Bernské růžové - neplodí
|
|
 |
 |
host - 43.39 (?) 5.2.2021 14:00
Jako ukázku stromu Bernského růžového přikládám fotky dvou vysokokmenů z Trutnova. Jsou už v dost špatném stavu, hodně proschlé, když jsem si odebíral rouby, tak jsem na každém stromě našel jen dva pěticentimetrové přírůstky. Není se čemu divit, jediný na nich dělaný zákrok je odřezání větví technickými službami, které se pletou chodcům. Jelikož BR roste značně slabě, tak věk těchto stromů odhaduji nejméně na 80 let, což je na tuto odrůdu úctyhodný věk.
Plody jsou, jak je u BR běžné, velmi postižené strupovitostí. Chuťově není BR špatné, ale jsou i lepší odrůdy.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 29.9.2014 20:07
Přestárlé Bernské růžové už může být problematické zmlazovat, nakolik to není zrovna vitání odrůda... Na druhou starnu možná stojí za to to zkusit, protože právě u benrského jsou hodně velké rozdíly v kvalitě plodů na mladém a strém dřevě. rovněž napadení plodů strupovitostí bývá na starém dřevě výrazně větší. Znám stromy této odrůdy, které po mírnější formě zmlazovacího řezu v období úplného veg. klidu zareagovaly výborně- novými přírůstky- výsledkem jsou krásné velké plody a pravidelnější plodnost. Pravda nebyly vyloženě přestárlé. U torzoidních stromů, kde by k vybuzení nějaké reakce stromu musel být příliš radikuální zákrok, doporučuju spíš naštěpení odrůdy a vysazení nového stromu. Starý zachovat, pokavad nezačne mladá náhrada plodit...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 210.85 (?), 30.4.2016 8:50
Zdědila jsem po dědečkovi krásný strom, bohužel byl již dost starý a plodil dlouho každým druhým rokem. Část větví přesahovala k sousedovi a on se jednoho dne nabídl, že je uřízne, protože mu vadily. Po tomto zásahu, který se týkal asi 1/6 koruny, střídavá plodnost na několik let úplně zmizela, i když výkyvy v množství byly znát. O strom mne připravili škůdci (nějaký dřevokazný hmyz), ale uchovala jsem rouby u příbuzných, takže doufám, že se jednoho dne vrátí domů. Je to mé nejoblíbenější jablko.
Rosana
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 208.225 (?), 3.10.2016 15:40
DD, měli jsme doma takový starý strom, otec mu říkal Mohringenské růžové - ale to nikde v pomologických knihách nemohu najít. Nádherné podzimní jabko, vysokokmen, výrazná voňavá dužina (mám ráda, když jablko chrupne!). teď už jsou plody moučnaté, a je 3.říjen. _ Není to snad to Bernské růžové? U sousedů ještě starý strom mají, plodí každý druhý rok. Náš strom už je dávno pokácený, byl zasazen v roce 1932 v Pošumaví v 450 mnm.. Chtěla bych se zeptat, zda lze tuto odrůdu vypěstovat z jadérka, nebo zda z jadérka vypěstovanou podnož musím naroubovat? Děkuji za jakýkoliv názor. marta.zemanova@centrum.cz. MZem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 24.9.2018 15:42
měli jsme doma takový starý strom, otec mu říkal Mohringenské růžové... Není to snad to Bernské růžové?
Není. Odrůdu Moringenské pěstuje soused. Z jadérka žádnou odrůdu jablka nevypěstujete, musí se naštěpovat.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 72.78 (?), 24.9.2018 10:03
Před třemi lety jsme koupili zahradu. Je tam jedna jabloň, která má neskutečně dobrá jablka. Nikdy jsem lepší nejedl. Může to být Bernské růžové?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 43.39 (?), 5.2.2021 14:00
Jako ukázku stromu Bernského růžového přikládám fotky dvou vysokokmenů z Trutnova. Jsou už v dost špatném stavu, hodně proschlé, když jsem si odebíral rouby, tak jsem na každém stromě našel jen dva pěticentimetrové přírůstky. Není se čemu divit, jediný na nich dělaný zákrok je odřezání větví technickými službami, které se pletou chodcům. Jelikož BR roste značně slabě, tak věk těchto stromů odhaduji nejméně na 80 let, což je na tuto odrůdu úctyhodný věk.
Plody jsou, jak je u BR běžné, velmi postižené strupovitostí. Chuťově není BR špatné, ale jsou i lepší odrůdy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 43.39 (?), 5.2.2021 14:03
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 37.133 (?), 6.2.2021 17:45
Ty jabloně znám. Jejich tam ještě více.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 13.160 (?), 7.2.2021 12:14
Ano ještě tam je Kalvil aderslebenský a Hvězdnatá reneta, dále několik myrobalánů.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|