pánové, jsem nesmírně rád, že jste téma nenechali spát.
Pastornice říkáte, no neřekl bych že nejsou úhledné, úhledné naopak jsou. Což o to. Jen jsou nyní tvrdé a tvrdé a zelené jako brčál. To líčko je maximum co jsem tam našel. Většina jasně zelených hladkých a nerzivých a nestrupovitých plodů visí na stromě, ale díky vichru jich pár popadalo do trávy. Vosy samozřejmě na natlučené plody zkoušely jít, ale vesměs jich tam mnoho nebylo, narozdíl od jiných - třeba špinka je ted díky vosám v obležení.
Jsou zde i jiné stromy hrušní a ty mají plody střední více baňaté krátké asi jako má dicolor ale zelené, s tmavšími lenticelami, voňavé ale při chutí natrplké. Což mi připadá jako kdyby byly napůl plané, ale jsou to vysoké stromy v řadě víceméně jednoho věku. Takové tam jsou asi ještě 4 kusy. Další stromy hrušní jsou bez plodů, zřejmě odpočívají. Dělal jsem si jakousi inventarizaci této kratičké álejky podél polní cesty. Mám stromy očíslované, zavedl jsem si na to notes. Takže Pastornice bude jednou z mála již určených, nicméně v závorce, protože zatím jde o jeden názor. Stejně jako Křivice pana Vysloužila. Strom je to vyšší mohu ho i vyfotit, ale je to jak všichni víme torzo alá palma kvůli průjezdu traktorů. Zdejší majetný pán nechal tyto stromy tak hrubě ořezat, že hanba. Věšáky o průměru dvacet cm uřezané motorovkou. Něco kmenů je opálených jak tam pálili větvičky. Takže jsem se rozhodl zjistit co to je za odrůdy dokud to žije a pod čísly naroubovat na podnože a zkusit udělat mladé rovné stromky. Je to obecná cesta ale bohužel nikdo se o to nestará. Takových stromů je. Však jste se o tom již zmiňovali.
Juraj Kafka