Řez hrušní pro amatéra
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Hana Vaňková - (2) - 47.2 (?), 13.7.2008 8:50, zobrazeno: 23989x
Dobrý den,
ráda bych se naučila prořezávat hrušeň (i jabloň, meruňku a švestku), leč nevím jak, aby na nich ještě někdy něco vyrostlo:). Jde o staré stromy - sázel je dedeček přítele a řekla bych, že pěkných pár let nejsou ořezávány. Tedy otázky zní: Kdy prožezat(jaro, léto, podzim)? Jak prořezat? Prípadně zašlu fotografii stromu. Dala by se podle fotografie určit odrůda? Děkuji za pomoc:).
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 67.226 (?), 13.7.2008 12:44
Ze své praxe bych nebyl až tak optimistický, že po zakoupení nějaké příručky to dobře zvládnete. Jistě, teoreticky se dozvíte řadu důležitých informací, ale i tak, je obvykle k praxi daleko. Je řada zahrádkářů, pro které je řez ovocných stromů nerealizovatelný problém i po mnoha letech a já se jim ani moc nedivím. Není to až zas tak jednoduché, chce to praxi a cit, každý jednotlivý řez byste v podstatě měla dokázat zdůvodnit. A o stromech, které nebyly řadu let prostřihávány se v těchto příručkách určitě nedočtete a já si ten prales v koruně dokážu představit. Radil bych vám pozvat si pro začátek někoho, kdo to umí, kdo vrátí stromům korunu a v praxi vás poučí. Je tu ovšem jedno nebezpečí, je řada lidí, kteří si myslí, že to umí.
Pokud opravdu bude chtít vědět, co vám to vlastně na zahradě roste, i zde bych radil raději si vzít svých "pět švestek" a navštívit nějakou výstavu ovoce, kde jak doufám, se to dobrými pomology jen hemží.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 47.2 (?), 17.7.2008 17:25
Předně děkuji za reakci. V tom je právě oříšek - literaturu studuji všemi deseti, zkoušela jsem za úplatu sehnat někoho, kdo mě to v praxi naučí, ale k mému překvapení se nikdo neozval (zkoušela jsem opravdu široký průřez organizacemi přes školy a komerční sféru...), tak to právě zkouším tady, co mi kdo řekne... Nerada bych, aby po mém zásahu bylo všechno ovoce fuč:). Každopádně rada, jak určit ovoce (jít na výstavu) je fakt dobrá, půjdu to vyzkoušet;)!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 204.28 (?), 19.7.2008 20:06
Přestárlé stromy mají většinou větve ohnuté k zemi spodní zastíněné jsou suché nebo mají jen malé přírustky od stálého plození na obloucích na nejvyším bodě vyrůstají nové mladé výhony které se po zaplození opět ohnou a tak to pokračuje spodek odumírá a po čase se některé větve rozlomí pod tíhou ovoce s kmenu vyrůstají tak zvané vlky to ja známka že je něco se stromem v nepořádku.Prořezat suché pahýly když jsou moc vysoké stromy snížit o jedno patro celkově prosvětlit a další rok uvidíte podle přírůsků jak natom strom je nechtěné výhony na kmenu a větvích můžete v průběhu léta vytrhat v byliném stavu aby ste nemuseli řezat až budou zdřevnatělé.Časem se to podaří zmladit a vylepšit plodnost další roky by chtělo skrátit konce větví aby ty převysi nebyli až na zem ty konce pak mají krátké přírustky a ovoce je nekvalitní skrátit na některou větévku směřující nahorutak aby celková koruna byla pravydelná a obvodové větve ve stejné víšce.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.16 (?), 25.7.2008 12:40
Možná důležitější než řez je termín řezu, pro každý druh ovoce vyhovuje jiný.V tomto fóru je napsáno mnoho informací a zkušeností, které spolu s nějakou knihou o řezu budou určitě stačit.Na rady starých zkušených zahrádkářů bych nesázel.Viděl jsem před domem řez lípy prováděný místními zahradkáři.Jeden mával rukama nahoru, druhý na stranu atd.Po řezu zbyl pahýl s převahou kořenů(tuto větu jsem zaslechl).Příští rok lípa uschla.Pepík
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 28.190 (?), 12.5.2009 14:22
Měl jsem podobný problém, staré stromy, někdo na nich udělal řez (bohužel dost hrozně) a teď to dávam do kupy.
1, je u řezu na starých stromech dobré sledovat spíš jak se hojí rána (jak se tvoří kalus, podle toho se i dobře zjistí jak je strom vitální) než jak strom plodí. Já vždy nechávám pár vlků u rány aby se kalus měl z čeho živit.
2, je dobré si vše rozfázovat na víc let a pracovat postupně (musíte si uvědomit, že jde o celkem drsnou změnu v poměru koruna/kořen a strom se to snaží dát do původního stavu, takže pak vlčí jak divej sám neví kam, to je práce pro vás.
3, pro jistotu, pokud se řeže silná větev, tak na dvakrát aby se vám neutrhla a řeže se na větevní kroužek
...to jsou věci které jsou v mnoha publikací, ale raději připomínám.
dvakrát měř a jednou řež, hodně štěstí
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 241.98 (?), 29.5.2009 10:49
Zdravim, mam dotaz ohledne rezu / strihani mlade hrusky. Je to stromek zasazeny pred 3 lety, vloni nebyl vubec strihany, letos koruna je myslim celkem solidne osetreny strihanim... ted na pocatku cervence se ma k svetu, pekne odkvetl (kvety jsem odstarnil), koruna je pomerne husta a jsou videt nove mlade vyhonky dlouhe cca 20-30 cm, o kterych uz ted vim, ze by je bylo treba odstranit: mam to udelat ted v dobe vegetace nebo nechat stromek rust a odstranit je az po zime??? Predem diky za odpoved. Josef
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 158.118 (?), 29.5.2009 20:51
Podívejte se na podobné, souběžně běžící aktuální téma o letorostech na jabloních.
Odpovídá jiný Josef.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|