Červivá, pihovatá jablka
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 109.108 (?), 31.7.2013 13:05
Pane Palo, neomlouvejte se, vždyť i Hana je hezké jméno.Ale nikdo mi nenapsal co proti čevivosti na Haně, kde jsou všechna jablka červivá a už padají.Má pár plodů poprvé.A co se týká podnoží u jabloní, vím jen, že se jedná o zákrsky, ale podnož, to je pro mě Španělsko.Ale i přesto, prosím o radu.Markéta.
|
|
 |
|
 |
 |
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 9.125 (?), 31.7.2013 14:56
Proti červivosti pomůže jen postřik - Sumithion, Omite atd. Nevím co je právě na trhu, sám nestříkám, postříkaná jablíčka mi nechutnají, těch 30% červivých jablek si vykrájím.
Trochu pomůže feromonový lapač, který vychytá samce a napadení je snad menší. J.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 61.51 (?), 1.8.2013 23:04
Paní Markéto, o červivosti jabĺk a náletoch obaľovačov by Vám najlepšie porozprával napr. p.Kuky, dúfam, že sa Vám ozve. Podľa ohlasov pestovateľov na fóre sa zdá, že obaľovačom niektoré sorty jabloní chutia viac, iné menej. Platí to aj u starých odrôd našich dedov. Vaša jabloň Hana patrí zrejme k tým menej šťastným. Možností sa brániť je viacero. Chemický zásah je najúčinnejší, ak ho urobíte v správnom čase, tak ako napr. pri kučeravosti broskýň. V minulom roku som na jabloniach skúšal ekologický Biobit XL a Spintor. Sú zo prírodné produkty, netoxické voči teplokrvným živočíchom, nevyvolávajú rezistenciu u patogénov. Treba sa vyhýbať aplikácii za silného slnečného žiarenia. Viac ako obaľovači ma však u jabloní trápi silný opad plodov počas júna aj júla- iba na stromoch štepených na stredne bujných podpníkoch MM104. V dobrých pôdnych a teplotných lokalitách sa mi tento podpník javí ako nevhodný. Človek sa učí na chybách...
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|