Roubování
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 24.183 (?), 10.3.2011 8:42
pro hosta 175.105... s roubováním do hlohu zkušenosti mám. Kdouli sice na zahradě nemám, ale mám kdoulovec - bohužel neznám slovenské jméno. Myslíte, že by byla šance na uchycení hrušky na kdoulovci?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 10.3.2011 17:06
Host 175.105 správně říká... můžete...Otázkou je, zda všechny hrušně k vyjmenovaným podnožím přilnou (afinita).Zkoušet naslepo lze, ale bez záruky.Nejjistější je roubovat hrušeň na hrušeň. Zkouším jako podnož kdouli, ne všechny odrůdy na ní spolehlivě rostou. AB
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.220 (?), 10.3.2011 22:17
Dobrý deň!
Súhlasím s pánom AB, že niektorým odrodám hrušiek duľa ako podpník nešmakuje. V literatúre si môžete nalistovať, ktoré sorty majú k dule minim. afinitu. Duľovec je iný botanický druh ako duľa (podobne ako hloh x hlohyňa), ale rozhodne by som hruške navrúbľovanej na duľovci, oskoruši či jarabine dával väčšiu šancu na ujatie ako hruške na jabloni. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář (306) - 16.72 (?), 15.4.2012 23:07
Dobrý večer,
dovoľte prosím otázku - zaočkoval som cca pred 3 týždňami do semenáča hrušky Williamsovu a Lucasovu. Semenáč som neskrátil, lebo by som chcel doň v lete priočkovať ďalšie odrody = jedna odroda jeden konár.
Čo myslíte, bolo by lepšie nad vyšším z dvoch očiek (Lucasova) semenáč zrezať, aby nešla energia stromu do horných očiek podpníka, na úkor ušľachtilých očiek? Dá sa potom zapestovať z Lucasovej kmienik + jeden konár, a priočkovať konáre z ďalších odrôd? Tým by som musel odložiť letné očkovanie o rok... Alebo je lepšie nechať kmienik semenáča, a nestrachovať sa o ujatie týchto dvoch očiek?
Mám malú záhradu, tak sa snažím nakombinovať viac odrôd do jedného stromu. Semenáč som minulý rok pestoval v kontajneri, teraz je už vysadený na stanovišti. Ďakujem za radu.
Peter
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář (306) - 206.136 (?), 16.4.2012 8:33
Ďakujem Vám za radu, skúsim teda z Lucasovej zapestovať kmienik. Nie som odborník v tejto oblasti, a priznám sa, trochu som sa obával vplyvu ušľachtilej odrody ako kmeňotvornej, na ďalšie odrody zaštepené do koruny.
Peter
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.114 (?), 16.4.2012 15:19
Vloni začátkem září jsem očkoval na spící očko jabloňové podnože (semenáče z jadérek). Nyní na jaře se očka začínají probouzet a podnože budu zkracovat na čípek. Z asi 30 podnoží pouze 3 očka vymrzla, tak jsem nyní provedl opravné přeroubování. Překvapila mně ale ta skutečnost, že několik rašících oček vykazuje tvorbu květů, tak nevím, zda z takového pupenu vyroste i plnohodnotný výhon. Máte někdo s tím zkušenosti? Děkuji za odpověď. KB
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |