Rez Boscova fľaška
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Luboš16 - (17) - 127.100 (?), 15.3.2018 18:58, zobrazeno: 8770x
Dobrý deň, vedeli by ste mi poradiť ako a či vôbec strihať túto hrušku? Myslím že určite treba odstrániť bočný konárik, ktorý je silnejší ako stredník, ale neviem ako ďalej. Ďakujem
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 217.244 (?), 17.3.2018 9:20
No rez: podľa fotky č. 3 ten stredný mänší konár, ktorý zaostáva rastom za dvoma väčšími celkom odstrániť,, to je prvoradé, ale nie som si istý či som to z fotky dobre odhadol, zle sa to z fotky určuje. Ja osobne by som ani tie spodné krátke vyhony nenéchaval. Odstránte každý výhon, čo i len krátky, ktorý bude do budúcna smerom do koruny rásť a zbytočne prehusťovať. Jeden hlávny kmeňovy konár stredom koruny má rásť. Predpokladám že máte Boscovú fľašu na podpníku plánka. môže ešte aspoň tri - štyri roky trvať kým sa podľa mňa rozrodí. No kvôly čo najskoršej plodnosti, stríhať len najnutnejšie čo bude z bočných konárov do vnútra rásť. Boscová je vo vhodných klimatických podmienkach určite ťažko chuťovo prekonatelná odroda, mnohý tvrdia že je to najlepšia hruška na svete pokiaľ ide o chuť. Lenže keď obzerám pozadie, tak to vypadá na nejakú horskú polohu - dolinu/údolie. A tak vás upozorňujem že: 1. v mrazových polohách jej môže ľahko namŕzať v mladosti drevo, ale predovšetkym kvety. 2 ČO JE HLAVNÉ, pestovať ju nad 400, 500 m. n. m. môže jej chuťovú kvalitu plodou dosť obmedziť. Ak ste vo vyžšej polohe, tak radšej Avranšskú (známa aj ako Gutte Luise - Dobrá Luiza), Merodovú, Hardyho alebo Konferenciu spomedzi jesenných hrušiek. Čo sa tyká stríhania stromkov sú v týchto diskusiach ale aj skúsenejší, napr. pán Hlavatý a Vysloužil, tak ešte týždeň počkajte.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 217.244 (?), 17.3.2018 13:02
No je to tak ako tvrdíte pán Hlavatý, zrejme ju tam má už druhý rok a ani výchovný rez na jar po výsadbe neurobil. A ten igelyt snáď nieje v zemi aj zo stromkom.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.81 (?), 17.3.2018 14:03
Aby byla diskuse. Já bych to „zvošíval“ asi tak, jak jsem namaloval na svém obrázku.
Vysvětlivky: Větvičky A a B jsou po dvou, nechal bych z každé dvojice jednu, lépe postavenou. Větvičku C bych vyvázal do stejného úhlu, jako mají větvičky A a B. Pak bych všechny zakrátil na stejnou výšku. Terminálek a výhonky na něm bych zakrátil, jak jsem namaloval.
Zamulčoval bych poschlou trávou (nerad kopu). Během jara bych asi dvakrát, třikrát „zalil – přihnojil“ kbelíkem vody s rozpuštěným hnojivem s převahou N (třeba Kristalon + amonný ledek, malá štamprdle na kbelík). „Zalévám“ když už je něco napršeno a ještě trochu pršet bude. JG
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.81 (?), 17.3.2018 14:13
Ještě jsem zapomněl na jednu věc, která je asi taky „řez“. I na jaře se dívám, jak stromečky rostou. Když vidím, že vyráží silný výhonek „špatným“ směrem, tak mu prostě zaštípnu vrchol. Takže vlastně vůbec nevyroste. JG
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 105.191 (?), 17.3.2018 20:44
Pan Vyslouzil je v mrazovej kotline snad by nam vedel povedat ako sa u neho darilo Boscovej flasi a ake vysledky sa daju dosiahnut.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |