Stříhat či ponechat nově zasazené stromky hrušní
|
|
|
|
|
 |
 |
|
miragw - (9) - 177.63 (?), 15.10.2018 16:27, zobrazeno: 6702x
Dobrý den,
mám dva dny zasazené nové odrůdy hrušní a někde jsem se dočetl že by se měly hned po výsadbě zastřihnout.
Proto mám na vás zkušené doitaz zda ano či ne. a když tak jak.
Jendá se o Williamsova (levá foto) a Konference.
níže přikládám foto
předem děkuji za rady.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z H - Zlatý Zahrádkář (690) - 141.24 (?), 15.10.2018 16:45
Řekl bych, že máte 2 fotky toho samého stromku vyfoceného ze 2 stran...
Já bych vše ostříhal a nechal jen terminál zakrácený ve výšce, pod kterou chcete mít kosterní větve spodního patra.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 15.10.2018 19:25
Při výsadbě na podzim stříhám nahrubo jen výhony, které se nechca podařilo při manipulaci výrazně poškodit. Finální úprava bude na řadě v březnu. Travní drn dávám pryč ve větším odstupu od kmínku-po pravdě výs.jámu kopu min.60na 60. Taky kůl se stromům šikne-alespoň několik prvních let-dávám ho asi 15cm od kmínku, vážu na 8ičku. Jakmile se blíží celodenní mrazy, spodní části nově vysazených stromků zasypávám dobrou záhonovou zeminou-cca jedna kolečka na stromek, po jarním tání ji šířeji rozhrnu a vytvořím z ní zálivkovou mísu. SPCH
|
|
 |
|
 |
 |
|
miragw - (9) - 177.63 (?), 15.10.2018 20:23
omlouvám se,., máte pravdu je to jeden stromek. takže přidávám správně ted konferenci... nicméně zda je možné mi názorně nějak ukázat jak ostříhat tedy tyto stromky. teď před zimou... neoslabím je?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z H - Zlatý Zahrádkář (690) - 247.222 (?), 15.10.2018 22:39
Psal jsem, jak bych to udělal já (po zkušenostech se zasazením cca 10 hrušní a jejich mizerným růstem v prvních letech). V těchto obou případech bych teď na podzim po zasazení ostříhal vše, nechal jen terminál (1 prut od země až po vrchol), zastřihl jej na požadovanou výšku (z pupenů pod tímto střihem vyrostou výhony, které budou tvořit 1.patro budoucí koruny). A ne, tento řez stromek neoslabí, ba právě naopak.
A jak bylo zmíněno, určitě bych zarazil kůl a stromek přivázal - kvůli dobrému zakořenění (eliminace rušení pohybem stromu).
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.231 (?), 16.10.2018 12:44
Na podzim zasázíme, pečlivě založíme korunku a v zimě přijdou mrazy, omrznou konce některých větviček a máme mrzáčka. Stříhá se na jaře.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|