Rubín zimní - čas roubovaní

host - 58.114 (?)
5.3.2012 20:57

Ta knížka Štěpování od Bílka a Hanuše je dobrá a pro začátečníka naprosto dostačující. Je jedno, které máte vydání této knihy, já mám její 6. vydání a není tam uvedeno, že jde o přepracovanou verzi původní knihy.
Hlavně si pečlivě několikrát přečtěte kapitoly o roubování, kupte si roubovací nůž, PVC pásku a štěpařský vosk a můžete začít cvičit. Mezitím si sežeňte vhodné odrůdy roubů (od známých nebo si je objednejte v Sempře Litoměřice) a do doby roubování je uchovejte v ledničce. Roubovat se dá již nyní, ale já osobně roubuji jádroviny až v době mízy (tedy metodou za kůru) a to je v době zhruba od půlky dubna do začátku května.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
ondra.juras - (21) - 166.229 (?), 5.3.2012 17:24, zobrazeno: 4206x

Chtěl jsem se zeptat a poradit.Jsem uplnej začatečník.

Mám Rubín Zimní a chtěl jsem se zeptat, dá se naroubovat na rubín zimní jinší odrůdu třeba letní?Žeby na jedmom stromku byly dvě odrůdy letní a zimní.

A jaky spůsob roubovaní by jste zvolily?Aby byl nejlehčí a aby se to na sto procent uchytil ten roub.

Jak mám najít rouby a jak mají vypadat?

Fotky a videa by byly dobré abych věděl odkud a jak to vypadá a dobrej návod.

Předem děkuji.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 5.3.2012 18:47

Rubín Zmní není. Je jenom Rubín. A pak jeho barevné mutace (Bohemia, Bohemia Gold, Dark Rubín, Top Bohemia, jiné neznám). Pokud máte na cedulce napsáno Zimní, není to název, nýbrž informace, že Rubín patří mezi zimní odrůdy.
   Na Rubín lze teoreticky naroubovat jakoukoli jinou odrůdu jabloně, třebas i letní. Zrovna Ŕubín má ale odlišný charakter růstu, takže strom s jinou přiroubovanou odrůdou by jednak nehezky vypadal, navíc by byly problémy při řezu. Bez problémů by šlo naroubovat některou z uvedených barevných mutací Rubínu, které rostou stejně.  Zvážit lze i naroubování odrůd s podobným charakterem růstu, které jsou Rubínu příbuzné (Jarka, Goldstar).
   Stoprocentní jistotu ujmutí nemáte nikdy.  Velkou úspěšnoist mají kopulace v předjaří a roubování za kůru během mízy.
   Jste-li "úplnej začátečník", zvažte, jestli není lepší naučit se základní pravidla, třeba z knížky,  než začít přiroubováním jiných odrůd

ondra.juras - (21) - 166.229 (?), 5.3.2012 20:04

Chtěl jsem se zeptat, bratr má knížku: Štěpovaní od autora Bílek-Hanuš A na hoře je tam žluté lemovaní do čtvrť knížky a zbytek tam je vyfocené jeho ruky jak tam něco dělá s nožem:

Ale je to druhé vydání!! První vydaní je červené barvě.

A tak jsem se chtěl zeptat, mám si někde obědnat knížku první vydaní v červené barvě a nebo od bratra mi bude stačit které ma vrchní žluté lemovaní.

Podle mého by bylo lepší se to naučit přez nějaké video jak se roubuje.

A jak mají rouby vypadat a jak a odkud rouby odstřihnout?

host - 58.114 (?), 5.3.2012 20:57

Ta knížka Štěpování od Bílka a Hanuše je dobrá a pro začátečníka naprosto dostačující. Je jedno, které máte vydání této knihy, já mám její 6. vydání a není tam uvedeno, že jde o přepracovanou verzi původní knihy.
Hlavně si pečlivě několikrát přečtěte kapitoly o roubování, kupte si roubovací nůž, PVC pásku a štěpařský vosk a můžete začít cvičit. Mezitím si sežeňte vhodné odrůdy roubů (od známých nebo si je objednejte v Sempře Litoměřice) a do doby roubování je uchovejte v ledničce. Roubovat se dá již nyní, ale já osobně roubuji jádroviny až v době mízy (tedy metodou za kůru) a to je v době zhruba od půlky dubna do začátku května.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz