Zimné hrušky
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 11.147 (?), 17.2.2018 22:23
Loni na jaře jsme degustovali jeden plod Toulonské pozdní ze stromu nacházejícího se na kraji Prahy. U nás podle literatury vůbec nemá dozrávat. Byla zelená jako brčál a tvrdá jako beton. Třeba by v ideálních pěstebních podmínkách pana Hlavatého měla větší šanci na dozrání. Míťa by si možná vzpomněl, kdy přesně jsme chutnali. Z klasických pomologií si pak ještě vybavuji dvě na polohu náročné hrušky s dlouhou skladovatelností, Děkanku zimní a Lepinovu. Děkanku máme, ale zatím nerodila a s Lepinovou zkušenost nemám. U nás doma (východní Čechy, 350 m n. m.) je poslední hruškou ve sklepě Decora, vydrží max. do půlky ledna. PZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.2 (?), 31.12.2018 15:43
Má niekto v pivnici ešte teraz nejaké hrušky v konzumovateľnom stave inej odrody ako Bohemica?
Ano, mám.Kromě Bohemicy mám ještě odrůdu Hortesia(tu si nechám),nyní je plně k jídlu, a odrůdu Elektra... mám pár plodů.S Bohemicou, Grácii,Erikou, Decorou,a tou hráškově zelenou Amforou se budu loučit.Potřebuju vela nového místa k výsadbě nových slivoní-COŽ JE PRIORITA.V moji vyšší nadmořské výšce 420mnm zimní hrušky nedokáži dopěstovat do uspokojivé sklizňové zralosti.Dokonce i v tomto velmi teplotně příznivém roce nejsou plody Bohemicy dostatečně dobré, a už se na skladě některé sesychají, a je jich mooc.
Pokud bych si zvolil, zda na zimu budu skladovat hrušně, nebo jablka, tak volím jablka... více vydrží na skladě, a jsou chutnější.Hrušky touto dobou musím jíst sám, nikdo to nechce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.2 (?), 31.12.2018 20:06
Ano máte pravdu, je to Hortensia.Elektra i Hortensia(podzimní?) jsou celkem dobré zimní hrušky, není jich mnoho, proto si jich ponechám, Bohemicy jsou čtyři bedny, a nikdo to nechce jíst! Zabírá na zahradě a ve sklepě zbytečně místo, půjde pryč,..nechci ze zimních mdlých hrušek stavět páteř svých skladových kapacít.Takže zimní hrušky ano, ale v omezené míře.Raději chutnější, a méně náročnější jablka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|