Stará odrůda určení
|
|
|
|
|
|
|
|
PetrT - (6) - 160.100 (?), 20.9.2016 8:27, zobrazeno: 5775x
Dobrý den,
prosím o pomoc s určením odrůdy. Jedná se o staré hrušně, v okolí je jich několik. U nás se jí říká Maštalka, plody jsou trpké, konzumně zralé až po zhniličení. Používala se na mošty (ten je výborný) nebo pálení.
děkuji
P.
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 20.9.2016 12:13
No v podstatě jste to napsal, je to odrůda Maštalka... Samozřejmě se nejedná o žádnou stolní máslovku.. Odkud jste? Někde z Moravy předpokládám.. Mě tydle speciální odrůdy docela zajímají, jejich zpracovatelský význam je nenahraditelný...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 20.9.2016 16:15
Nechci být za potížistu a mít za každou cenu jiný názor, i když o tom vlastně diskuzní fórum je.
Podle mě je éra pěstování takových hrušek za námi. Už nepamatuji dobu, kdy taková - nebo podobná - veliká hrušeň s drobnými plody stávala v každé zahradě. Výhodou bylo, že se o strom nemusel nikdo starat a jednou do roka se setřepaly a vypálily její plody. Málokdo se ale zatěžoval s odstraněním stopek, podíl slupek, jádřinců v kvasu byl příliš vysoký, kvas byl hustý, musel se ředit. Sušily se celé plody - energie kachlových kamen nic nestála, beztak se v nich topilo kvůli vaření. Byly to krásné dominanty vesnických zahrad, ale dnes jsou nároky na kvalitu ovoce, prostor na zahradě i možnosti zpracování jiné. Zda je zpracovatelský význam nahraditelný, si netroufám soudit, ale žádný velkozpracovatel o takové plody zájem nemá. Já, kdybych si měl vybrat, sáhnu při výrobě povidel, křížal, moštu, kompotu, hruškovice radši k voňavým odrůdám s většími plody. Ale o tom už jsme jednou polemizovali...
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 20.9.2016 17:19
Inu tak jistě že to nneí odrůda do malé zahrádky, Na druhou stranu si musíme uvědomit, o kolik stromů, které kdysi byly třeba volně v krajině jsme přišli. Možná se bavíme řádově o milionech. Pro tyto místa jsou tyto dlouhověké a nenáročné odrůdy nenahraditelné. Navíc i když se bavíme čistě o kvalizě výrobků z ovoce, tak třeba na hruškový mošt jsou tyto trpké odrůdy jedinečné a třeba v Rakousku je to celé jedno sadařský odvětví. moštové odrůdy hrušek! Na Vsetínsku byly velice oblíbené hrušně Dule- taky za tvrda trpké- ovšem o shniičení a následném vypaléní je z nich elice lahodná hruškovice, dle zkušených místních paličů kvalitou převyšuje Williamsku. Nasušené a rozepleté dávají valašským frgálům jejich typickou chuť...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 20.9.2016 18:55
Ano, tyto dominanty - veliké ovocné stromy, z nichž hrušně patřily k největším a nejstarším - na mezích,. za humny v sadech, o ty jsme přišli a scházejí mi. Dotvářely ráz naší krajiny, poskytly úkryt i potravu zvěři a ptactvu, naši předkové je navíc uměli zpracovat a využít. Kdo někdy soustružil dřevo, potvrdí, že zdravé jádro staré hrušně je skutečně jiným nenahraditelné - zákrskem na kdouloni tedy rozhodně ne. Jenom jsem si dovolil poznámku, že kvalita plodů stolních odrůd nemusí za těmi drobnými hruštičkami až tolik zaostávat - a to nejen při zakousnutí, ale i při jejich zpracování.
|
|
|
|
|
|
|
host - 231.253 (?), 20.9.2016 19:01
Většinou je ovoce divoké, polodivoké, trpké, nahořklé, kyselé apod. k výrobě moštů, džusů, sirupů, vín, likérů a destilátů vhodnější než konzumní odrůdy.
Na jeho vhodnost k sušení a kompotování nemám názor a zkušenosti.
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 229.147 (?), 21.9.2016 14:30
Víno ze stolních, atraktivních a velmi chutných hroznů se nevyrábí. Lepší je z moštových odrůd. Destiláty zřejmě taky, ale jistě to nevím - nejsem z vinařské oblasti.
Myrobalány jsou kapitola sama pro sebe. Nic kvalitního z nich vyrobit nejde, jen průměrné až podprůměrné výrobky.
Spíš bych v tom směru směru srovnal ušlechtilé švestky s trnkami, prinus spinosa.
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 21.9.2016 21:02
Spíš bych v tom směru směru srovnal ušlechtilé švestky s trnkami, prinus spinosa.
To by asi šlo, i když jen teoreticky. Pálenky z planých trnek, které jsem pil, byly výborné, ale byly vyrobeny průtahově, tedy z macerátu. A to s destilátem z pravého kvasu lze těžko srovnat.
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.118 (?), 21.9.2016 21:42
No, jo, to já taky.
Můžeme jen spekulovat a představovat si jak by asi chutnal pravý destilát z trnek. Třeba ho někde někdo vyrábí, ale nezkoumal jsem to. Stejně by byla jeho koupě nad mé finanční možnosti.
Sám jsem ho vyrábět, ani v "laboratorním množství", nikdy nezkoušel - velmi pracný sběr a bylo mi líto té pracně získané suroviny...
Tak jen z vína nebo jako průtah.
*
Ale zkoušel jsem kdysi švestkový likér, víno, něco jako mošt nebo sirup a nic z toho mi nechutnalo. Vlastně ani švestkový kompot moc nemusím.
Ale třeba jsem to dělal špatně nebo mám jiné chutě...
Naproti tomu z trnek bylo vše dobré a velmi žádané.
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|