Nemoc
|
|
|
|
|
|
|
|
Kuba kubikula - (6) - 223.34 (?), 6.9.2013 12:09, zobrazeno: 7940x
Dobrý den, letos se mi na hrušni a broskvoni udělaly tyto fleky. Může mi někdo poradit, co to je a jak to zničit? Foto přikládám, děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 6.9.2013 12:19
Mám zato, že se na té hrušni usadila rez hrušňová.
Prevence: Dodržení izolační vzdálenosti mezi hrušněmi a jalovců 150–200 m. Vhodnou prevencí je i výběr rezistentních odrůd a kultivarů hrušně.
Ošetření při výskytu:
Je možné použít přípravky, které se aplikují proti strupovitosti jabloní a hrušní a současně mají dobrou účinnost i na rzi. Chemická ochrana by se měla uskutečnit v době před květem a krátce po odkvětu hrušní.
U hrušní se doporučuje postřik fungicidy v době před a po odkvetení v lokalitě silného výskytu. U jalovců se doporučuje mechanické odstranění výhonů. Ošetření řezem může však být v porostu jalovce ve výsledku horší než choroba. Hlubokým řezem do starého dřeva ošetřená dřevina více trpí výskytem ložisek rzi na zbylých výhonech, špatně regeneruje a neplní funkci okrasné zeleně.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kuba kubikula - (6) - 223.34 (?), 6.9.2013 12:27
Jalovce má na zahradě můj,,dokonalý,, soused, s tím nic nezmůžu. p.s. přikládám ještě foto té broskvoně, pro porovnání choroby. Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 92.38 (?), 6.9.2013 12:54
Já jsem měla podobné problémy s hrušní/ taky masivní napadení/ + jalovce u souseda - bez možnosti docílení jejich postřiku - nicméně už 2 roky po sobě stříkám Baycorem v květnu - jakmile jsem měla pocit, že vidím první projevy na hrušni- již napadené listy jsem pečlivě otrhala a hrušeň celou Baycorem postříkala/ ale je pravda, že se zatím nejedná o vysoký strom/, další postřik za 10 dnů - a světe div se, u mne funguje bezvadně - už 2 sezony jsou poté projevy minimální a hrušky krásné. Teď ale Baycor myslím už nebude, měla jsem ještě starou zásobu, ale jistě Vám někdo zde nebo v zahradnických potřebách poradí, co místo něj. M
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 92.38 (?), 6.9.2013 13:39
No, to ať si právě rozhodne tazatel sám, zda mu to stojí či nestojí za to- zda hrušeň vykope nebo se pokusí o nějaký zásah. Já jen říkám, že to jde a já jsem zatím volila způsob zatím nevykopat a zatím nelituji.M.
|
|
|
|
|
|
|
host - 233.99 (?), 13.9.2013 14:33
Dobrý den,
mám stejný problém jako tazatelka(rez hrušňová).Hrušen je zakrslá, tak bych chtěla jít do toho postřiku, ale všude se uvádí, že se postřik dělá na jaře -před květem, po květu atd.. Ale co mám udělat nyní? Odstranit napadené listy a postřik až na jaře?
Děkuji předem za odpověď
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 227.25 (?), 13.9.2013 19:26
Dobrý deň!
Pokiaľ je chorých listov rádovo desiatky, kľudne ich odstráňte a vyhoďte do odpadu. Ak je väčšina listov na strome chorých, počkajte na ich opadnutie a potom zhrabte a zlikvidujte. Chemický zásah odložte až na jarné obdobie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|