Jestli to je technicky možné, stromy nejsou příliš vysoké a z nějakého vysokého žebříku, tak u letních odrůd takových 14 dní před jejich zráním a u podzimních a zimních odrůd takový měsíc před jejich uzráním nůžkami na tyči opatrně ostříhat. Dříve ne, protože květné pupeny na další rok nasazují tak v červnu až červenci a dřívější odstranění by mohlo podstatně zvýšit počet květů příští rok.
Ale možná by časné odstíhání plůdků k něčemu bylo, protože staré odrůdy by mohly být náchylné k střídavé plodnosti. To znamená, že plodí hodně, ale co druhý rok, takže by aspoň jeden rok ze dvou byl od jablek pokoj. Časné ostříhání plůdků, někdy na konci května, by mohlo střídavou plodnost jabloně vyvolat.
To ostříhání by ani nemuselo být úplné, pokud by se plody povedlo probrat třeba na čtvrtinu, zbývající plody by byly hodně kvalitně vybarvené a i chuťově mnohem lepší, potom by možná nebyl problém aspoň ty zdravé někde udat.
Jinak ale podle mně se dnes preferuje spotřeba syrových jablek a poněkud se zapomíná na zpracovávání jablek. A jablka jsou hodně zdravá a ze starých stromů vypěstované bez stříkání chemikálií i biologicky hodne cenná. Co takhle je zkusit zpracovat všelijakým způsobem, vedle kompotů na polotovar na rýži či štrůdl nebo pod maso nebo na jablečná povidla nebo i sušené. Jablka by si zasloužila, aby jich člověk zkonzumoval ve všelijaké formě každý rok klidně i pár desítek kilo, produkce z těch starých stromů by tak byla z velké části vyřešena...