To už tady jednou bylo
|
|
|
|
Sasanka99 - (16) - 52.95 (?) 30.1.2018 14:04
Zdravím "sousede", běžte se zeptat paní Chlubnové do zahradnictví u zimáku, ta ví co tu poroste a co ne a když nebude vědět, tak se podívá do moudrých knih. Tuším že tu pěstuje hezkých pár let a sama prodává odrůdy vhodné právě tuná na větrnou hůrku.
Z vlastních zkušeností (600mnm, slunečné, návětrné místo) můžu jen říct, že se Hardyho máslovka mi tu nějak špatně roste, přijde mi že jí hodně vadí vítr, Williamsova naopak roste jak divá a i brzo mi rodí (ale nevím podnož, tož to může být tím), a nová Concorde se mi tu ujala, ale chytřejší budu až napřesrok.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sasanka99 - (16) - 52.95 (?), 30.1.2018 14:04
Zdravím "sousede", běžte se zeptat paní Chlubnové do zahradnictví u zimáku, ta ví co tu poroste a co ne a když nebude vědět, tak se podívá do moudrých knih. Tuším že tu pěstuje hezkých pár let a sama prodává odrůdy vhodné právě tuná na větrnou hůrku.
Z vlastních zkušeností (600mnm, slunečné, návětrné místo) můžu jen říct, že se Hardyho máslovka mi tu nějak špatně roste, přijde mi že jí hodně vadí vítr, Williamsova naopak roste jak divá a i brzo mi rodí (ale nevím podnož, tož to může být tím), a nová Concorde se mi tu ujala, ale chytřejší budu až napřesrok.
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.41 (?), 31.1.2018 8:58
No tak Hardyho by v 600 m. n. m. mohla prosperovať ale má väčšie plody a vietor odrodám z väčšími plodmi často vadí, pre toho prvého ktorému radím Avranšsku, vietor nidky nieje ideálny ale asi Avranšskej až tak neprekáža. Williams a 600 m. n. m.? Ak ste to sadil len v poslednom roku tak vám radím preštepiť Clappovov alebo vyhodiť a vymeniť za Clappovú, to že ta Williamsovka pekne rastne nehovorí automaticky že bude mať prvotriedné plody ale hruškový aspoň priemer by v tej n. výške mohl mať. Cocorde bol asi dorý tip spomedzi novších odrôd. Súdim podľa poslednej vety že ste ešte len pred rokom sadili, takže Hardyho by sa vám ešte mala rozbehnúť.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.41 (?), 1.2.2018 10:41
Chrastavitosťou naozaj často trpí, na mokrajších miestách, rokoch a v tienistejších miestach, asi ju treba proti tomu striekať, Drevo pochybujem že trpí mrazmi a kvety bývajú vraj stredne odolné. Tohoto leta ich v Lipt. Petre bolo veľa, vo Východnej u susedy tiež, no pri nej boli práve strašne chrastavé, predčasne hnily, ale suseda ju má veľmi zle orezanú, a príliš blízko jej tienia jablone. Problémi z hrdzou som ešte nevidel, jedol som dosiaľ dva plody z týchto dvoch zdrojov boly výborné, a to z tej chrastavej až vo výške 750 m. n. m. Predtím susedke rodila asi 10 rokou (je to mladší strom), raz po tom orezaní vynechala, no vraj boly vždy výborné, prvýkrát údajne sklamali. Mám ju aj ja ale ešte si na jej plody počkám niekoľko rokou. V lipt. Petre starší zamladený strom u suseda, veľká úroda, veľké a krásne no podaktoré mu však hnily. No nešťastná chyba bola asi v tomto roku taká, že dozrievať začali začiatkom sepembra a vtedy bolo chladno veľa pršalo. (Kvôly mrazom v apríli, tu vegetácia oproti iným rokom trochu meškala) Každopádne, táto odroda nemá problém tu dozrieť do správnej konzistencia a tomu hnitiu by sa možno predišlo keby sa pooberali postupne tesne pred dozrievaním. No ak uvidím ešte raz alebo dva krát také komplikácie asi si ju preštepím, pretože tiež nemám úplne ideálne miest. 40 - 30% dňa v lete tieň (je totiž pri nej staré humno), čierná úrodná zem ako uhlie, roky rokúce sa tu pásli a srali sliepky (majú silný trus) a morky. A furt sa tu sípe tráva s kosačky pre morky ktorá na mieste hnije v blate až do zeme. je však oplotená, na pol metra. Problém je skôr v tom že tu kedysi býval močiar - teraz odvodnený, spodná voda asi 2,5 - 3 m. pod zemou, tam už je bridlicový štrk, to viem podla našej studne ktorá je 20 - 30 m. nižšie. Spolieham sa na extrémne zúrodnenú pôdu a čiernu zem. Podnož je plánka. Vedľa nej dva tri metre ďalej rástla do jesene Višňa kt. som preštepil a tá bola výborná a darilo sa jej, No rástla skoro v plote a Clapp, má prednosť. Zo susedmi som dohodnutý darovať par plodou ak im o 15 rokou bude presahovať konár. Proti chrastavitosti by som možno strieka alebo vraj účinkuje pozbierať a spáliť všetky listy. Ale ak bude mať len par chrastičiek tak to mi nebude vadiť.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|