Dobrý večer, pro pracovní a zahrádkářské povinnosti jsem se nedostala dříve k odpovědi na dotaz na chuť. Mrkla jsem okem na Vaše příspěvky, abych se dostala do obrazu a šla jsem do sklepa, přinesla velký červivý Angold, který se mi jevil hodně zralý a ochutnala, abych si po roce oživila chuťový vjem. Budu srovnávat s odrůdami, které pěstuji nebo je znám od rodičů. Z obchodů jablka neznám, v posledních dvaceti letech jsme nekoupili jablko, výjimečně nějaké kupované někde ochutnám.
Angold patří mezi chutnější odrůdy. Chuť je navinule nasládlá, je méně sladký než třeba Rajka, Rubín, Spatrtan, Matčino. Není tak nakyslý jako Topaz či Vanda, o Melodii nemluvím, to se stahují ústa. Je velmi příjemně šťavnatý, nemá ale tolik šťávy, aby tekla po bradě jako třeba Vanda či čerstvě utržené Grávštýnské. Rajka je proti Angoldu suchá. Chuť je dobrá, nemá ale žádné specifické aroma jako třeba Matčino, Šampion, Vanda, Melrose. Nemá žádné nepříjemné pachutě a dochutě. Takové eurojablko, jako europivo, není osobité, ale nikoho neurazí.
Červivý vzorek mi již dnes chutnal příjemně, svěže, jistě ještě trochu zesládne časem, příjemně mne dnes překvapil. Nyní mi nejvíce chutnají padané Rubíny.
Angold se v degustacích z Horné Bělé v době na přelomu tisíciletí pohyboval vždy na čelných místech. Byly to však degustace pořádané v únoru a v dubnu. Do Vánoc jsou lepší jablka.
V nižších a v jabloňářských polohách se asi najdou vhodnější odrůdy k zasazení. Do drsnějších a pro jablka nevhodných poloh ho mohu všem doporučit. Zdraví Jiřina