Angold

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?) 
13.10.2013 22:24

Dneska jsem sklízela Angold, plody se již pěkně pouštěly. Letos jsou jako každý rok velké, větší než jablka jiných odrůd v našich nejabloňářských podmínkách. Rodí každoročně, jakost plodů se v jednotlivých létech příliš neliší. Angold mám na přeroubovaném Goldenu z konce 90. let. Strom není příliš vzrůstný.  Přikládám dnešní fotky.  J.

Čtvrtkmen Angoldu
Čtvrtkmen Angoldu
Angold
Angold
Angold
Angold
úroda v košíku
úroda v košíku
Angold
Angold
Angold
Angold

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Oldbek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 67.254 (?), 13.10.2013 22:46

Dobrý večer paní Jiřino. Jak jste spokojena s chutností plodů Angoldu. Děkuji za odpověď.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 14.10.2013 23:48

Dobrý večer, pro pracovní a zahrádkářské povinnosti jsem se nedostala dříve k odpovědi na dotaz na chuť. Mrkla jsem okem na Vaše příspěvky, abych se dostala do obrazu a šla jsem do sklepa, přinesla velký červivý Angold, který se mi jevil hodně zralý a ochutnala, abych si po roce oživila chuťový vjem. Budu srovnávat s odrůdami, které pěstuji nebo je znám od rodičů. Z obchodů jablka neznám, v posledních dvaceti letech jsme nekoupili jablko, výjimečně nějaké kupované někde ochutnám.

Angold patří mezi chutnější odrůdy. Chuť je navinule nasládlá, je méně sladký než třeba Rajka, Rubín, Spatrtan, Matčino. Není tak nakyslý jako Topaz či Vanda, o Melodii nemluvím, to se stahují ústa. Je velmi příjemně šťavnatý, nemá ale tolik šťávy, aby tekla po bradě jako třeba Vanda či čerstvě utržené Grávštýnské. Rajka je proti Angoldu suchá. Chuť je dobrá, nemá ale žádné specifické aroma jako třeba Matčino, Šampion, Vanda, Melrose. Nemá žádné nepříjemné pachutě a dochutě. Takové eurojablko, jako europivo, není osobité, ale nikoho neurazí.

Červivý vzorek mi již dnes chutnal příjemně, svěže, jistě ještě trochu zesládne časem, příjemně mne dnes překvapil. Nyní mi nejvíce chutnají padané Rubíny.  

Angold se v degustacích z Horné Bělé v době na přelomu tisíciletí pohyboval vždy na čelných místech. Byly to však degustace pořádané v únoru a v dubnu. Do Vánoc jsou lepší jablka.

V nižších a v jabloňářských polohách se asi najdou vhodnější odrůdy k zasazení. Do drsnějších a pro jablka nevhodných poloh ho mohu všem doporučit.  Zdraví Jiřina

host - 136.85 (?), 13.10.2014 12:00

Dobrý den. Mohu se zeptat jak dopadla letošní úroda Angoldu? Jak je tato odrůda napadána škůdci, především vosami, sršni? Děkuji.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 220.242 (?), 14.10.2014 11:36

Angold měl letos opět bohatou úrodu větších plodů. Po poškození kroupami však velká část z nich před sklizní popraskala a hnila. I přesto bylo napadení sršni a vosami podstatně menší, než např. u Rubínu či Desertu.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 14.10.2014 11:50

Vědí, co je dobré...

host - 171.161 (?), 14.10.2014 12:09

Řekl bych, že nejvíc hraje roli obsah cukru v ovoci, který vosy spolehlivě poznají. Absolutně nejsladší je asi dukát, který u nás už skončil v kamnech. Pokud je ale odolnější slupka, jako např. u odrůdy Starkrimsom, tak na něj vosy a sršni nikdy nejdou, ikdyž je tato odrůda sladká dost.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 14.10.2014 12:16

Těžko říci, čím se vosy řídí. Ale samotný obsah cukru to nebude. Když při výrobě moštu měřím cukernatost šťávy, nejvíc cukru mají paradoxně (krom jaderniček) pozdní zimní odrůdy, které na chuť přijdou kyselé. Vosy napadají přednostně plody s nižším obsahem kyselin. U nás ale, třebaže je hmyzu dost, jsou ztráty způsobené vosami a sršni, ve srovnání s monilií, červivostí, propadem, zanedbatelné.

Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 6.8.2015 14:50

Proti vosám a sršňům zavěšuji do korun stromků petlahve, naplněné do 1/3 pivem. Ale to jsem netušil, že plody Angoldu zachutnají již počatkem srpna ptákům.

Angold 1.srpna
Angold 1.srpna
Angold 6.srpna
Angold 6.srpna

Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 12.10.2015 11:20

Co nezlikvidovali ptáci v srpnu, docela mile překvapilo.

Angold na A2 bez zálivky
Angold na A2 bez zálivky
Angold bez zálivky, první sklizeň.
Angold bez zálivky, první sklizeň.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024