Co s neujatými rouby

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?)
19.9.2010 10:36

Pokud se na větvi nějaké roubvy ujaly, pak jen vytahejte ty neujaté a čekejte, až se rány zacelí. Může to trvatdlouho, u silných větví se mohou nezacelit vůbec.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
myn - (49) - 109.4 (?), 18.9.2010 19:05, zobrazeno: 5793x

Zjara jsem dělal první pokusy o roubování, šlo o roubování za kůru (přeroubování staršího stromu) a nyní nevím co s rouby, které se neujaly. Jak ošetřit místo po neujatém roubu? Děkuji za rady.

host - 180.241 (?), 18.9.2010 22:56

Žádnou vědu v tom nehledejte.  Podle mně stačí jenom na jaře odumřelou část větve s roubem ufiknout a buď naroubovat znova a ufiknout vlky, které mezitím vyrostly, nebo větev jen zkrátit a naroubovat nejbližší nejvhodnější vlk. Nebo případně obojí, pokud je dost roubů.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?), 19.9.2010 10:36

Pokud se na větvi nějaké roubvy ujaly, pak jen vytahejte ty neujaté a čekejte, až se rány zacelí. Může to trvatdlouho, u silných větví se mohou nezacelit vůbec.

myn - (49) - 136.89 (?), 20.9.2010 9:12

Děkuji za rady, šlo mi o ten druhý případ, kdy se na jedné větvi některý roub ujme a jiný ne. Je dobré tu díru po neujatém roubu zatřít štěpařským voskem, nebo nachat být?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 20.9.2010 11:38

Podle mě je to jedno. Samozřejmě zatřením níc nepokazíte. Ale v době, kdy neujaté rouby odstraňujete, tedy za několik týdnů po roubování,  jsou už rány zaschlé a vytvořený kalus.  Důležité pro zahojení ran je co největší proudění mízy do ujmutých roubů. Proto není dobré odstraňovat nadbytečné ujmuté rouby dřív, než se rány z větší části zavalí.

host - 180.241 (?), 25.9.2010 10:51

Rouby nechte všechny minimálně jeden rok, protože ještě první rok může roub přes zimu namrznout nebo srůst poškodit nějaký těžší pták nebo tak poboně a rouby potom na jaře nevyraší.

U letošních roubů bych nyní identifikoval mrtvá místa a dřevo na nich opatrně vyříznul až na živý začínající kalus. Možná by i stálo za to upnout do vrtačky frézku a střed mrtvého dřeva opatrně vyfrézovat trošku ještě pod ten kalus, aby se usnadnilo zavalení rány.  Nesmí to být ale za žádnou cenu tak, aby se tam držela voda, mrtvé dřevo by začlo vyhnívat. Pokud to je na sledovatelném místě, je potom vhodné, jak se kalus zavaluje, ho sledovat a pokud se tam zavalováním kalusu vytvoří nějaká prohlubeň, kde by se ta voda přece jen mohla držet, je to místo třeba zarovnat a zakrýt štěpařským voskem nebo balzámem.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz