Ovocná stěna z hrušní

host - 176.18 (?)
1.11.2009 0:29

p.s. - ve skriptech ČZU je uváděna vzdálenost štíhlých vřeten hrušní 0,8-1,25

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 180.2 (?), 31.10.2009 8:06

Dobrý den. Pěstování v přísných tvarech je právě náročnější na odborné znalosti. Měl jsem kdysi hrušeň Wiliamsovu zapěstovanou jako palmetu, které se říkávalo Hungaria systém. U této hrušně to šlo v pohodě, všechno ostaní byly jabloně. Dnes bych se tímto tvarem vůbec nezabýval, ale asi to je tím, že mám dost velké plochy. Pokud bych dělal další výsadbu jabloní, tak Solax systém a u hrušní pásovou výsadbu. Ještě chci poznamenat, že Boscova lahvice kterou uvádíte nesrůstá s kdoulí, takže bude mít asi mezištěpování, nebo je rovnou na semenáči. Ono moc hrušní do přísných tvarů není. Stanislaw

host - 176.18 (?), 31.10.2009 13:19

Pokud pochybujete o vhodnosti tohoto tvaru, podívejte se na "floru na zahradě", článek "Ovocné druhy vhodné pro tvar štíhlého vřetene".

host - 176.18 (?), 31.10.2009 13:33

Pro stěny ze štíhl.vřeten jsou uvedeny jako vhodné odrůdy Williamsova, Laura, Konference, Erika, Amfora a Lucasova (poslední na kd., ostatní kd.i sem.)

host - 180.2 (?), 31.10.2009 16:00

Vážená paní Lído. Opravdu mám pochybnosti o tom, že hrušně je dobré pěstovat ve tvaru štíhlého vřetene ve sponu 1 metr. To, že tak jdou pěstovat jabloně je v pořádku, na to jsou vhodné jabloňové podnože, ale hrušeň takovou podnož prostě nemá. Viděl jsem desítky hektarů různých výsadeb, ale ani jeden ar štíhlých vřeten u hrušní v uvedeném sponu. Ale ve svém příspěvku napsaném již dříve nevylučuji, že to nemůže jít, jen mám silné pochybnosti o výsledku. Růstově se hrušeň liší od jabloní. Pokud si s tímto chce někdo pohrát, proč ne, ale jak už jsem rovněž napsal, je vhodné tom něco znát. Nechci nijak zlehčovat články v barevných časopisech, ale jen pěkná fotka bývá málo. Nicméně každému přeji mnoho úspěchů. Stanislaw

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 31.10.2009 16:43

Nevím, odkud bere p. Stanislaw informaci, že hrušňovou stěnu chce založit paní Lída, (já mám zato, že je to pan H.S.), nicméně s jeho názorem beze zbytku souhlasím.  
   K hustější výsadbě hrušní často pěstitele motivuje snaha nasadit víc odrůd. U hrušek je to pochopitelné, při kratší konzumní zralosti se úroda z většího tvaru nespotřebuje. Prodloužit období spotřeby hrušek tak lze nejlépe výsadbou více odrůd postupně zrajících (málokdo má doma chladírnu). Řešením může být naroubování více odrůd na jeden strom. Hrušeň se k tomuto způsobu pěstování dobře hodí vzhledem k cizosprašnosti, dlouhověkosti stromů a podobné růstové potenci řady odrůd. 

host - 176.18 (?), 31.10.2009 23:18

Pokud myslíte, že se řídím barevnými katalogy nebo jsem si je vycucala z prstu,  jste na omylu. Informace jsou z knihy V.Zemana "Štíhlá vřetena na zahrádce" (nakl.Květ 2004), str.26-27.    Zdraví Lída

host - 176.18 (?), 1.11.2009 0:29

p.s. - ve skriptech ČZU je uváděna vzdálenost štíhlých vřeten hrušní 0,8-1,25

host - 180.2 (?), 1.11.2009 7:12

Vážená paní Lído. Za tu dobu, co se věnuji ovocnářství jsem četl a viděl vyfocených hodně různých testů a pokusů. Jen namátkou uvedu, že se zkoušely tzv. luční sady, což byla výsadba vegetativně množených jabloní, které již druhým rokem po naškolkování plodily. A plody se sklízely tak, že se ta výsadba strojově posekala a plody se odddělily od dřeva. Nebo se zkoušely tuším až šestiřádky jabloní. Nicméně, něco jiného je výzkumák, a něco jiného je praxe. Pokud chce někdo pěstovat tak hustý spon u hrušní, dle mého je třeba mít hodně velké znalosti o tomto způsobu pěstování. Někde mám knížku od pana Zemana který psal o pěstování odrůdy Rubín ve tvaru štíhlého vřetene, což jsem do té doba považoval za téměř nemožné. Jeho stromky byly nádherné s krásnou úrodou. Ovšem nikde jinde jsem to už neviděl. Ale znovu opakuji, pokud si s tím chce někdo hrát, tak směle do toho. Jestli jsem ale dobře pochopil původní dotaz, tak tazatel toho o pěstování zatím moc neví. V tom případě bych přeci jen byl obezřetnější. Stanislaw

host - 176.18 (?), 1.11.2009 22:29

Pane Stanislawe, vycházela jsem z toho, že tazatel měl zájem na délku 5m dát více stromků hrušní, proto jsem mu toto navrhla, napsala odrůdy i rozestup. Vím, že určitě máte prohlédnutých výsadeb více než já. Pokud tazatel nemá zkušenosti se střihem stromků, musí se to stejně postupně naučit. Ono i normálně zapěstovanou korunku dokáží někteří "zmršit" tak, že se pak špatně opravuje. Jinak osobně stříhám stromky ráda (i sousedům), baví mě jim dávat budoucí tvar. Jen jsem chtěla p.HS sdělit, že ta možnost tady existuje - ať ji využije nebo nevyužije, to je na něm.  Zdraví Lída

All - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (125) - 70.229 (?), 1.11.2009 22:44

Paní Lído, děkuji Vám za radu, kterou určitě využiji. Zkusím štíhlá vřetena. A když to zmrším, tak to vykopu. Jak už jsem psal, na své zahrádce mám 5 druhů hrušní, tak je mi to celkem jedno :-). Ono ne ndarmo se říká, že chybami se člověk učí.

Děkuji i panu Stanislawovi za názory a rady.

HS

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024