?), 7.8.2018 20:48
Desert sa už pomaly vyfarbuje do oberačkovej zrelosti (foto), ktorá sa uňho prakticky kryje s konzumnou zrelosťou.
Takže jesť priamo zo stromu, prípadne nechať len pár dní odležať - a zahryznúť. Potomok Coxovej renety a Golden Del.-u, za ktorého sa slávni rodičia nemusia hanbiť. IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1753) - 165.146 (?), 10.8.2018 15:33
Jiří II - Jirko Jirko kdyby ste nestrácel čas svojí netektní ironií a přečtl si moje příspěvky na téma Rozela, zjistil byste mnoho zajímavého z praxe pěstování této odrůdy.Tedy ztručně.Rozele se musí dát čas.Mě začala dávat velikostně uspokojivé plody až 4 nebo 5 rokem po nástupu do plodnosti.Jinak jsou to chuťově a vizuálně velmi kvalitní plody.Můj oblíbenec viz dnešní foto.
Ta myšlenka udělat ze žlutoplodých odrůd mix stromek se mě velmi líbí.Dobrý nápad. - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 61.187 (?), 10.8.2018 18:25
Zdravím přítele Mičurina II a omlouvám se mu za tu ironii. Střížovickým šlechtitelům opravdu fandím. Zde na fóru často pročítám témata o zkušenostech zahrádkářských pěstitelů s jejich odrůdami a na základě toho se rozhoduji, kterou z nich budu pěstovat v extenzivních podmínkách. Vámi popisovanou vlastnost Rozely o malých plodech v prvých létech plodnosti jsem musel nějak minout.
V pomologii Jádroviny od p. Dušana Nesrsty, je u Rozely tato charakteristika: "Odrůda s atraktivním plodem. Strom se snadno tvaruje. Pěstuje se s důslednou červnovou probírkou pro zvětšení plodů a letním průklestem větví. Rezistentní proti napadení strupovitostí. Odolnost proti napadení padlím jabloňovým je rovněž vysoká. Je určena pro všechny pěstitelské oblasti s dostatkem vláhy v půdě." ...usuzoval tedy jsem na malou velikost plodů z důvodu nedostatku vláhy v půdě, přestože ve stejných podmínkách dokáže např. Angold, Orion a Sirius plodit jablka standartní velikosti.
Charekteristika Rozely podle ÚEB Střížovice se poněkud odlišuje: " Plodnost velmi raná, bohatá, pravidelná, bez nutnosti probírky. Odrůda do středních i vyšších poloh, pěstitelsky snadná, vhodná pro extenzivní i intenzivní způsob pěstování, z důvodu vysoké plodnosti je třeba dbát o dobrou výživu." ...papír prostě snese všechno.
Rozele dám na vaši přímluvu ještě šanci, ale nyní je pro mne kandidátem na přeroubování.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 10.8.2018 21:25
Jak říkáš, Jirko, papír snese všechno. Že charakteristika z pera autorů odrůdy bude trochu "přihrávat", to se dá očekávat. Jsou odrůdy, které budou plodit velká jablka vždy, bez ohledu na agrotechniku - Krasava, Aneta, Jonalord, Jakob Fischer, Admirál. Jiným je třeba pro dostatečnou velikost pomoci - řezem, probírkou. K takovým patří podle mě i Rozela. Z jiné dílny pak Dione či Diamant.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|