Ovocné aleje a tradiční odrůdy

host - 156.1 (?)
20.9.2015 10:56

Mohla by to byť ťiež Marillatova.   Stano

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 54.2 (?), 20.9.2015 1:36

.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 20.9.2015 10:29

Myslím, že je to Vienská

host - 156.1 (?), 20.9.2015 10:56

Mohla by to byť ťiež Marillatova.   Stano

host - 54.2 (?), 20.9.2015 20:34

zde dvě hrušky vedle sebe, sebrané pod stromem podél polní cesty u nás v jižních Čechách. plod ještě tvrdý zelený, nedá se jíst. Stopka šikmo nasazená. Třetí plod ve špici je Karina. pro srovnání. 

host - 54.2 (?), 20.9.2015 20:36

ještě jednou to samé bez Kariny.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 67.66 (?), 21.9.2015 7:32

Ty dvě hrušky by mohly být Křivice, ale líčko by mělo být víc červené.

host - 189.156 (?), 21.9.2015 9:42

Ale jakápak Křivice, Pastornice jako vyšitá, to je podle mě bez diskusí. Svědčí proto i to, že se jedná o alejové výsadby, tam se Křivice nesadila, jakkoliv tvarem koruny by byla ideální. Ale plody vypadají až příliš lákavě. Naopak Pastornice se sadila běžně, má proto předpoklady- tvar koruny vysoce pyramidální, pomalu stárne a plody vypadají vyloženě neúhledně... Mimochodem Pastornice je odrůda, která nám podle mě ještě ukáže co se v ní skrývá, jak je tedka tepleji získává i o na výrazně na kvalitě. Ne, ne, tuhle odrůdu se nevyplatí podcenovat...

Ing. Fidla

host - 58.6 (?), 21.9.2015 19:15

pánové, jsem nesmírně rád, že jste téma nenechali spát. 

Pastornice říkáte, no neřekl bych že nejsou úhledné, úhledné naopak jsou. Což o to. Jen jsou nyní tvrdé a tvrdé a zelené jako brčál. To líčko je maximum co jsem tam našel. Většina jasně zelených hladkých a nerzivých a nestrupovitých plodů visí na stromě, ale díky vichru jich pár popadalo do trávy. Vosy samozřejmě na natlučené plody zkoušely jít, ale vesměs jich tam mnoho nebylo, narozdíl od jiných - třeba špinka je ted díky vosám v obležení. 

Jsou zde i jiné stromy hrušní a ty mají plody střední více baňaté krátké asi jako má dicolor ale zelené, s tmavšími lenticelami, voňavé ale při chutí natrplké. Což mi připadá jako kdyby byly napůl plané, ale jsou to vysoké stromy v řadě víceméně jednoho věku. Takové tam jsou asi ještě 4 kusy. Další stromy hrušní jsou bez plodů, zřejmě odpočívají. Dělal jsem si jakousi inventarizaci této kratičké álejky podél polní cesty. Mám stromy očíslované, zavedl jsem si na to notes. Takže Pastornice bude jednou z mála již určených, nicméně v závorce, protože zatím jde o jeden názor. Stejně jako Křivice pana Vysloužila. Strom je to vyšší mohu ho i vyfotit, ale je to jak všichni víme torzo alá palma kvůli průjezdu traktorů. Zdejší majetný pán nechal tyto stromy tak hrubě ořezat, že hanba.  Věšáky o průměru dvacet cm uřezané motorovkou. Něco kmenů je opálených jak tam pálili větvičky. Takže jsem se rozhodl zjistit co to je za odrůdy dokud to žije a pod čísly naroubovat na podnože a zkusit udělat mladé rovné stromky. Je to obecná cesta ale bohužel nikdo se o to nestará. Takových stromů je. Však jste se o tom již zmiňovali.

Juraj Kafka

host - 189.156 (?), 22.9.2015 20:04

Tak téma se stále ještě nevyčerpalo:) Pastornice je samozřejmě krásná hruška, velikostně velice vyrovnaná. Stromy pomalu stárnou a přinášejí stále výstavní plody. Je to jedna z nejúrodnějších odrůd, myslím si že to je zajímavá alaternativa pro lidi, jež chtějí mít na zahradě soliterní vysokokmen zimní hrušky pro hospodářské využití a ted nemyslím výkrm, ale třeba sušení. Odrůda v dobrých letech zaujme i chutí, jež se rozhodně nedá nazvat tuctovou. jedl jsem plody této odrůdy v oblasti Krupiny na Slovensku v pozdním podzimu a nedokázal jsem se dojíst, jak byly dobré. A špatné nejsou ani tady na Opavsku...

Ing. Fidla

host - 54.2 (?), 20.9.2015 20:37

ještě zpět k udajné vienské

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky >