Bláhova a coxova reneta - srovnání
|
|
|
|
host - 78.10 (?) 22.10.2012 9:13
Miloš Vysloužil kdysi zmiňoval, že druhým rodičem bláhovky mu přijde spíše Oldenburgovo a ne Wagner. Bohužel nezmínil¨, jaké znaky ho k tomu přivedly. Dle mě se v bláhovce najdou spíš znaky svědčící pro Matčino, kuželovitý tvar plodu, barva, tmavě zelený list a snad i vzpřímený růs jakkoliv Bláhová tedy roste tak vzpřímeně že se dá na dáku poznat. A samozřejmě dosti sladká chuť, jakkoliv i Wagner má být spíše slaďák, ale nikdy jsem nechutnal v ideální zralosti. Jinak Ontario, o kterém byla tuhle taky řeč, mohlo ty vizuální rysy získat i od odrůdy Northern Spy, která vypadá vizuálně jako klon Ontaria, ale třeba v Idaretu je Wagner poznatelný docela snadno.
Ing. Fidla
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klucinda - (4) - 89.105 (?), 21.10.2012 19:33, zobrazeno: 6497x
Prosím zkušené ovocnáře o srovnání bláhovy a coxovy renety.
Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 21.10.2012 21:14
Coxova reneta - plody plošší,, chuťově bez konkurence, skladovatelnost kratší, větší nároky na teplo, chemickou ochranu (strupovitost, padlí, vlnatka), pravidelné obrůstání.
Bláhova or. reneta - plody kulatější, chuť nedosahuje předešlé, delší skladovatelnost, menší nároky na teplo, víc odolává chorobám, horší tvarování (naazování větví v ostrém úhlu).
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.182 (?), 21.10.2012 22:11
Coxovu jsem nejedla, Bláhovo dlouho vydrželo a nesesychalo, mělo poměrně velká jablka se rzivostí, dužinu krémové barvy, poměrně šťavnatou a chutnou, plodilo dost. Lída
|
|
|
|
|
|
|
host - 170.26 (?), 21.10.2012 22:54
Bláhova oranžová reneta je kříženec Coxovy a Wagenerova. Zde můžeme hledat podobnosti. Pavel Skála
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.10 (?), 22.10.2012 9:13
Miloš Vysloužil kdysi zmiňoval, že druhým rodičem bláhovky mu přijde spíše Oldenburgovo a ne Wagner. Bohužel nezmínil¨, jaké znaky ho k tomu přivedly. Dle mě se v bláhovce najdou spíš znaky svědčící pro Matčino, kuželovitý tvar plodu, barva, tmavě zelený list a snad i vzpřímený růs jakkoliv Bláhová tedy roste tak vzpřímeně že se dá na dáku poznat. A samozřejmě dosti sladká chuť, jakkoliv i Wagner má být spíše slaďák, ale nikdy jsem nechutnal v ideální zralosti. Jinak Ontario, o kterém byla tuhle taky řeč, mohlo ty vizuální rysy získat i od odrůdy Northern Spy, která vypadá vizuálně jako klon Ontaria, ale třeba v Idaretu je Wagner poznatelný docela snadno.
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 22.10.2012 13:17
S panem Fidlou musím souhlasit, ano, chuť, konzistence dužiny i barva Bláhovky skutečně Matčino taky připomíná. Mě k myšlence Oldenburgova vedla především skutečnost, že se ke křížení používalo Oldenburgovo před lety velice často (v NDR snad jeden čas nic jiného nešlechtili) a svým tvarem a sevřeným kalichem je Oldenburgovo Bláhově oranžové hodně podobné. Ale to byl jen nástřel. Spíš jsem se pozastavoval nad nepodobností s Wagenerovým, jehož tvarové geny jsou v Idaredu i Ontariu dobře patrny, zatímco v Bláhovce vůbec.
Matčino, snad krom Nabely, se nejspíš ke křížení příliš nepoužívalo, což je možná škoda
|
|
|
|
|
|
|
host - 89.105 (?), 22.10.2012 11:12
Přeesně to jsem chtěla vědět, převeliké díky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 170.26 (?), 23.10.2012 23:49
V příspěvcích se vyskytuje název odrůdy Wagner, správně Wagener. Moje informace pochází z článku o p. Bláhovi z časopisu z 60 let min. století. Potvrzeny jsou v knize JABLKA autorů Dvořák, Vondráček, Kohout, Blažek str. 217. O pravosti této informace nelze pochybovat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|