Odrůdy vhodné na sušení



host - 183.242 (?)
20.12.2009 0:42

Mám dobrou zkušenost se sušením Šidlenek a Šorpaček - krajové názvy starých odrůd, letní drobnější, suší se půlky, výborná je Boscova lahvice. Švestky jsou dobré všechny, špatně se suší Čačanskaja najbolaja (Bosenka) a pološvestky. Suším vypeckované. Po usušení dám v mikroten. sáčcích na 2 dny do mrazničky, potom skladuji ve skleněných lahvích se šroubovým uzávěrem. Lepší je ovšem v plátěných pytlících, ale tam se mi předloni dostaly moční moli. Elena.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 119.49 (?), 19.12.2009 17:33, zobrazeno: 6483x

Vážení zahrádkáři, zajímal by mne Váš názor na vhodnost jednotlivých odrůd hrůšní a švestek pro účely sušení, zejména chuť, stav dužníny a dle Vašeho názoru nejlepší způsob skladování po usušení. Děkuji Milan Boštička

   
host - 183.242 (?), 20.12.2009 0:42

Mám dobrou zkušenost se sušením Šidlenek a Šorpaček - krajové názvy starých odrůd, letní drobnější, suší se půlky, výborná je Boscova lahvice. Švestky jsou dobré všechny, špatně se suší Čačanskaja najbolaja (Bosenka) a pološvestky. Suším vypeckované. Po usušení dám v mikroten. sáčcích na 2 dny do mrazničky, potom skladuji ve skleněných lahvích se šroubovým uzávěrem. Lepší je ovšem v plátěných pytlících, ale tam se mi předloni dostaly moční moli. Elena.

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?), 20.12.2009 11:00

Ideální hrušku na sušení stále hledám.  Sušší dužinu dle pomologie by měla mít Harbo, ale nezkoušel jsem ji. Za nejlepší odrůdu na sušení zatím považuji Charneuskou.
   Ze švestek je  bez konkurence Domácí. Některé tolerantnější se jí kvalitou blíží. Gabrovská, Valjevka, Tulu gras, Bluefre, Těchobuzická, aj. Nové nemám odzkoušené.
   Zatímco jablka suším v pohodě na radiátorech, u hrušek a švestek se neobejdu bez sušičky. Sušené skladuji v mikrotenových sáčcích s odsátým vzduchem., Jeden čas jsem sušené vypeckované švestky steriloval nasucho jako ořechy - taky dobrý, byly vláčnější.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika