Aké sú plody podnožových odrôd?

host - 4.229 (?)
20.11.2024 11:46

Asi už je na odpověď pozdě, ale přece se připojuji. Potřebovala jsem zakrýt kousek plotu a měla výmladky M9. Však na ovoce nečekám tak co. Směrem k plotu jsem pečlivě zastřihovala aby neprošly větvičky k sousedům a po zhruba třech letech při výšce asi dva metry ejhle - jablka. Přesto, že "sazenice" byly stejná sorta, na jednom stromku byla jablka červená, na dvou žlutá. Tak jsem je mohutně protrhala (však nepěstuji ovoce, ale živý plot) a byla jsme překvapená jak velikostí tak jedlostí obou barev ovoce. Pravda, šlechtěncům se nevyrovnají, ale na štůdl, kompot, mošt je to hodně dobré a na jídlo se to dá když jsou skutečně zralé. Dám ještě asi dvě sazenice na jiné místo kvůli zakrytí a budou-li jabka, nic proti nim. Navíc to snáší neskutečný řez a nesnaží se uhynout :-)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 16.1 (?), 8.2.2012 12:10, zobrazeno: 3690x

Mali ste niekto možnosť ochutnať plody typových podnoží ako takých? Aj podnožová odroda je predsa len odroda.

host - 49.50 (?), 9.2.2012 11:09

Podle mího hodnocení by vám asi moc nechutnali mezi původními podnožemi které byli používané v Anglii tak zvané M tipy nebo MM tipy byl rozdíl jen že jedny byli Jánčata a druhé Duzény dnes jsou křížené s některými odrůdami tak že jsou úplně jiného charakteru i chutě.Když se použili k množení rezistentů plané jabloně Floribundy tak první kříženci nebyli moc k jídlu až po mnohonásobném křížení.Skuste naroubovat roub z podnože do koruny některého plodného stromu a nechte volně růst aby začal plodit a zjistíte hned jaké má plody jinak budete čekat kolik let než z podnože vypěstujete stromek bez roubování aby začal plodit.

host - 49.39 (?), 9.2.2012 11:40

Kažtá z typových podnoží asi bude mít jablíčka odlišná (to se dá předpokládat). Mně se stalo, že u jednoho stromku podnož přerostla, zakvetla a pár jablíček přinesla. Jablíčka byla malá, žlutozelená, myslím, že s delší stopkou a myslím, že strupovitá. O chuti nevím nic, neboť jsem je asi ani nezkusil (asi mne to ani nelákalo a nenapadlo zkusit, asi jsem je nechal zvířátkům). Co mne však více zaujalo, byly květy této podnožové jablůňky: ty byly takové pěkně baňaté a tím odlišné od klasických jabloňových odrůd. typ podnože bohužel nevím.

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.16 (?), 10.2.2012 20:17

Jedl jsem plody z duzénu, který podrostl odumřelý strom. Žluté ploché sladké jablíčko bez kyselin. Název duzén (dulcin, sládě) tomu odpovídá.

Chutnal jsem i Jánče (M9). Chuť byla podobná duzénu. Bylo to při sklizni, takže ne na sv. Jana, ale v září.

host - 4.229 (?), 20.11.2024 11:46

Asi už je na odpověď pozdě, ale přece se připojuji. Potřebovala jsem zakrýt kousek plotu a měla výmladky M9. Však na ovoce nečekám tak co. Směrem k plotu jsem pečlivě zastřihovala aby neprošly větvičky k sousedům a po zhruba třech letech při výšce asi dva metry ejhle - jablka. Přesto, že "sazenice" byly stejná sorta, na jednom stromku byla jablka červená, na dvou žlutá. Tak jsem je mohutně protrhala (však nepěstuji ovoce, ale živý plot) a byla jsme překvapená jak velikostí tak jedlostí obou barev ovoce. Pravda, šlechtěncům se nevyrovnají, ale na štůdl, kompot, mošt je to hodně dobré a na jídlo se to dá když jsou skutečně zralé. Dám ještě asi dvě sazenice na jiné místo kvůli zakrytí a budou-li jabka, nic proti nim. Navíc to snáší neskutečný řez a nesnaží se uhynout :-)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz