Cerv v kmeni topazu
|
|
|
|
|
 |
 |
|
TomNR - Stříbrný Zahrádkář (356) - 167.218 (?), 10.4.2019 9:25, zobrazeno: 7919x
ahojte,
niekde tu na fore som uz podobneho skodcu videl ale nemozem to najst. vcera som ho videl nazivo v zahradke a zial vidim aj skodu aku napachal. viete poradit s identifikaciou skodcu a navrhy ako predchadzat napadnutiu ostatnych stromcekov?
u mna sa jedna o topaz na mm106, vysadeny na jesen 2017, musel som ho zastrihnut 20cm nad zemou/15 cm nad miestom stepenia, ale nastastie puci pod tymto miestom
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.133 (?), 10.4.2019 15:13
To bude ono. Frvopleň. Podívejte se do nějaké starší literatury, je tam i likvidace postaru (Lidová pomologie VI., Choroby a škůdci, Josef Vaněk Chrudim 1939).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.210 (?), 10.4.2019 20:48
Vím, že táta do díry vsunoval drát (jestli se strefí a propíchne housenku), a že říkal, že lze také vstříknout petrolej. Ale bez záruky - u mé meruňky drát nepomohl a petrolej jsem odmítla, meruňka nepřežila. Ten prevít byl až u paty kmene, díru měl ve 150cm. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.254 (?), 10.4.2019 23:00
O drvopleni jsem vždy jen četl, ale poslední dva roky jsem jej ničil 2x. Nevinně vypadající dírka na kmínku cca 4 letých jabloních a po prozkoumání drátem teprve zjistíte, jak je to hrozně vyžrané. Uvnitř housenka jak ponrava chrousta. Jeden stromek to zlikvidovalo úplně, ke druhému jsem dal jako oporu trubku vedoucí až do korunky a na několika místech k ní kmínek přivázal. Zatím to drží druhou sezonu, přírůstky jsou dobré, ale asi to nemá šanci na delší život. Také topaz, že by náhoda?
Mám pocit, že poslední roky se drvopleň šíří - snad to není další důsledek oteplování?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |