Podnož pro hrušeň
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 223.2 (?), 26.11.2008 10:08, zobrazeno: 48107x
Dobrý den
Nevíte někdo jaké má vlastnosti jeřáb jako podnož pro hrušeň. Zda-li hrušeň roubovaná na této podnoži neztrácí své chuťové vlastnosti, nebo snad plodnost? Chtěl bych jej použít, když nemám hrušňovou podnož.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 223.2 (?), 26.11.2008 12:58
Mám zaočkovano na jeřáby, mochovník a clapovu máslovku jen tak ze zvědavosti po tom co mi nevzešli rouby z jarního roubování a tak si říkám jestli s pěstováním hrušně na jeřábu nemá někdo zkušenosti. Jinak mi očka přirostly.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 22.100 (?), 29.11.2008 1:06
No o tom, že by šlo použít jeřáb podhrušku jsem neslyšel. Podle literatury lze roubovat na kdoule, hloh, skalník a samozřejmě na hrušku. Jistě by bylomožné zkusit i kdoulovec.
Vítek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.2 (?), 29.11.2008 18:12
Takovou "perličku" do diskuze.Z vyprávění mého tatíčka vím-kdysi můj děda narouboval považte na lískový keř víšeň.Ta se následně ujala a plodila višně s ořechovou příchuťí.Mě osobně to hlava nebere.Už jste něco podobného zkošeli?De to?
rostaf
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 223.2 (?), 30.11.2008 22:47
Vidět plodící višeň na lísce, by asi leckomu zmrazilo úsměv v úškleb, jestli je to možné nevím, otázkou totiž zůstává kolik z toho jsou báchorky a kolik skutečnost. Zato roubovat hrušku na jeřáb zase za takovou bezbřehost nepovažuji, protože mezi okrasnými dřevinami existuje tzv. Sorbopyrus - hruškojeřáb, na jeřábu je roubovaná okrasná hrušeň. Sám jsem takový strom viděl, ikdyž esteticky moc nevypadá. Pěstuje se spíš jako botanická rarita. Jenom s tím že zaměním hrušku. Ale s lidmi, zkoušejícími pěstovat netypickou hrušku, si asi jen tak nepokecám.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 223.2 (?), 30.11.2008 23:10
Já můžu jenom dodat, že onen kříženec byl několikaletý strom s průměrem kmínku +- 20 cm.Je jasné že podnož bude potlačovat růst a dřív odejde, ale když použiju bujně rostrostucí odrůdu může stromek dřív plodit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.16 (?), 16.1.2009 10:26
Několikrát jsem narazil na výraz: podnož hrušňový semenáč.Je to "prut" vypěstovaný z jádra jakékoliv hrušky, nebo odkopek z kořene, který čas od času vyrazí v okolí?Můžete mi pomoci se v tom zorientovat?Zatím jsem se spokojil s tím, že jsem koupil stromek nějaké odrůdy a nad jeho kořeny nijak nebádal.Díky.Pepík
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|