V případě té fotografie s tureckou obří hruškou se teď přikláním spíš také k tomu, že tady jde asi o "drobnější podvod " použitím určitého ohniska a vzdálenosti objektu...
Co se ale týče obřích hrušní - ty skutečně existují. Před 10 lety mi podaroval můj čínský kolega - přítel zrovna 4 takové exempláře, neboť věděl, že se zajímám o exotické ovoce. Byla to klasická líska pouze se 4 plody obřích hrušek, každá ve speciálním lůžku. Všechny tyto plody měly váhu kolem 850 - 950 gramů. Kolega to v Pekingu vzal sebou do letadla jako batožinu a při proclívání pak všichni naši celníci nevěřícne kroutili hlavam, zda se jedná opravdu o ovoce.
Na lísce byla na nalepeném štítku i adresa exportéra, pochopitelně v tom jejich "nějakém" jazyce. Když jsem požádal o překlad, byl jsem přítelem upozorněn, že tato odrůda obří hrušně se tradičně pěstuje převážně v obou korejských zemích a do Číny se dováží jako luxusní zboží .V Číně již prý usilují také o její pokusné pěstování ve vybraných vhodných lokalitách.
Již při prvním pohledu bylo jasné, že jde o druh Nashi, který se barvou i tvarem podobal kupříkladu odrůdě Chojuro, ale ty plody byly mnohem větších rozměrů, až 4 - násobně větší. Přítel mě také upozornil, že tyto plody nelze konzumovat ihned, ale je potřebné je nechat dozrát na lísce zhruba tři týdny až měsíc. A fakt - bylo to pak velice chutné ovoce, typické štavnaté, voňavé a sladké jako všechny dobře vyzrálé až přezrálé Nashi. Barva po měsíci skladování v pokojové teplotě výrazně zežloutla. Faktem také je, že je to plod pro celou rodinu = byla to rodinná sladká koštovka něčeho extra exotického.
Mimochodem, při srovnání s tou hrušní na tureckém obrázku je evidentní, že se vůbec nejedná o tutéž odrůdu, ale o něco jiného.
A teď na závěr : Jedná se o odrůdu s názvem Punk - su. Zájemce o pestování však musím ihned upozornit na to, že v našich podmínkách ji nelze dopěstovat do uvedených rozměrů a váhy. Plody dorostou u nás zhruba do velikosti stredně většího Chojuro nebo jiných typických větších odrůd Nashi pěstovaných ted už i u nás.
Pokud mě paměť neklame, tuto odrůdu (rouby) spolu s dalšími dovezla a naroubované stromečky pak prodávala u nás jedna tehdy známá ovocinářská firma z T. u Brna hned počátkem 90. let., když nastal boom s dovozem exotického ovoce a všechny odrůdy Nashi se u nich tehdy prodávaly s velikým úspěchem. Bohužel tato odrůda se u nás neosvědčila a časem se úplně ze zahrad malopěstitelů zese i vytratila, neboť plody nedozrávaly a měly spíše chuť "řepovou" než něčeho exotického...
Jistý rozruch mezi pěstiteli vyvolala v západním světě asi před 5-6 lety také v USA novovyšlechtěná odrůda s názvem "New World". Prodejci stromků uvádějí, že se jedná o nového mezidruhového křížence "Obří hrušně" Nashi se starší evropskou odrůdou Red Barlett (Červená Wiliamsovka)..Z toho lze usuzovat, že je to pravděpodobně kříženec práve té Punk - su o které tady byla řeč. Tuto odrůdu již teď na zahradě mám a pěstuji ji celkem úspěšně. Plody však do požadované zběrové zralosti (vynucené) přicházejí velice pozde (když moc nemrzne -nejlépe až v půlce listopadu), ale po asi 15 -20 denním uskladnění v teple domova jsou konzumovatelné a celkem příjemné.. Chuti se však v žádném případě nevyrovnají té originální Punk - su z východní Asie.
Okawango