Boskopské (koženáč) a boskopské červené
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 238.252 (?), 17.7.2017 15:44
Přijde mi celé to vlákno nějak jednostranné, jako reklama na Booskopské Napadlo mně, aby si třeba někdo nemyslel, že booskopy jsou to nejlepší ze starých odrůd. Když poslední dobou narůstá zájem o jejích renezanci.
*
Po Strýmce byly obě jeho mutace první čeho jsem se kdysi ve zděděném sadu zbavil. Jediné jejích výhody byla jejich dlouhá skladovatelnost ve vlhkém sklepě. Ale co z toho když je pak nikdo nechtěl jíst?
Na druhou stranu by se možná hodily na kompot, štrůdly nebo sušení. Ale s tím jsem neměl zkušenosti. Jen s přímou konzumací a lisováním. A v těch případech je překonaly jen Strýmky - na nic horšího jsem nenarazil.
Červená varianta byla atraktivnější jen vzhledově.
(Jejích cukernatost jsem už zapomněl, ale vzhledem k jejích nízké výlisnosti by to byl stejně jen podružný údaj).
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 17.7.2017 19:59
Máte p. Rafaeli, svůj díl pravdy, ale toto je přece vlákno o Boskoopském. Jsou tu jednostranné nekritické reklamy na Admirála, Grývštýn, Čistecké, Matčono, Bohemii. Nicméně díky za kritický pohled.
Jsou tu dva aspekty:
1. V české (nevím jak slovenské) kotlině Boskoopské č., kdysi hojně zastoupené, ze zahrad prakticky vymizelo. Dá se tedy říci, že praxe si sama řekla, jde-li o kvalitní odrůdu či překonanou.
2. Zajímavostí je, že zatímco z našeho sortimentu vymizelo, v jiných zemích se stále pěstuje a prodává. Proč asi?
Pro většinu našich pěstitelů převyšují nevýhody odrůdy - bujný růst, střídavá plodnost, vadnoucí slupka, průměrná chuť nad jejími přednostmi - velké plody, malé nároky na řez, skladovatelnost.
Jako triploid nereaguje na zhoršenou výživu a agrotechniku zdrobněním plodů, nýbrž poklesem chuti a sladkosti.
Za sebe mohu říci, že se s větší chutí zakousnu do jiných odrůd. Jednu výhodu ale Boskoop má. I když moštovací výtěžnost není nejvyšší, je možno i popadané či setřepané plody zpracovat za týden i později. To je u Grávštýnů, Jamesů či Rubínů nemyslitelné.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.81 (?), 18.7.2017 0:07
Jak už tu, na stránkách, někdo před léty prostě napsal: „Boskoopské je ze všech renet nejrenetovitější“. Lidské chutě, ideály, názory, jsou různé, ale přikláním se k názoru dr. Hlavatého, že komu Boskoopské nechutná, má „rozštelované chutě“ (nejmíň). Mně nejlépe chutnaly již mírně se scvrkající.
Překvapuje mě ale pochvala Boskoopského právě od dr. Hlavatého ( ), to je z nějakých cca 150 m/m! Já znám, popisuji, Boskoopské z 600 a více m/m. Taková plasticita odrůdy! To je přeci úžasné jabko. JG
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.84 (?), 18.7.2017 9:35
"... kvalita plodov veľmi závisí od agrotechniky, korunu treba udržiavať presvetlenú a formovať ju tak aby plody mali dostatok slnka. Zo zatienených resp. prehustených častí koruny kvalitné plody nečakajte..."
Je to tak, navíc stromy docela dost zahušťují.
"Mně nejlépe chutnaly již mírně se scvrkající"
To pak vynikne ta hutnost dužniny.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 238.252 (?), 18.7.2017 15:41
Nemůžu si odpustit drobné doplnění.
Ty mé booskopy byly sice starší, ale dobře prořezané, hnojené a v cca 370 m.n.m., v kamenité půdě. A jeden strom byl v jiné zahradě, v nižší poloze, v půdě spíš jílovité, ale výsledky stejné.
A v době kdy jsem si z důvodu nedostupnosti vysokokmenů v ovocných školkách jsem si je dělal sám, a v malém mně by to nebavilo, tak se dva zájemci o Booskopské našli. Přímo je chtěli...
Tím chci napsat jen to, že to vlákno vyznělo, aspoň pro mně, že nic lepšího než Booskopské ze "starých odrůd" neexistuje. A že by bylo dobré aby potenciální zájemci o jeho pěstování úplně neuvěřili zde psanému a jeho chuť si ověřili a vyvarovali se tak po létech až začne plodit třeba zklamání...
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|